Witam od okolo trzech miesiecy bałwan jestem z nowego NND
jak do tej pory bez problemow (router+sdi) 5 uzytkownikow.
Ostatnio jednak z niewiadomego powodu wystepuje problem ladowania stron a mianowicie na komupterach podlaczonych do sieci nie laduja sie niektore strony np onet.
natomiast pingujac strone onetu uzyskuje informacje o czasie okolo 40-60 ms bałwan jestem 200-400 ms.
Nie wiem w czym jest problem?
Sprawdzajac predkosc lacza uzyskuje predkosci (10.4 KB/sec 83.4 Kbps
www.dsl.cz -najlepszy wynik z tej strony) (9237 Bps 74 kbps
www.numion.com)
Podczas sciagania plikow z netu transfer ok 10KB/s czyli niby TPsa nie zawala. (test na pojedynczym kompie do ktorego podpiety jest terminal)
W momencie jak podpinam SDI pod serwer po odlaczeniu wszystkich userow poza jednym (moj komp)
Sa dokladnie takie same objawy brak mozliwosci ladowania onetu.
Siec z adresacja 192.168.1.1 serwer i users 192.168.1.2-192.168.1.10
na serwerze zainstalowany tylko niceshaper.
Adresow co prawda wiecej ale faktycznie (maksymalnie) w sieci pracuje tylko 5 kompow.
Wczesniej tego problemu nie mialem.
Czy ktos ma jakies pomysly ewentualnie jakich informacji potrzebujecie do zglebienia tego tematu?
czy moze jakis wirus z lanu moze cos blokowac?(na razie nie wykrylem nic takiego)
Prosze o jakies wskazowki ewentualnie konfiguracje itp. (np. niceshapera dla SDI z konfiguracja do 9 kompow)
Czy ma wplyw na dzialanie takiej sieci - siec wi-fi? (tzn. serwer podpiety do switha +2 userow i AP a po drugiej stronie 3 userow wi-fi kazdy za APkiem)
Tak jak wczesniej podawalem do tej pory wszystko funkcjonowalo (ostatnio podpiolem 5-go usera przez wi-fi) i po jakis 4 dniach zaczely sie w/w problemy.
bede niezmiernie wdzieczny za kazda wskazowke (zdazylem juz ponownie zainstalowac NND na serwerze tez nic nie pomoglo konfiguracji firewala nie ruszalem uslugi dostepne z netu wszystkie zablokowane typ ftp,www itd.)
pozdrawiam
Marcin