Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 14:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

I stalo sie... "Podepiolem" HDD z serwerka do maszynki pracującej pod windowsem w celu przebudoawania partycji (wczesniej jakos nie pomyslalem o wielu rzeczach a chcial to poprawic) i ZONK. PQ Partition Magic (v.7) wykazal na HDD z NND bady. A w zasadzie sam bad gdzie cala "patrycja" pomalowana jest w kolorze zoltym. Coz NND lekko miesza po dyskach (tryb partycjonowania auto).

Teraz zasatanwia mnie czy kopiowac wszystkie pliki konfiguracyjne do siebie i robic wszystko od poczatku z recznym podzialem na partycje (z pomoca nazedzi z duzego Linuxa lub PQPM) czy zostawic to tak jak jest (i nie miec mozliwosci zrobienia backupu systemu) i liczyc na farta (jesli zapelnoiny zostanie HDD). Czy moze jest jakies obejscie tego problemu (podzial na partycje bez usuwania zawartosci dysku). Zostawienie tego samemu sobie troszke mija sie z celem bo jest o co walczyc a 20GB piechota nie chodzi.

Jestem poczatkujacy jesli chodzi o linuxa wiec z gory sorki za lame pytanie :)

MODERATOR

ZaaQ pisze:
I stalo sie... "Podepiolem" HDD z serwerka do maszynki pracującej pod windowsem w celu przebudoawania partycji (wczesniej jakos nie pomyslalem o wielu rzeczach a chcial to poprawic) i ZONK. PQ Partition Magic (v.7) wykazal na HDD z NND bady. A w zasadzie sam bad gdzie cala "patrycja" pomalowana jest w kolorze zoltym. Coz NND lekko miesza po dyskach (tryb partycjonowania auto).

Jestem poczatkujacy jesli chodzi o linuxa wiec z gory sorki za lame pytanie :)

Jeśli jesteś, jak sam mówisz początkującym, to, zanim zabierzesz się za mieszanie po dyskach, dowiedz się czegoś o swoim systemie i dostępnych ci narzędziach. Przede wszystkim - w trybie automatycznym instalator zakłada na partycji (czyli formatuje ją) filesystem ext3. Powtarzam - ext3, którego PQMagic w wersji 7 nie potrafi obsłużyć... to raz.
Dwa - to fakt że chciałeś przebudować partycje na dysku, nie wiedząc (bądź nie biorąc pod uwagę) że naruszenie początku partycji spowoduje kłopoty... Trzy to fakt , że nie ma sensu używać narzędzi z jednego systemu do mieszania na dysklu, który będzie uzywany w innym systemie... tym bardziej jeśli się jest początkującym...
Aż ciśnie mi się na klawiaturę sygnaturka Kloczka (cytat z pamięci): "Ludzi nie mają problemów, ludzie je sobie stwarzają..."
Rozwiązaniem twoich problemów jest program parted lub reinstalacja systemu po zrobieniu kompletnego backupu. Parted jest dostępny w sieci w postaci bootowalnego cd.
Następnym razem proponuję najpierw zapoznać się z systemem, którego zamierza się używać. I wszystko dokładnie zaplanować.

Tytuł:

Dziekowac za odpowiedz ;)

1. Problem juz rozwiazany. Po podepnieciu dysku do tegoz samego kompa co pracuje winda (tylko, ze po przelaczeniu na Mandrake10) dysk byl widoczny i faktycznie filesystem to ext3. Nie pomyslalem o tym ze NND moze uzywac partycji innego typu niz ext2. Rozmiery parytcji zmienione z poziomu PQPM v.8 (widoczne ok) i pozniej dla pewnosci linuxowym skandiskiem przejechane.

2. Doskonale zdaje sobie sprawe z tego iz naruszenie lilo niezle pozamiata mi system (az takim laikiem to nie jestem) ale nie ma wiekszego problemu z odbudowa tablicy alokacji. A "poczatkujacy" to dla tego ze windows nie ma przedemna tajemnic a linuxa sie ucze (gdyby nie mc i iXy to bylo by ciezko).

3. Mam tez maly zonk z ghost'em z pakietu NSW2k4 gdzie nie widzi mi partycji linuxowych (a powinien) i aktualnie szukam odpowiednika tego programu na paltforme linux.

4. Obiecuje, ze ostatni raz zadaje pytanie na forum nie prubujac samemu wczesniej znalesc odpowiedzi.

Tytuł:
MODERATOR

ZaaQ pisze:
faktycznie filesystem to ext3. Nie pomyslalem o tym ze NND moze uzywac partycji innego typu niz ext2.

Nie "nie pomyślałem" tylko "nie przeczytałem" :-) Instalator informuje Cię o tym.

ZaaQ pisze:
2. Doskonale zdaje sobie sprawe z tego iz naruszenie lilo niezle pozamiata mi system (az takim laikiem to nie jestem) ale nie ma wiekszego problemu z odbudowa tablicy alokacji.

To nawet nie chodzi o lilo... tylko o położenie początków partycji. Kiedyś dokładnie ktoś to omówił na alt.pl.comp.os.linux.newbie.

ZaaQ pisze:
3. Mam tez maly zonk z ghost'em z pakietu NSW2k4 gdzie nie widzi mi partycji linuxowych (a powinien) i aktualnie szukam odpowiednika tego programu na paltforme linux.

partimage, dd, cat... i pewnie jeszcze parę innych.

ZaaQ pisze:
4. Obiecuje, ze ostatni raz zadaje pytanie na forum nie prubujac samemu wczesniej znalesc odpowiedzi.

Lubię takie deklaracje... żeby tylko jeszcze szczere były :-)

Tytuł:

Mis' pisze:
Lubię takie deklaracje... żeby tylko jeszcze szczere były

Baaa... Ja zawsze dotrzymuje slowa ;)

Mis' pisze:
To nawet nie chodzi o lilo... tylko o położenie początków partycji. Kiedyś dokładnie ktoś to omówił na alt.pl.comp.os.linux.newbie.

Hmm. W sumie to chodzilo mi o obciecie konca partycji i wykozystanie uwolnionego w ten sposob miejsca na dodatkowy dysk logiczny. Nigdy nie przesuwalem partycji linuxowych i po tym co mi dzisiaj napisales Misiu ;) (respect) robic tego nie bede. A i przy okazji mam cos do poczytania. Teraz tylko google i jazda ;)

AD3.
Dziekowac bardzo za programy. Przydadza sie w przyszlosci...

Rozwiazalem problem z "nie widzeniem" partycji linuxowych przez Norton Ghost. Wystarczy utworzyc dyskietki startowe i z nich odpalic system. Smiga odarzu. Ja uruchamialem (nawyk z wczesiejszych Ghostow) z wiersza polecen msdos i chyba to bylo problemem. Co prawda musialem dyskietki przygotowac u kumpla i zrobic zen plytke bootowalna, gdyz moja maszyna pozbawiona jest (jakze archaicznego i niepotrzebnego zdalo by sie) napedu FDD...

Tytuł:
MODERATOR

ZaaQ pisze:

Mis' pisze:

Hmm. W sumie to chodzilo mi o obciecie konca partycji i wykozystanie uwolnionego w ten sposob miejsca na dodatkowy dysk logiczny. Nigdy nie przesuwalem partycji linuxowych i po tym co mi dzisiaj napisales Misiu ;) (respect) robic tego nie bede. A i przy okazji mam cos do poczytania. Teraz tylko google i jazda ;)

jeśli tylko powiększenie partycji, bez ruszania położenia jej początku, Cię interesowałeo to radzą sobie z tym przynamniej dwa programy. Polecam parted - tak naprawdę to prawie pełny odpowiednik PqMagic, i do tego GPL... i radzi sobie z przesuwaniem początku partycji :-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.