Witam
Posiadam od prawie roku internet w ORANGE GPRS/EDGE aktualnie połączony do jednego kompa pod WINDĄ i chciałbym to teraz zrobić trochę bardziej elegancko poprzez router linux'owy i podział na dwa lub trzy komputery dodatkowo antena kierunkowa (bardzo poprawia jakość połączenia). Łącze się za pomocą modemu ED77 - który tak naprawdę jest oparty na modułe NOKI 12i. Producent tego modemu firma TechLAB 2000 i na swojej stronie podaje opis jak podłączyć ten modem w LINUX'ie ale z góry sugeruje aby używać dystrybucji opartej na jadrze 2.6 tutaj link do tego opisu:
http://www.tl2000.com.pl/ed77/
Mam w związku z tym pytanie czy ktoś próbował już skonfigurować taki połączenie ?? Z tego co wiem to aktualnie NND jest oparte na jądrze 2.4 i nie wiem czy to zadziała .
Ja probowałem to zrobić zgodnie z opisem na dystrybucji SUSE 10.2 i działa to OK tylko że nie potrzebuje takiej dużej dystrybucji i po za tym nie jestem orłem w obsłudze linux'a więc chciałbym skorzystać z NND jako routera (mam bardzo miłe i pozytywne doświadczenia z FREESCO - pare instalacji na tym wykonałem

)
Docelowo chciałbym aby to był router który jako WAN ma modem GPRS/EDGE a w lokalnej sieci internet rozsyłam WLAN'em - po co w piętrowym domku jednorodzinnym zbędna plątanina kabli. A jak już doczytałem się na tym forum to w NND karta WLAN spokojnie może działać w trybie AP.
Chciałbym mieć również możliwość zbierania statystyk łącza GPRS/EDGE ale z tym to chyba nie będzie problemu - operatorzy niestety zakłądają ograniczanie na transfer danych i potem po przycięciu jest tragicznie - choć z tego co wiem z innego jest to też podstawą do reklamacji - na innym forum
http://www.bez-kabli.pl/ parę osób opisywało jak walczyć z operatorem

więc statystyka łącza byłoby jak najbardziej wskazana. Jak nie ma ograniczenia to jest ok 20-30 kB/s ale jak założą ograniczenie to jest tragicznie najbardziej wkurzają kilku sekundowe spadki do zera - ściąganie poczta często zrywa itp.
A ubiegając pytanie czemu GPRS/EDGE to odpowiem, że aktualnie tu gdzie mieszkam nie mam innego wyjścia. Nie mam żadnej możliwości podłączenia się do netu za pomocą DSL'u a WiMAX to dopiero śpiewka przyszłości (NASK dopiero to odpala ale oferta jest skonstruowana do firm i prowiderów - indywidualnych nie obsługują).
Aktualnie ściągnąłem obraz NND i będę próbował to "ugrzyść" - jakby ktoś to miał sugestie to bardzo proszę o nie - możę to jest w tym momencie nie do zrobienia w NND i szkoda mojego czasu ??
Czytałem na forum o jądrze 2.6 w NND i póki co widzę że nie ma szans na nie. Myślę ze mój przypadek jest dobrym argumentem za wprowadzenie w NND jądra 2.6