Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 21:38

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam

Posiadam od prawie roku internet w ORANGE GPRS/EDGE aktualnie połączony do jednego kompa pod WINDĄ i chciałbym to teraz zrobić trochę bardziej elegancko poprzez router linux'owy i podział na dwa lub trzy komputery dodatkowo antena kierunkowa (bardzo poprawia jakość połączenia). Łącze się za pomocą modemu ED77 - który tak naprawdę jest oparty na modułe NOKI 12i. Producent tego modemu firma TechLAB 2000 i na swojej stronie podaje opis jak podłączyć ten modem w LINUX'ie ale z góry sugeruje aby używać dystrybucji opartej na jadrze 2.6 tutaj link do tego opisu: http://www.tl2000.com.pl/ed77/

Mam w związku z tym pytanie czy ktoś próbował już skonfigurować taki połączenie ?? Z tego co wiem to aktualnie NND jest oparte na jądrze 2.4 i nie wiem czy to zadziała .

Ja probowałem to zrobić zgodnie z opisem na dystrybucji SUSE 10.2 i działa to OK tylko że nie potrzebuje takiej dużej dystrybucji i po za tym nie jestem orłem w obsłudze linux'a więc chciałbym skorzystać z NND jako routera (mam bardzo miłe i pozytywne doświadczenia z FREESCO - pare instalacji na tym wykonałem :-) )

Docelowo chciałbym aby to był router który jako WAN ma modem GPRS/EDGE a w lokalnej sieci internet rozsyłam WLAN'em - po co w piętrowym domku jednorodzinnym zbędna plątanina kabli. A jak już doczytałem się na tym forum to w NND karta WLAN spokojnie może działać w trybie AP.

Chciałbym mieć również możliwość zbierania statystyk łącza GPRS/EDGE ale z tym to chyba nie będzie problemu - operatorzy niestety zakłądają ograniczanie na transfer danych i potem po przycięciu jest tragicznie - choć z tego co wiem z innego jest to też podstawą do reklamacji - na innym forum http://www.bez-kabli.pl/ parę osób opisywało jak walczyć z operatorem :) więc statystyka łącza byłoby jak najbardziej wskazana. Jak nie ma ograniczenia to jest ok 20-30 kB/s ale jak założą ograniczenie to jest tragicznie najbardziej wkurzają kilku sekundowe spadki do zera - ściąganie poczta często zrywa itp. :(

A ubiegając pytanie czemu GPRS/EDGE to odpowiem, że aktualnie tu gdzie mieszkam nie mam innego wyjścia. Nie mam żadnej możliwości podłączenia się do netu za pomocą DSL'u a WiMAX to dopiero śpiewka przyszłości (NASK dopiero to odpala ale oferta jest skonstruowana do firm i prowiderów - indywidualnych nie obsługują).

Aktualnie ściągnąłem obraz NND i będę próbował to "ugrzyść" - jakby ktoś to miał sugestie to bardzo proszę o nie - możę to jest w tym momencie nie do zrobienia w NND i szkoda mojego czasu ??
Czytałem na forum o jądrze 2.6 w NND i póki co widzę że nie ma szans na nie. Myślę ze mój przypadek jest dobrym argumentem za wprowadzenie w NND jądra 2.6

MODERATOR

jmilos pisze:
Witam
Posiadam od prawie roku internet w ORANGE GPRS/EDGE

Używam połączenia gprs/edge/umts pod Archem (jądro 2.6.x). Ponieważ jest to zwykłe połaczenie za pomocą pppd więc nie widzę problemów z uruchomieniem pod jądrem 2.4.x
Mogę udostępnić moje scripty - jedynym problemem jaki widzę będzie znalezienie odpowiedniego urządzenia w /dev - pod Archem urządzenia są tworzone automatycznie (o ile pamiętam ttyACM0 i ttyACM1).
Używam telefonów Motorola (GPRS/EDGE) i Sony Erricsson (GPRS/UMTS).
Do tej pory korzystałem z Ery i Plusa, jednak sądzę, że w Orange nie będzie większych róznic w ustawieniach.

Mis' pisze:
jedynym problemem jaki widzę będzie znalezienie odpowiedniego urządzenia w /dev - pod Archem urządzenia są tworzone automatycznie (o ile pamiętam ttyACM0 i ttyACM1).

Dzięki za zainteresowanie - a jak radziłbyś z tym problemem bo mi modem w SUSE zgłaszał się jako ttyUSB0 i tak sobie w skrypcie wpisywałem i działało.

A co będzie w NND - czy muszę w jakiś sposób zainicjować ten modem czy tez w jadrze 2.4 automatycznie mi rozpozna ten modem podłączony przez USB ??

No i jeszcze jeden problem jak robisz to przez komórke to nie musisz podawać pinu przy inicjacji połączenia. A przy modemie trzeba to uczynić i z tego co czytałem na różnych forach to sprawia to sporo problemów.

Tytuł:
Honorowy Admin

Przede wszystkim dobrze by było, gdybyś podał jaki moduł był uruchamiany dla tego modemu. Choć zakładam, że jeśli interfejs ustanawiał się na ttyUSB0, to zapewne był to standardowy port szeregowy na USB, zatem NND powinno sobie dać radę.
Nigdy nie miałem do czynienia z typowym modemem, również zwykle wykorzystywałem telefon jako modem, ale sądzę, że w tych przykładowych skryptach Orange jest coś na temat wysyłania pinu skryptem do połączenia.

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
jeśli interfejs ustanawiał się na ttyUSB0, to zapewne był to standardowy port szeregowy na USB, zatem NND powinno sobie dać radę.

dokładnie tak. O ile pamiętam to Mandrake podczas prób właśnie tak, jako ttyUSB0, widziało mój telefon.

Maciek pisze:
Nigdy nie miałem do czynienia z typowym modemem, również zwykle wykorzystywałem telefon jako modem, ale sądzę, że w tych przykładowych skryptach Orange jest coś na temat wysyłania pinu skryptem do połączenia.

Połączenia z których ja korzystałem nie wymagają żadnego pinu. Ot płacę za ilość przesłanych danych. Czytałem jednak, że odpowiednią komendą AT można PIN przesłać do telefonu.

Tytuł:

Dzięki za informacje - z tego co widzę są szanse na powodzenie - będę dziś walczył z tym tematem i jak coś to się podziele informacją czy jest to możliwe czy też nie.

No i mam problem
W jaki sposób mogę sprawdzić czy modem został rozpoznany przez system ??

W innej dystrybucji opartej na jadrze 2.6 sprawdzałem to zgodnie z opisem:

Cytuj:
d. podłączyć modem do gniazda USB i sprawdzić czy w logu systemowym pojawiła się informacja o dołączeniu modemu. Aby podejrzeć plik z logiem należy wydać polecenie

tail /var/log/messages

Przykładowa zawartość pliku z logiem wygląda następująco:

Jan 16 12:16:46 (none) kernel: usb 1-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 11

Jan 16 12:16:47 (none) kernel: ftdi_sio 1-2:1.0: FTDI FT232BM Compatible converter detected

Jan 16 12:16:47 (none) kernel: usb 1-2: FTDI FT232BM Compatible converter now attached to ttyUSB0

Należy zanotować nazwę urządzenia szeregowego pod którą modem jest dostępny w systemie. Nazwa jest podana w logu po wyrażeniu "attached to". W dalszej części dokumentu nazwa ta będzie oznaczana przez $NAME.

Mam tu jeszcze inny opis które opisuje jakie moduły powinny być obsługiwane w jądrze :

Cytuj:
3. Problemy z wykryciem modemu ED77

a. Należy upewnić się, że obsługa USB jest włączona w BIOS-ie,

b. Przygotować w oparciu o źródła jadro systemu Linux 2.6 zawierające następujące elementy:

+. USB
- USB support
- Support for Host-side USB
- USB device filesystem
- EHCI HCD (USB 2.0) support
- OHCI HCD support
- UHCI HCD (most Intel and VIA) support
- USB Human Interface Device (full HID) support

+ PPP
- PPP (point-to-point protocol) support
- PPP support for async serial ports
- PPP support for sync TTY ports
- PPP Deflate compression
- PPP BSD-Compress compression

+ FTDI

Prosiłbym o sugestie jak mam dalej postępować aby zainstalować sobie ten modem.

Tytuł:
Honorowy Admin

1. Po podłączeniu urządzenia chyba będziesz musiał ręcznie załadować moduły: uhci lub ohci oraz usbserial i pl2303. Komendy pomagające zobaczyć czy komputer coś zauważył to dmesg, lspci i lsusb.
2. W nnd jest ttyUSB0, więc z tym nie powinno być problemu.
3. Należałoby zrobić skrypt startowy analogicznie jak do neostrady (np na sagemie), możesz wstępnie tak właśnie w net_confie skonfigurować system. Potem przerobić odpowiedni plik startowy. Generalnie połączenie powinno być wywoływane poleceniem pppd call gprs (gprs to nazwa pliku w /etc/ppp/peers). W tym pliku zgodnie zapewne z instrukcjami do modemu musisz jakoś przesłać potrzebne dane do połączenia, w tym PIN.

Tytuł:

Maciek pisze:
1. Po podłączeniu urządzenia chyba będziesz musiał ręcznie załadować moduły: uhci lub ohci oraz usbserial i pl2303.

Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie jak mam to zrobić ??

Sam próbuje od ponad 1.5 godziny to zrobić i niestety bez powodzenia :(

Cytuj:
3. Należałoby zrobić skrypt startowy analogicznie jak do neostrady (np na sagemie), możesz wstępnie tak właśnie w net_confie skonfigurować system. Potem przerobić odpowiedni plik startowy. Generalnie połączenie powinno być wywoływane poleceniem pppd call gprs (gprs to nazwa pliku w /etc/ppp/peers). W tym pliku zgodnie zapewne z instrukcjami do modemu musisz jakoś przesłać potrzebne dane do połączenia, w tym PIN.

Skrypty konfiguracyjne mam, jak pisałem wcześniej są one podane na stronie producenta modemu. A połączenie wywołuje się poleceniem pppd call orange.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.