Mając w weekend trochę czasu, zabrałem się ponownie za sprawę uruchomienia modemu zxdsl 852. Postanowiłem najpierw sprawdzić, czy to w ogóle na linuksie zadziała, podłączyłem zatem modem do swojego laptopa z mandrivą. Modem nie jest wykrywany przez hotplug i moduły trzeba ładować ręcznie. Niestety modułom z mandrivy odpalenie modemu się nie powiodło (dokładnie to samo bedzie w każdej innej dystrybucji z modułem cxacru), ponieważ ten typ modemu w źródłach nie został uwzględniony. Zatem trzeba podjąć się kompilacji, a najpierw dodać jeden wpis w źródłach (opisałem to na: miniwebportal.one.pl). Po kompilacji uruchomiełm moduły: pppoatm, usbatm i cxacru. Przygotowałem pliki konfiguracyjne dla ppp i odpaliłem pppd call zxdsl. Połączenie ruszyło za drugim razem. Sprawdzałem to kilkukrotnie i niestety jak na razie widzę, że to jest pierwszy istotny mankament. Jednak pozytywnie byłem zaskoczony jakością działania, Połączenie było dużo lepsze niż poprzez router z NND. Podejrzewam, że w jakiś sposób jest to związane z kwestią MTU na modemie sagem w NND, ale na razie nie mogę tego poprzeć dowodami, bo uruchomienie zxdsl na NND się nie udało.
Przede wszystkim odpuściłem sobie kompilowanie sterowników dołączanych na płycie z tpsa. Sterowniki e2 nie kompilowały się na mandrivie 2007 wcale. Na NND również nie. Skompilował się na madrivie 2006, ale działać nie chciał. Zaś GPLowe sterowniki cxacru (
http://accessrunner.sourceforge.net/) nie chciały się w żaden sposób skompilowac na NND. Od razu zresztą muszę powiedzieć, że nie ruszą one na starszych wersjach jądra na pewno, bo nie ma tam wkompilowanej obsługi atm. Musimy mieć nowsze jądro i ppp 2.4.4 z pppoatm.so.