Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 15:00

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Bardzo ciekawy tekst (praca magisterska bodajże) traktująca m.in o htb. Polecam
http://rh.cxt.pl/

Tytuł:
Użytkownik

http://lukasz.bromirski.net/docs/transl ... DEDICATION

http://www.banita.pl/books/pdf/net4_tc.pdf

http://micek.no-ip.com/~sektorvx/download/linuxadm.pdf :)

Tytuł:
Użytkownik

Czytałem tą prace magisterską http://rh.cxt.pl/download/mgr.zip

Ciekawe są wyniki Testu nr. 3 autor zrobił w nim HBT z 10 klasami i Filtr który ruch z wszystkich 10 komputerków w sieci lokalnej kierował do innej klasy.

Wyniki testu są najlepsze z wszystkich innych testów to znaczy że jeśli ktoś sobie zrobi dla każdego user'a w sieci osobną klase i tam wepcha jego ruch to problem P2P zostanie zlikwidowany ponieważ jeśli user odpali program P2P to maxymalnie może zapchać ruch tylko sobie ??!!??!!

Update: 10.05.2006
Pentium III 700/256, 338Mb/PC133, 80 Gb, DSL 2Mbit/s / 256kbit/s,
16 userów

Tytuł:
MODERATOR

Tak, tylko z tego co sie orientuje, to wtedy nie bedzie to dynamiczny podzial lacza, bo kazda klasa ma swoja predkosc. Jak masz lacze asymetryczne, to podziel sobie upload przez ilosc uzytkownikow i zobacz ile bys mial na stale kazdemu przypisac :P

Tytuł:
Użytkownik

A dało by się zrobic skrypt (raczej chyba dało by się bo widziałem cos podobnego) który "podmontowywał" by klase userowi tylko w tedy ja zacznie korzystać z net'u albo jeszcze lepiej jak się połączy do serwera przez pppoe (to chyba albercikowi wyszło bo dawał jakieś config'i na forum ale nie zabardzo rozumiem co one robią, najlepiej jak by ktoś komentarze w tych skryptach dodał ;p).

Update: 10.05.2006
Pentium III 700/256, 338Mb/PC133, 80 Gb, DSL 2Mbit/s / 256kbit/s,
16 userów

Tytuł:
MODERATOR

Ups, pomylka. Myslalem nad zakladaniem dla kazdego osobnego imq i tam kolejki root, ale to raczej jest glupi pomysl :P
Htb Zciecha (i pewnie niceshaper tez) dziala tak jak kolejka w tescie 3 + jeszcze sfq/esfq w ramach kazdej klasy, zeby sobie uzytkownik pasma nie zapchal.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
A dało by się zrobic skrypt (raczej chyba dało by się bo widziałem cos podobnego) który "podmontowywał" by klase userowi tylko w tedy ja zacznie korzystać z net'u

niceshaper :)

Tytuł:
MODERATOR

tasiorek pisze:
Tak, ...to wtedy nie bedzie to dynamiczny podzial lacza, bo kazda klasa ma swoja predkosc..

NIE - ja mam tak, że są osobne klasy dla każdego usera ale jak kogoś nie ma to jego pasmo jest przydzielana innym ( podział dynamiczny).

Zresztą nie czarujmy się; pomijając podział na KILKU userów dsl 4MB to reszta ma ZAWSZE łącze mniejsze niż (ilość userów) x (przydzielone im pasmo) != łącze.

Stąd ich router to podział dynamiczny.

Tytuł:
Użytkownik

ja zrobilem to tak:

niceshaper fajnie dzieli lacze i sprawdza sie znakomicie.
problemy zaczynaja sie wtedy kiedy lacze jest wykozystane juz w 60%.
pingi rosna i nici z interaktywnosci.
zeby temu zapobiedz niestety nalezy przyciac najbardziej pozerajace lacze uslugi. mysle caly czas o uploadzie, downloada nie jest, az tak krytyczny ale dla dsl 4M na uzytkownika mam ustawione w nice max 100KB i ani grama wiecej!

zazwyczaj uzytkownicy normalnie korzystaja z netu i nie wysylaja do netu za wiele danych lecz znajda sie czarne owce masowo korzystajace z p2p.
a wiadomo ze te programy musza cos wysylac inaczej kicha ze sciagania.
i wlasnie tych najbardziej dajacych w kosc zapisalem sobie w pliku.
nastepnie uruchamiam skrypt, ktory pakiety od w/w uzytkownikow kieruje do imq, a tam sa klasy i kolejki.
upload skierowany na interfejs wirtualny dzielony jest na kilka strumieni zaleznie od portu lub znacznika pakietu i jego wysylaniem zajmuje sie htb
z ustawionymi priorytetami.
wylapane sa pakiety ipp2p i te ktorych ipp2p nie lapie kierowane sa do najnizszej i ograniczonej klasy. wazniejsze w/w portow skierowane sa do kolejek o wyzszych priorytetach i ida szybciej szerszym pasmem niz niechciana reszta.
zdazyc sie moze ze kilka osob na raz wysyla poczte i zeby tez nie obciazaly uploadu, wydzielilem osobne male pasmo dla poczty wspolne
dla calej sieci. wowczas mam pewnosc ze 4 osoby wysylajace gole dupy na inna skrzynke nie pozra az np. 30KB uploadu, a jedynie 10.
beda sie meczyc z wyslaniem, ale wysla jak sa uparci :)

wszystko zalezy od koncepcji i podejscia admina do zarzadzania pasmem.
albo damy cale pasmo i kiepsko bedzie chodzil net, albo ograniczymy cos, aby cos innego zapierda.... .
przy takiej metodzie nikt nie powie ze nie moze otwierac stron!
a co za tym idzie nie ma podstawy do stwierdzenia:

panie ten internet znowu nie chodzi !
nikogo nie obchodzi, ze pies odgryzl kabel od sieciowki,
net ma byc bo on placi :)

Tytuł:
Użytkownik

co do podzialu polecam htb zciecha z podzialem na godziny, jest tam mozliwosc wydzielenia klasy dla p2p po portach. W chwili obecnej mam lacze 1024/512 z tego na cala siec przypada 200/64 dla p2p do podzialu na userow. Dodatkow mam wydzielone pasmo dla cs 128/64 (choc cs pozera mniej). Dodatkowo userzy maja w ciagu dnia dane po 160/64. Kazdy jest zadowolony, brat moze sobie grac w cs z pingiem 20-40 ludzie maja z www po 20 kb a i dc++ sobie idzie jakos. Czasem jak jest malo sscaczy p2p, to koles sciaga cos z www z transferem 20 kb + p2p 25 i jest zachwycony. W nocy kolejka p2p jest bez zmian a userzy maja po 256kb.

Tytuł:

Ja mam łącze 2048/512 W sieci jest 10 osób i wszystko było by ok gdyby nie to że czasami przysiadam żeby pograć. Gram W Battlefield 2 i jak ktoś coś ściąga czy to p2p czy http ping oczywiście strasznie wzrasta, lagi, łącznie z utratą połączenia. Jak to zrobć żeby wydzielić jakąś część łącza tylko do gier? Czy oczywiście można tak a z tego co czytam to urug dał radę.

Tytuł:
Użytkownik

lacza maja to do siebie ze jesli sa wykozystane to i ping jest kiepski.
wszystko sprowadza sie do minimalizowania obciazenia lacza zarowno / przedewszystki w gore jak i w dol.
wydzielenie malego pasma tylko do gier a zapchanie reszty nic tu nie da i zade kolejkowanie ani priorytety cudow nie uczynia.
jesli utrzymasz wykozystanie na poziomie 50% to bedziesz mial dobre pingi :)

Tytuł:
MODERATOR

Niestety problemy nie ograniczają się do transferu i np. nawet przy 'statycznym' htb są problemy. Problemem są:
- ilość otwieranych połaczeń p2p - omawiany w innym wątku (p2P otwiera np. 1500 połaczeń i zapycha pakiewtami SYN nie generując prawie ruchu)

- wirusy/trojany/itp. też generują kupę pakietów a ruch malutki,

- całość problemów kumuluje się na AP oraz modemach DSL/neostrada które mają ograniczoną ilość pakietów/sek i duża ilość małych pakietów jest dla nich groźna
.
Czyli można mieć zacinającą się sieć mimo porządnego ograniczenia transferu, zwłaszcza wi-fi.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.