Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 1 lipca 2025, 00:47

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Panowie panowie panowie...

Przyznam że jestem totalnym cieniasem w tematyce NND więc od razu proszę o łagodne traktowanie mojej pustej głowy sformuowaniami dla niej niezrozumiałymi :p

otóż... kupiłem sprzęcik pod serwer który chcę aby był tak wydajny że aż nieprawdopodobne... głównie chodzi mi tu o squida i zapisywanie (a potem odczytywanie dla klientów) wszelkich plikówjakie tylko przez transparent przejdą...

kupiłem więc Athlona 64 3000+ do tego gigabajt (narazie) RAMU DDR 400
do tego dla systemu dysk 40 GB ATA 133 a dla squida i podobnych badziewi 2x 250 GB SATA2 z NCQ żeby to spiąć w softwareowym raidzie 1...

Problem w tym że niewiem czy NND obsługuje taki sprzęt...

CZy KTOŚ może mi objaśnić co powinienem zrobić aby moja wymarzona (i niestety słono opłacona) konfiguracja hulała dla sieci ??

będę baaaardzo wdzięczny za informacje...

Pozdrawiam

Tytuł:

stary ale zes kasy wydał, chyba bedziesz grał na tym serwerze w colina 2005 a tutaj wystarczyłoby 600zł na jakiegos p3 i 512ramu

Tytuł:
takiego miałem i niewyrabiał...

Tytuł:
MODERATOR

Po co Ci procesor 64 bitowy? NND bedzie na tym dzialalo, ale 64 bitow nie wykorzysta. Z instalajca na raidzie tez byly problemy, ale nie probowalem, wiec niech wypowie sie ktos kto ma o tym wieksze pojecie. Z 1 GB ramu u mnie byl problem (nie obeszlo sie bez przekompilowania jadra).

Tytuł:
Użytkownik

Wybierasz się na Księzyc? :D
Z takim sprzetem ho . ho ....
do rzeczy - nie wiem czy jajko 2.4.32 obsługuje Natywne kolejkowanie NCQ i SATA2 (ale skoro SATA zwykłe... muszę podejrzeć chenglogi)
to raczej pasuje mi na jakiś super wydajny serwer obliczeń - bo po co do squida taki procek? - na 15 lat wystarczy.............

Tytuł:
otóż zaspokoję twoją ciekawość...

mam w mieście sieć przekaźników bezprzewodowej transmisji danych...
każdy z przekażników/punktów dostępu ma w sobie również squida...
każdy z tych squidów w razie MISS'a odwołuje się do PARENT PROXY jakim jest squid na serwerze...
jako że być może w najbliższym czasie będę podłączał do serwera łącze symetryczne o przepustowości 4 Mbit to chciałbym (że tak powiem) zapisywać sobie "internet na squidzie" żeby niepotrzebnie nie obciążać łączy bezprzewodowych i samego łącza...
Mam w tej chwili serwerek z niceshaperem i squida który HIty przepuszcza w 100Mbit a MISS'y normalnym transferem... i zobaczyłem że im dłużej ten sqiod chodzi tym (owszem więcej jest HIT'ów ale...) czas dostępu do danych w squidzie jest zbyt długi i jednocześnie strasznie obciąża to serwer
Dlatego zdecydowałęm się zapiąć na serwer taki sprzęt

jeszcze jakieś pytania ??:)

Tytuł:
Tasiorek...

Ja chcę docelowo wbić tam 4 giga Ramu...

więc martwisz mnie tym trochę...

Tytuł:
Użytkownik

Chcesz wykorzystać dobrze 64 bity to popatrz na inne systemy. Niestety NND nie jest do takich potworów stworzony i tyle

Tytuł:
MODERATOR

B.A.D.L.U.X pisze:
Ja chcę docelowo wbić tam 4 giga Ramu...

Nie ma zadnej roznicy. 1Gb, czy 4Gb i tak musisz wkompilowac opcje highmem=4GB

Tytuł:
Użytkownik

Osobiście polecam Ci zainstalować Debiana do tego sprzętu.

Sieć2: 3Mbit Tomato 1.11 | Linksys WRT54 GL1.1- EU | 12 users

Siec3: DSL1Mbit NND 0.2.2 | PIII1000MHz 128MB RAM 12GB | 6 users |

Tytuł:
dooobra panowie...

widzę faktycznie że czas już na przesiadkę (niechętną) na inny system..

dopytałem że najrozsądniejsze rozwiązanie to najprawdopodoniej SLAMD64...

Zatem dziękuję i znikam

Tytuł:
MODERATOR

nawet kernel i wszystko skompilowane pod 64 bity tylko w minimalnym stopniu podniosą wydajność, ale nieznacznie.
Wyczytałem żeby wykorzystać 64 bity to trzeba program specjalnie pod takie procki pisać, używa się wtedy odpowiednich typów zmiennych itd.

Tytuł:
Użytkownik

MAC!EK masz rację. Potrzebne jest pisanie pod te 64bity.

Jeśli na serwer już to zamiast 64 wolałbym 2x 32bity. No ale co kto woli :) A co to softwareowego raida... jestem za rozwiązaniem sprzętowym. Trochę dopłacisz, a będziesz miał spokój już, bez martwienia się o RAID'a w systemie. A pytanie : czemu nie wziąłeś SCSI ? nawet o mniejszej pojemności ?

btw też bym chcial mieć taki serwer :)

Tytuł:

Cytuj:
W ciągu ostatnich dwóch lat dostawałem pytania od ludzi którzy chcieli NND stawiać jako serwer w sieciach dla ponad 2 tysięcy komputerów i pytali mnie o różne "whatever" potrzebne w tak dużych sieciach. Dla mnie to jakaś dewiacja. W takiej sieci potrzebna jest dystrybucja korporacyjna i jeśli firma ma 2 tysiące komputerów to nie wierzę, że nie stać jej na porządnego admina i jakąs wersję SuSe czy RedHata. NND nie jest do tego przeznaczona. Inny przykład to niedawne pytanie o obsługę dysków sata. Gdy zapytałem po co, dostałem odpowiedź, że firma kupiła komputer na serwer za prawie 6 tysięcy, dwuprocesorowy z sata i 2 giga pamięci. I znowu - skoro ich stać to niech dokupią choćby Mandrivę (lubi inną dystrybucję) a kilkaset złotych. Skoro docelowo zapewne będą tam miały działać rzeczy, które w małych sieciach nigdy nie będą potrzebne.

to kiedyss napisal Maciek i mysle ze swietnie pasuje do twojego pytania :)))

Tytuł:
może ktoś z was chociarz wie jak podmontować sata2 ??

Tytuł:

Na squid niepotrzebny szybki proc co sporo ramu i bardzo szybki dysk , ten "sprzetowy" raid ktory posiadasz sprzetowym jest tylko pod windowsem a linux i tak kazdy dysk wykrywa osobno i chyba lepiej olac ten "sprzetowy" raid i zrobic programowy przynajmniej ja tak zrobilem .NND raczej nie obsluguje tego sprzetu jescze .A ja bym polecal zamiast 2 250Gb sata prawdziwe scsi i 6 dyskow (a moze 14?) 73GB /15000 rpm/scsi 320 a proc naprawde niemusi byc duzy .Na tych nowych sata sa problemy z instalacja nietylko nnd ale nawet debiana .Sporo jest do redhata.

Tytuł:
Użytkownik

a znienawidzone przezemnie gentoo chodzi na takim sprzecie, a tak poza tym to w takim wypadku jaka jest najsilniejsza konfiguracja ktora pociagnie NND ? bo chcialbym w firmie postawic go jako serwer intranetu a ze apache chodzi na nim ladnie to po co mi inny system, ale duzym ciosem ma byc dla niego mysql i ogromna liczba odwolan i tez bylbym wdzieczny za podpowiedz jaka konfiguracje do 5k mozna zestawic na nnd tylko zakladajac ze ma byc do apache, mysqla ale mocno uzywanego.

Tytuł:
MODERATOR

Mam semprona 3000+
Uzywalem mandrivy 2006 i586 ale mowie skoro jest 64 bity to czemu by nie. Nic szybciej to nie chodzilo.
Ale arch chodzil szybcij niz mandriva 2006 :) Mimo iz jest kompilowany pod i686.

Tytuł:
Użytkownik

albert_szpenio pisze:
Cytuj:
W ciągu ostatnich dwóch lat dostawałem pytania od ludzi którzy chcieli NND stawiać jako serwer w sieciach dla ponad 2 tysięcy komputerów i pytali mnie o różne "whatever" potrzebne w tak dużych sieciach. Dla mnie to jakaś dewiacja. W takiej sieci potrzebna jest dystrybucja korporacyjna i jeśli firma ma 2 tysiące komputerów to nie wierzę, że nie stać jej na porządnego admina i jakąs wersję SuSe czy RedHata. NND nie jest do tego przeznaczona. Inny przykład to niedawne pytanie o obsługę dysków sata. Gdy zapytałem po co, dostałem odpowiedź, że firma kupiła komputer na serwer za prawie 6 tysięcy, dwuprocesorowy z sata i 2 giga pamięci. I znowu - skoro ich stać to niech dokupią choćby Mandrivę (lubi inną dystrybucję) a kilkaset złotych. Skoro docelowo zapewne będą tam miały działać rzeczy, które w małych sieciach nigdy nie będą potrzebne.

to kiedyss napisal Maciek i mysle ze swietnie pasuje do twojego pytania :)))

Nie rozumiem dlaczego NND ma pelnic role routera na zlomach kilkuletnich ktore moga w kazdej chwili sie rozleciec ( od razu mowie ze firmowe zlomy to tez zlomy)
Na router ktory ma byc niezawodny kupujemy nowy sprzet i nie bedzie on kosztowal 6 tys tylko 1 tys (plyta, procek, ram dobry zasilacz i obudowa) i bedzie mial zintegrowana sieciowke czesto 1 gbit procesor 3ghz i wiecej itd.

Tytuł:
Użytkownik

no i jesli kupimy na serwer zwykla plytke, zwykly ram i pamiatke i wstadzimy to do normalnej obudowy nawet z lepszym zasilaczem to nadal nie jest to rasowy serwer (chyba ze wezmiemy nawet najprostrzego HP ProLiant ML150 G3) zaplacimy za niego okolo 2000 ale sprzet jest moim zdaniem pewniejszy niz komp na czesciach z allegro czy ze sklepiku na miescie.
ale nadal moje pytanie jest aktualne aki najmocniejszy sprzet mozemy postawic pod NND aby dzialal na nim apache+php+mysql

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.