Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 6 lipca 2025, 20:17

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: SERvER Emule
Użytkownik

Witam ...

Wiec jak w temacie .

Jak by kto KCIAL (chcial) uruchomic sobie serwer EmulE to wystarczy zassac go z tad "http://lugdunum2k.free.fr/files/eserver-17.10.i586-linux.gz" i odpalic ( oczywiscie nalezy go wypakowac , nadac prawa wykonywalnosci i enter )

Mi poszlo , w ten sposob ( darlo sie o pliki konfiguracyje ale dziala )

dZIEKi ...

Tytuł:
Użytkownik

w sieci komercyjnej nie bardzo mozna to uruchomic.

Tytuł:
Użytkownik

Witam ...

Nieno mi buja (w sieci lokalnej) a raczej BUJAL : )) DC lepszy .

dZIEKi...

Tytuł:
Użytkownik

właśnie tak dumałem ,żeby postawić oddzielny serwer jako eMule.
wierzę że posiada to panel WWW, a raczej jest o niego oparty...
zgadza się? jaki komputer by się do tego nadawał?
myślałem żeby do tego dorzucić sambę, ftp i nagrywarkę...

damy radę?

Tytuł:
Honorowy Admin

Jasne i od razu zbieraj zrzutkę specjalną, na sprzęt...
Bo ten ci szybko zabiorą :P

Tytuł:
Użytkownik

wszyscy sie bija zeby to wyplenic a tu taka propozycja - nie do odrzucenia :)

Tytuł:
Użytkownik

no, no. spokojnie.

nie chcę tego udostępniać na świat. chodzi mi o eMule wew. sieci.
żeby nie obciążać któregokolwiek komputera, a żeby każdy użytkownik mógł sobie ściągnąć co zechce.

to nawet dobre dla komercyjnych sieci. ale ja mam domową.
a dostęp z zewnątrz (tj. z internetu) będzie zabezpieczony hasłem.

Tytuł:
Honorowy Admin

San pisze:
a żeby każdy użytkownik mógł sobie ściągnąć co zechce.

Słuszna idea. Jak przyjdą panowie z policji, nie będą się musieli po userach szwendać, od razu u admina rekwizycję zrobią i admin odpowie za wszystkich.

Tytuł:
Użytkownik

a moze serwer www lub ftp

programu p2p nie trzeba :)

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie bez przyczyny zabierałem głos w tym wątku. Choć moje opinie przedstawiłem żartobliwie, to nie znaczy, że były niezgodne z prawdą.
Dostawca internetu nie odpowiada za niezgodne z prawem działania użytkowników sieci, ale jeśli bierze w nich udział - np udostępnia narzędzia służące do działań sprzecznych z prawem (nie wierzę, że lokalny serwer emule będzie używany do ściągania najnowszych iso z linuksem), jeśli udostępnia przestrzeń dyskową do wymiany nielegalnych plików, to zapewne może zostać oskarżony o rozpowszechnianie, a tu kara jest większa niż tylko za posiadanie. Zatem będąc adminem, trzymałbym się od tego z daleka.

Tytuł:
Użytkownik

TEORIA:

mm na komputerze podpiętym do sieci zainstalowanego eMule (win)
ma przekierowane porty eMule (nie standardowe) na routerze.

moim pomysłem jest podłączenie do sieci jeszcze jednego komputera, który jak ten będzie miał przekierowane porty.

jaki to ma cel? odciążenie tego komputera, a za razem uniezależnienie się od jego możliwości :/

jeśli chodzi o rozpowszechnianie, to nic mi nie grozi, bo to nadal będzie mój komputer i wciąż będzie używany przeze mnie, oraz tych użytkowników którzy korzystają z tego komputera.

powtarza, to jest sieć niekomercyjna.

czy ryzyko 'złapania' czy podwyższenia kosztów będzie większe?

ot. żeby dostać nakaz na wejście do kogoś, trzeba mieć dowody. żeby zdobyć dowody, trzeba złamać prawo - włamać się do czyjegoś kompa...
dobrze mówię?

jak dokładniej to wszystko wygląda?

Tytuł:
Honorowy Admin

Ponieważ ten wątek jest kolejnym zahaczającym o zagadnienia prawne, napisałem na Hyde Park artykuł w skrócie wyjaśniający najważniejsze problemy.
Na twoje uparte dywagacje jest jedna odpowiedź - rób to, co chcesz na własne ryzyko, a jakie jest to już napisałem.
Jeśli sądzisz, że to bezpieczne, to powiem tylko, że legalnie można posługiwać się tzw. prowokacją policyjną.

Tytuł:
Użytkownik

czyli nalzezaloby zablokowac otoczenie sieciowe, wew. serwery FTP....itd ? to wszystko moga byc przeciez narzedzia ulatwiajace nielegalna wymiane danych... w gruncie rzeczy kazde medium czy program sluzacy do wymiany danych moze byc takim narzedziem...

posluze sie analogia z mlotkiem... czy jesli bede udostepnial klientom mlotek i ktorys z nich kogos tym mlotkiem bez mojej zgody pozbawi zywota to bede odpowiadal za to co on z nim zrobil?

nie jestem zlosliwy, ani nie mam zadnych powodow by sie tu niepotrzebnie sprzeczac ale WYDAJE MI SIE, ze sam serwer wymiany plikow z zalozenia nie moze byc ZLY... nawet jesli ktos go wykorzystuje do celow niezbyt zgodnych z prawem nalezy scigac tego kogos... myle sie? rozumiem, ze gdyby takie narzedzie nie mogloby byc wykorzystywane w innym celu jak tylko lamanie prawa to sytuacja bylaby jednoznaczna...

w moim otoczeniu pracuje dwoch duzych dostawcow uslug telekom. z wlasnym infrastruktuami sieciowymi o duzej przepustowosci i wew. tych struktur pracuja serwery DC... jak wiec radza sobie oni z tym problemem? maja po kilka tys klientow wiec napewno juz tym interesowala sie wladza... wiem, ze napewno na serwerach sa obecni modowie poszukujacy plikow i osob ktore zatracaja np. na pedofilie, czy innych o "duzej szkodliwosci spolecznej"...

jesli byl juz taki temat na forum to bardzo prosze o link...

Tytuł:
Użytkownik

nie wiem czy wiesz szanowny userze, ale w wielu miastach utworzona jest specjalna grupa interwencyjna policji, podlaczeni sa do najpotezniejszego polskiego łącza szkieletowego, jest to POL-ATM, a z tamtad do polpaku, ale pominmy szczegoly.
ja jestem informatykiem, kolo mojej pracy bylem swiadkiem jak po 4 moze 6 ni zawineli niezlego kompa studentom z akademika bo jakis baran pomyslal ze postawi server na emulu i nikt go nie zauwazy, otoz nic bardziej blednego.
masz jak to sie mowi wjazd na chate w przeciagu moze tygodnia ?
bo jak jeszcze sciagasz to pomimo ze cie namierza to jeszcze sparawa uchodzi, ale jak znajda taka wylegarnie w sieci, odrazu do ciebie jada.
taka grupa informatykow w policji jest regularnie tworzona w wiekszosci naszych miast.
jesli chcesz odpowiadac swoim tylkiem za zadowolonych kolezkow ktorzy possaja i sa dodatkowo bezkarni bo powiedza to jego wina, powiedzial ze mozna, a gdy w gre wchodza duze pieniadze i rekwizycja sprzetu nikt nie bedzie gral bohatera i przyznawal sie do wspoludzialu,
przy okazji wyjdzie na wierzch wiele innych sprawek, min. dzielenie przez wiele osob defacto nielegalnie neostradki albo co innego

wiec ja bym sie na twoim miejscu zastanowil,
a pozatym co to znaczy lokalnie emule ?
co, 5 osob ma sobie ssac od ciebie z postawionego s-emula 10 plikow na krzyz ? a oamietaj ze jezeli to wypuscisz w net szybko cie przechwyca,
nie wiem tez czy wiesz ale jest w ostatnim czasie silna nagonka na emulka, mi w pracy zabroniono korzystania z niego, bo policja teraz nasluchuje ostro emula i jeszcze jak sciagasz to ci moze przejdzie bokiem, ale jak zobacza ze to rozpowszechniasz, to sie zabiora za ciebie bardzo szybko, to jest analogiczne to dealerow narkotykowych, jak kupujesz jeszcze nie wiele osob cie namierzy, ale jak to sprzedajesz .. chyba sam rozumiesz
i nie mysl ze bedziesz sprytny, ze przyjedzie po ciebie radiolka i panowie w ładnych smerfnych ubrankach, do akademika poszli z tekstem poczta, czy cos.
wiec radzilbym sie kazdemu 2x nad tym zastanowic zanim zacznie sie bawic w cos takiego

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.