Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 20:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam od okolo trzech miesiecy bałwan jestem z nowego NND
jak do tej pory bez problemow (router+sdi) 5 uzytkownikow.
Ostatnio jednak z niewiadomego powodu wystepuje problem ladowania stron a mianowicie na komupterach podlaczonych do sieci nie laduja sie niektore strony np onet.
natomiast pingujac strone onetu uzyskuje informacje o czasie okolo 40-60 ms bałwan jestem 200-400 ms.
Nie wiem w czym jest problem?
Sprawdzajac predkosc lacza uzyskuje predkosci (10.4 KB/sec 83.4 Kbps www.dsl.cz -najlepszy wynik z tej strony) (9237 Bps 74 kbps www.numion.com)
Podczas sciagania plikow z netu transfer ok 10KB/s czyli niby TPsa nie zawala. (test na pojedynczym kompie do ktorego podpiety jest terminal)
W momencie jak podpinam SDI pod serwer po odlaczeniu wszystkich userow poza jednym (moj komp)
Sa dokladnie takie same objawy brak mozliwosci ladowania onetu.
Siec z adresacja 192.168.1.1 serwer i users 192.168.1.2-192.168.1.10
na serwerze zainstalowany tylko niceshaper.
Adresow co prawda wiecej ale faktycznie (maksymalnie) w sieci pracuje tylko 5 kompow.
Wczesniej tego problemu nie mialem.
Czy ktos ma jakies pomysly ewentualnie jakich informacji potrzebujecie do zglebienia tego tematu?
czy moze jakis wirus z lanu moze cos blokowac?(na razie nie wykrylem nic takiego)
Prosze o jakies wskazowki ewentualnie konfiguracje itp. (np. niceshapera dla SDI z konfiguracja do 9 kompow)
Czy ma wplyw na dzialanie takiej sieci - siec wi-fi? (tzn. serwer podpiety do switha +2 userow i AP a po drugiej stronie 3 userow wi-fi kazdy za APkiem)
Tak jak wczesniej podawalem do tej pory wszystko funkcjonowalo (ostatnio podpiolem 5-go usera przez wi-fi) i po jakis 4 dniach zaczely sie w/w problemy.
bede niezmiernie wdzieczny za kazda wskazowke (zdazylem juz ponownie zainstalowac NND na serwerze tez nic nie pomoglo konfiguracji firewala nie ruszalem uslugi dostepne z netu wszystkie zablokowane typ ftp,www itd.)
pozdrawiam
Marcin

Tytuł:
MODERATOR

Moze ci sie ktos przez to radiowe lacze wlamal i cos namieszal na serwerze, albo sie ktos przypina i zaczyna mieszac ;]

Problem to ja mam z otwieraniem sie stron a wlasiwie strony (http://forum.freesco.pl)

Popatrz w logi moze cos ci powiedza bo mi sie szklana kula stlukla czekan na nowa z allegro

Tytuł:

Wlamanie odpada jak juz pisalem testujac z jednym kompem taka konfiguracje rowniez nie dziala a wtedy mialem kompy spiete po lanie (swiezo po ponownej instalacji ) i jeden komp jako user onet dalej nie wchodzi a forum.freesco.pl tez niestety nie zawsze :(

Tytuł:
MODERATOR

a moze to wina htb albo innego nick... popatrz w logi moze cos znajdziesz!!!

Tytuł:

Sprawdź czy strona onetu otwiera się po IP.
Jeśli tak to spróbuj zmienić DNS.

Tytuł:
MODERATOR

ale pinguje wiec dns chodzi!!

Tytuł:
Użytkownik

A magiczne literki MTU ?

Tytuł:

Witam ponownie dzięki waszym radom doszedlem z czym problem ale nie wiem co dalej z tym zrobić a mianowicie tak:
niby DNS chodzi tak jak napisal czerwo ale to co podpowiedzial Endriu_kos pomoglo tzn. wklepuje www.onet.pl nie laduje strony ale IP (poniewaz nie znam IP onetu wiec ping www.onet.pl) wywalilo 213.180.130.200 więc klepie to w przeglądarke i dziala jest onet
DNS-y mam ustawione standardowo tj. 194.204.159.1 i 194.204.152.34
co najdziwniejsze userzy z tej sieci do której to wszystko podpięte znaczy router mówią że onet im sie czasami laduje a częściej nie.
Po w pisaniu IP rusza i laduje sie za kazdym razem.
Pytanie na podstawie wyżej wymienionych informacji co i jak dalej z tym robić??
Dodatkowe info dla dokladniejszego zdiagnozowania problemu pozostale uslugi dzialaja bez problemu tj. komunikatory poczta itp.
problem wystepuje tylko z niektórymi stronami te które laduja sie bez problemu to: wp,interia,idea,lotto i jeszcze od groma innych :)
a ostatnio co zauważylem to nawet problem z www.nnd.freesco.pl :(
proszę również zauważyć że na pojedynczym kompie do którego podpinam w celu testów terminal HIS wszystko jest ok.

I jeszcze tylko co to jest to MTU??

dziękuję za dotychczasowe porady i prosze o podpowiedzi
pozdrawiam
Marcin

Tytuł:
PGF

Cytuj:
I jeszcze tylko co to jest to MTU??

w uproszczeniu to max wielkośc pakietu , która może być przesłana jednorazowo , ale skoro po IP Ci działa to nie jest to wina MTU , tylko DNS . Zresztą na SDI nie spotkałem się z problemem MTU .Musisz w resolv.conf zmienić sobie IP DNSów - na forum sporo tego było - konkretne IP , ale pod ręką nic nie mam niestety . Najlepszym sposobem zrób sobbie DNS-proxy lub DNS-cache czy jak tam to zwą :D i w resolv.conf wpisz sobie tylko IP swojego serwerka .

Tytuł:
MODERATOR

a sprobuj jakis z dych dnsow:
212.2.96.52
193.110.120.5
157.25.5.3
217.17.34.50

Tytuł:

Witam ponownie dalej walczę z tematem :(
Pierwsza rzecz to reklamowalem lącze do TPsy okazalo sie ze mam kiepskie transfery download ok 70 kbit i upload ok 20 kbit tak powiedzieli technicy z firmy obslugujacej lącza TPsy (dziwna sprawa bo uplad i download powinien byc ten sam ale faktycznie jest tak jak napisalem wyżej).
Co do tych DNS co pisal czerwo to gdzie je wpisac bo probowalem do resolv.conf i dhcpd.conf ale do końca nie jestem pewien czy dobrze?
w każdym bądź razie jest dokladnie to samo co na tych TPsy.
Zastanawiam sie czy czegoś źle nie skonfigurowalem ponieważ zaobserwowalem że klient w sieci mający IP przydzielane dynamicznie konkretnie numer 192.168.1.10 ma bezproblemową lączność z netem również problematyczna strona onetu opisywany problem wcześniej u niego dziala bezproblemowo.
Jeszcze jedno czy konfiguracja standardowa firewalla jest wystarczająca? Ponieważ w logach mam coś takiego:
SShd[153] Serwer listening on 0.0.0.0 port 22
Nie lapie dokladnie ale czy tak powinno byc?
mam rc.conf SSH=0 (czyli logowanie z netu wylączone)
Tak to rozumiem a najciekawsze to to ze po sprawdzeniu logów zauważylem że ktos probowal sie zalogowac na konsole o ile dobrze pamiętam tty5 z adresu IP 81.223.73.196
Na koniec ostatnia rzecz co to jest dhclient.conf
są w nim wpisy
send host-name "andare.fugue.com"
jeszcze troche danych oraz jakiś adres MAC
ten plik jest standardowo tworzony po instalacji nowego NND.
to chyba na tyle proszę o dalsze rady i wskazówki

Tytuł:

JEST DOSZEDŁEM niestety do nieciekawego :( wniosku a mianowicie problemem jest NND.
Zastanawiając się nad tym wszystkim np czy TPsa coś nie kombinowala z dzieleniem transferu "blokowaniem podzialu" itp.
Postanowilem coś sprawdzić wygrzebalem starą dyskietke z freesco 0.3 wrzucilem do floppa i wio pamiętając ustawienia lokalnych IP ustawilem sieć i DZIALA!!!
Wszysto ok zero problemów.
Teraz moje pytanie do AUTORÓW czy przypadkiem ktoś czegoś nie zmienial w zeszlym tygodniu i czy to coś w jakiś sposób się samo nie aktualizuje. Przecież przez TRZY MIESIĄCE NND dzialalo bez problemu.
Może TP coś kombinowala z pólkami SDI ale tego niestety się nie dowiem. Czytając wypowiedzi na forum natknąlem się na taką wypowiedź:

"Odkad postawilem serwer na NND mam problemy z internetem a dokladnie polega to na tym ze posiadam siec z 13 kompow i druga siec z 19 kompow w pracy na obydwu sieciach postawilem NND i problem polega na tym ze jesli nie dotykam tego to wszystko niby gra ale kiedy zaczne kombinowac tzn logowac sie przez putty lub zagladac do statystyk z jednej sieci do drugiej to wtedy net pada i to tak ze musi sie to konczyc interwencja panow z tepsy/ Po restarcie polki na centrali wszystko wraca do normy. A dziwne jest tez to ze podczas tej awarii pingi chodza w miare normalnie GG czasem dzila tez a stronki sie nie otwieraja blad DNS. "

mialem podobny problem tylko że u mnie na szczęście póki na centrali nie wieszalo.
Panowie odwaliliście kawal dobrej roboty i nie chcę rezygnować z Waszego produktu proszę o jakąś konkretną radę.
pozdrawiam
Marcin

Tytuł:
PGF

MartinB pisze:
JEST DOSZEDŁEM niestety do nieciekawego :( wniosku a mianowicie problemem jest NND.
Zastanawiając się nad tym wszystkim np czy TPsa coś nie kombinowala z dzieleniem transferu "blokowaniem podzialu" itp.
Postanowilem coś sprawdzić wygrzebalem starą dyskietke z freesco 0.3 wrzucilem do floppa i wio pamiętając ustawienia lokalnych IP ustawilem sieć i DZIALA!!!
Wszysto ok zero problemów.
Teraz moje pytanie do AUTORÓW czy przypadkiem ktoś czegoś nie zmienial w zeszlym tygodniu i czy to coś w jakiś sposób się samo nie aktualizuje. Przecież przez TRZY MIESIĄCE NND dzialalo bez problemu.
Może TP coś kombinowala z pólkami SDI ale tego niestety się nie dowiem. Czytając wypowiedzi na forum natknąlem się na taką wypowiedź:

"Odkad postawilem serwer na NND mam problemy z internetem a dokladnie polega to na tym ze posiadam siec z 13 kompow i druga siec z 19 kompow w pracy na obydwu sieciach postawilem NND i problem polega na tym ze jesli nie dotykam tego to wszystko niby gra ale kiedy zaczne kombinowac tzn logowac sie przez putty lub zagladac do statystyk z jednej sieci do drugiej to wtedy net pada i to tak ze musi sie to konczyc interwencja panow z tepsy/ Po restarcie polki na centrali wszystko wraca do normy. A dziwne jest tez to ze podczas tej awarii pingi chodza w miare normalnie GG czasem dzila tez a stronki sie nie otwieraja blad DNS. "

mialem podobny problem tylko że u mnie na szczęście póki na centrali nie wieszalo.
Panowie odwaliliście kawal dobrej roboty i nie chcę rezygnować z Waszego produktu proszę o jakąś konkretną radę.
pozdrawiam
Marcin

Jak wywalisz samochodwm w drzewo to też zgonisz na samochód ? Bo jakbyś nie jechał to byś nie wywalił.... Przegięcie pały ...... sorki . Zacznij szukać w sprzęcie . Mi - na starym NND (dawno dawno emu...:) ) podczas pracy padły pamięci .

Tytuł:

Albercik wiem o czym piszesz z tym samochodem ;)
Tylko problem jest taki że ja naprawdę jestem z NND zadowolony przez caly okres użytkowania aż do teraz I NIE CHCĘ z niego rezygnować :(
A sprawdzilem doslownie wszystko skoro posunąlem sie nawet do tego aby do TPsy dzwonić i ich opierniczać ;) co w sumie i tak mi wyszlo na dobre bo linie sprawdzili i może coś z tym transferem poprawią.
Natomiast jeżeli chodzi o znajomość linuxa to dopiero moje początki i się nie poddaję tylko staram się dociec gdzie leży problem oraz wdzięczny jestem za każdą poradę i uwagę w końcu dzięki Wam wszystkim tyle się już nauczylem.
Tak w ogóle już za pierwszym razem zainstalowalem nowe NND i do tego niceshapera bez problemu przesiadlem się z freesco 0.3 i obylo się to bez klopotu tylko problem zacząl sie od zeszlego tygodnia walcze jak moge i nie mam zadnego pomyslu na tym samym kompie tj celeron 400MHz 128MB RAM k.siec 3com 10/100 PCI i jakas grafa na PCI śmigalo bez problemu a teraz wrócilem do freesco i dalej dziala przez to nie wiem już co może być pomysly wyczerpalem.
wirus jaki czy co ?? czemu freesco dziala a nnd nie chce??

Tytuł:
MODERATOR

a sprawdz memtestem pamiec ;] moze to tego wina, freesco duzo mnie "zuzywa" sprzetu dlatego to sie moglo nie objawic

Tytuł:

Tak jak już wcześniej pisaem że sprzęt sprawdziem.
Podmienilem pamięć 128MB na 32MB gdyż taką mam również sprawdzoną dokadnie to samo czyli:
NND zainstalowane i skonfigurowana sieć lączy się z netem wszystko OK DHCP dziala na kompie podpiętym do serwera jest net dziala gg i tym podobne wchodzą strony wp, interia,idea itd chce onet brak :( teraz z tego co zauważylem wiecej sie stron nie chce ladowac) pingi idą wszedzie niby wszystko ok a jednak problem :?
Jedyna rzecz jaką zauważylem to jeden klient zanim odlączylem serwer od wszystkich userów mający ostatni adres w sieci jak juz wcześniej w poscie wspomnialem mial wszystkie uslugi i bez problemu onet sie ladowal.
Próbowalem sprawdzic co jest podmienialem jego IP na swoje i niestety to nie dzialalo u mnie dalej byl problem z onetem prawda że dziwne?
Już naprawdę mam dość teraz zasysam starsze wersje NND z grudnia i z listopada moze któraś z tamtych ruszy oby tak bylo.
Tylko zastanawia mnie DLACZEGO wcześniej przez 3 miesiące dzialalo i nagle dup padlo.
Może coś naprawde tym z TPsy blokowalem albo cos i oni coś zmienili bo naprawdę nie wiem.
Tak jak wcześniej pisalem że jak taki onet nie wchodzi a go pinguje to w przeglądarce podając IP serwera onetu stronka sie laduje moze troche wolniej ale idzie z tym ze jak klikam na jakis link tej strony to dalej kicha.
Ostatnio przy ladowaniu wp zdażylo sie pare razy że coś w stylu limit oczekiwania na zaladowanie strony przekroczony i się nie ladowala.
Nie wiem jakich jeszcze moge udzielic informacji które by naprowadzily autorów na jakiś ślad.
Może to MTU albo coś ale za to nie wiem jak sie zabrać
pozdrawiam
"wykończony" Marcin

Tytuł:
MODERATOR

no moze mtu szukaj na forum jest tego na TB

Tytuł:
PGF

Moje proste (może banalne wskazówki)
1) wpisz top i zobacz czy aby na pewno masz niceshapera uruchomionego ( o ile dobrze zrozumiałem to dzielenie opierasz na nice )
Jeżeli nie używasz niceshapera ( chociaż z nim też się sprawdzi to - w końcu to htb :) ) to sprawdź sobie czy htb potworzyło Ci jakieś klasy :
: [/] [] ()

tc class show dev eth1
tc class show dev eth0

2) puść pinga z serwera do netu
3) puść pinga z serwea do hosta ( jak masz firewalla na hoście to odpowiedzi może nie być ) więc puść pinga z hosta do serwera

Jeżeli pingi będą dziwne to :
odepnij serwer od modemu/routera i podepnij kompa , ustaw mu publiczne ip , wejdź na www.mp3.wp.pl i ściągnij jakieś muzyczki - ten serwer pozwala na szybkie ściąganie , następnie spróbuj wysłać pocztę i zobacz z jaką prędkością leci , albo niech ktoś z Twoich znajomych coś od Ciebie z kompa pociągnie . Sprawdź czy praktyka (prędkości) pokrywają się z teorią - tym co gwarantuje tepsa .

Jamiałem kiedyś taki problem : łącze 2Mbit - na serwerku dzielenie ustawione na 2Mbit a w kablu połowa tego . Reklamacja w TPsa pomogła - na drugi dzień już było git .

Cytuj:
Czy ma wplyw na dzialanie takiej sieci - siec wi-fi? (tzn. serwer podpiety do switha +2 userow i AP a po drugiej stronie 3 userow wi-fi kazdy za APkiem)

niestety , to także może być bug : wystarczy ,że używasz niceshapera bez dodatkowych skryptów a podczas kopiowania po lanie net będzie klęska - ja niestety tylko dla tego nie stosuję IMQ + niceshaper ponieważ klasa root jest klasą do netu a kopiowanie w lanie leci "pełną parą" - domyślnie 100Mbit. Łatwo się domyśleć - szybkość teoretycznie dozwolona jest szybsza od faktycznie dostępnej - shaper nie zaczyna przycinać a sieć już się dusi ....

Tytuł:

Witam ponownie
walczę nadal aby sprawdzić takie podstawowe rzeczy to już posprawdzalem do tego stopnia że testowalem to nawet w ten sposób:
"goly NND" bez niceshapera + jeden komp "odbierający net"
i jest kicha tak jak wcześniej opisywalem:
pingi idą wszędzie czyli serer host i odwrotnie.
Z hosta do netu również.
Robie taki myk że do tego samego kompa wrzucam dyskietkę z freesco restart no i na hoscie dzialają wszystkie uslugi bezproblemowo.
Ponawiam tutaj moje pytanie do autorów czy aby napewno nie bylo jakiś zmian bo ta moja sytuacja jest naprawdę dziwna.
Tak jak pisalem że przy takiej konfiguracji NND dzialalo mi przez trzy miesiące. Czy ewentualnie może ktoś mnie blokować w jakiś sposób? "z netu"

Tytuł:
Witam

Chce się podzielić moja "walką" z NND, przez trzy dni miałem problemy, połowa stron nie chodziła, na serwisy https, pop nie było szans na połączenie, w logach nic, z czterech komputerów jeden chodził idealnie, zmiana DNS nic nie pomogła (ani na serwerku ani na maszynach klienckich) w pewnym momencie coś mnie tknęło i zmieniłem MTU na kompach z 1500 na 1492 i co REWELACJA, jak ręką odjął a chodziło przez 6 miesięcy idealnie.
Co się mogło stać ? (aktualizacje na Xp nie były ściągane :) )

Pozdrawiam
Mariusz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.