Przeszukałem całe forum z poszukiwaniu nurtujących mnie pytań, jednak wiele tematów jest z roku 2005, 2006 i z wiadomych przyczyn są raczej nieaktualne

Ponadto wiele tematów jest chaotycznych i pisanych w ten sposób iż dla nowego usera NND czytanie takich wypowiedzi jest mało zrozumiałe.
Postawiłem niedawno serwerek na NND do Neo 1M, w sieci jest max 7 PC podpiętych (w tym 3 WLAN) ale to raczej mało istotne w tym momencie. Obecnie Procesor w tym serwerze to P4 1,5GHz i 384MB SDRAM pamięci. W planach mam na dniach zakupić takiego małego Fujitsu Siemens z Alledrogo.pl

P3 1000MHz pamięci tam włożę 128 lub 256 MB SDRAM.
BTW może ktoś kupił już taki sprzęcik (obecnie kosztuje około 40 zł plus wysyłka) i podzieliłby się wrażeniami, czy to wogóle czegoś warte, czy jest w miare cichy, bo co do gabarytów tego sprzętu to moge powiedziec że jest przyjemnie mały gdyż miałem taki uszkodzony w ręce ale z racji tego iż się nie włączał nie mogłem go sprawdzić i przetestować.
Do tego chcę wrzucić dysk SATA(II) 500GB i postawić serwer plików na sambie (pyt też pytanko jak w chwili obecnej z obsługą dysków SATA pod NND, dysk ten miałby być głównym i na nim system byłby zainstalowany) Czy trzeba włączać DMA tak jak w przypadku dysków IDE ?
Aby podłączyć dysk SATA muszę mieć kontroler na PCI, i na rynku jest popularny kontroler na Chipset'cie VIA VT6421A. Jak z jego obsługą w chwili obecnej przez NND, czy da rade postawić system na dysku podpiętego do tego kontrolera ?? Widziałem też karty na chipsecie Silicon Image - jak sprawa wygląda w ich przypadku ?
W późniejszym czasie chciałbym uzupełnić serwerek o kartę GigaLAN i tutaj pytanie jakie transfery plików z dysku SATA (jeśli podejdzie) mogę uzyskać przy sieci Gigabitowej ? Może ktoś ma sieć skonstruowaną a ten sposób i podzieliłby się uzyskanymi wynikami.
Za odpowiedzi bardzo dziękuję będą na pewno pomocne
hexen2k