Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 27 lipca 2025, 21:21

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Honorowy Admin

Mając w weekend trochę czasu, zabrałem się ponownie za sprawę uruchomienia modemu zxdsl 852. Postanowiłem najpierw sprawdzić, czy to w ogóle na linuksie zadziała, podłączyłem zatem modem do swojego laptopa z mandrivą. Modem nie jest wykrywany przez hotplug i moduły trzeba ładować ręcznie. Niestety modułom z mandrivy odpalenie modemu się nie powiodło (dokładnie to samo bedzie w każdej innej dystrybucji z modułem cxacru), ponieważ ten typ modemu w źródłach nie został uwzględniony. Zatem trzeba podjąć się kompilacji, a najpierw dodać jeden wpis w źródłach (opisałem to na: miniwebportal.one.pl). Po kompilacji uruchomiełm moduły: pppoatm, usbatm i cxacru. Przygotowałem pliki konfiguracyjne dla ppp i odpaliłem pppd call zxdsl. Połączenie ruszyło za drugim razem. Sprawdzałem to kilkukrotnie i niestety jak na razie widzę, że to jest pierwszy istotny mankament. Jednak pozytywnie byłem zaskoczony jakością działania, Połączenie było dużo lepsze niż poprzez router z NND. Podejrzewam, że w jakiś sposób jest to związane z kwestią MTU na modemie sagem w NND, ale na razie nie mogę tego poprzeć dowodami, bo uruchomienie zxdsl na NND się nie udało.
Przede wszystkim odpuściłem sobie kompilowanie sterowników dołączanych na płycie z tpsa. Sterowniki e2 nie kompilowały się na mandrivie 2007 wcale. Na NND również nie. Skompilował się na madrivie 2006, ale działać nie chciał. Zaś GPLowe sterowniki cxacru (http://accessrunner.sourceforge.net/) nie chciały się w żaden sposób skompilowac na NND. Od razu zresztą muszę powiedzieć, że nie ruszą one na starszych wersjach jądra na pewno, bo nie ma tam wkompilowanej obsługi atm. Musimy mieć nowsze jądro i ppp 2.4.4 z pppoatm.so.

MODERATOR

Maciek pisze:
Sterowniki e2 nie kompilowały się na mandrivie 2007 wcale. Na NND również nie. Skompilował się na madrivie 2006, ale działać nie chciał.

daj jakiegoś linka do tych e2
Maciek pisze:
Zaś GPLowe sterowniki cxacru (http://accessrunner.sourceforge.net/) nie chciały się w żaden sposób skompilowac na NND. Od razu zresztą muszę powiedzieć, że nie ruszą one na starszych wersjach jądra na pewno, bo nie ma tam wkompilowanej obsługi atm. Musimy mieć nowsze jądro i ppp 2.4.4 z pppoatm.so.

mamy ppp 2.4.4 z atm, ale na tej stronie nie ma sterowników do kernela 2.4 wogóle.

Tytuł:
Honorowy Admin

No więc tak, najpierw sprostowanie. W mandrivie 2006 zrobiłem błąd, po poprawce okazało się, że modem działa. Mój post jest tego dowodem, bo piszę z kompa bezpośrednio podłączonego tym modemem. Moduł e2 uruchamia interfejs hsb0 i z modemu dostaje IP, konfigurujemy całoś z przeglądarki a po nawiązaniu połączenie hsb0 dostaje IP neostrady, przy czym o dziwo nie zrywa połączenia z interfejsem administracyjnym, który nawiasem mówiąc ma dość spore mozliwości konfiguracji.
Pliki ze sterownikami e2 są tylko na płycie i po prostu mogę je przesłać mailem - nie znalazłem ich w necie.

Tytuł:
Honorowy Admin

Kilka jeszcze sprostowań.
Żródła sterowników sa na http://www.olitec.com/pub/USBADSLV151-1008fr.tar.gz
i można je ściągnąć i skompilować - kompilują się zarówno na starszym 2.4.31-1nnd jak i 2.4.32-10nnd. Jedynie firmware trzeba skopiowac z plików na płycie, bo te w źródłach są od innego zupełnie modemu.
W chwili obecnej stanąlem na tym, że sterownik działa, da się ustanowić interfejs hsb0 i polecenie dhcpcd hsb0 daje nam IP. Mozna połączyc się z modemem (http://10.0.0.2) ale nie chce działać wpisanie hasła i loginu. Inaczej mówiąc modem działa i chyba nawet łączy się, ale nie łaczy komputera z nnd.
Niestety nie udało się mi wyzerować hasła, bo ni stąd ni zowąd na mandrivvie 2006 przestało działać, pojawiaj się błąd kernela.
Na tym moje pomysły się kończą. Niestety nie da się w żaden sposób skompilować sterownika cxacru, który na mandrivie 2007 działa mi doskonale.

Tytuł:

witam

dawno tu nie zaglądałem,
ale jak by kogoś interesowało
to u mnie od jakiegoś czasu jakoś działa ten ZXDSL,
pisałem o tym wcześniej
tu zmienione źródła ze śmieciami kompilacji:
http://file4u.pl/1335155169/e2keram7m.tar.bz2.html

nie pytajcie co i jak bo nie wiem nie pamiętam

Tytuł:
Honorowy Admin

Odnowienie tematu przydało się, bo pchnęło mnie do tego, żeby jeszcze raz spróbować.
Na http://nnd.freesco.pl wykonałem opis, który powinien pomóc posiadaczom tych modemów.
Zaznaczam dwie rzeczy:
- wszystko to zostało wykonane na jądrze 2.4.32-10nnd.
- nadal uważam obsługę tego modemu za dość kiepską w NND.
PS. Strona modemu widoczna jest wyłącznie w sieci LAN, tak więc nie musimy specjalnie przejmować się loginem i hasłem (zakładam, że neostrada jest raczej dla użytkowników domowych, a nie dużych sieci). Z zewnątrz widziany jest bezpośrednio nasz komputer z NND.

Tytuł:

wygłupiłem się, nie zauważyłem, że powstała na ten modem paczka...

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie wygłupiłeś. Przypomniałeś mi temat. Zrobiłem kolejne podejście do tematu i udało się :)

Tytuł:

Czy to powinno dzialac z kwadratowa wersja tego modemu, trzy diody?
Bo u mnie nie chce. e2 laduje sie, hsb0 nie pojawia sie, adres 10.0.0.2 ani 1.0.0.3 nie odpowiada

Tytuł:
Honorowy Admin

Niestety, te sterowniki są dla modelu z dwoma diodami. Kolejnego modelu nikt z developerów nie ma i bez tego trudno mówić o zrobieniu sterowników.

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
...

OT.to zdjecie to powaznie jestes ty?:P
Koniec OT-sory

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.