Dziekuje za odpowiedzi
Ravel dzieki za linka - doksztalce sie troche.
Pixel Twoj sposob jest calkiem ciekawy, ale nie moge pozwolic sobie na zablokowanie w tej chwili niewykorzystywanych IP-kow. kazdy zmienia IP co sekunde :/
nicek, Koriolan Nie moge do konca tego robic :/ Jestem nieformalnym administratorem (czytaj. kozlem ofiarnym). Zgodzilem sie zeby SDI bylo na mnie i na tym koniec. Przyszedl koles wrzucil freesco zgarnal kase i tyle go bylo widac. Sam zainteresowalem sie tematem w momencie gdy net przestawal dzialac (w sieci mam anarchie kazowo emulowa itp). Troche poczytalem - zainstalowalem NDD - nauczylem sie sprawnie dzialac w NND (praca na plikach, instalacja pakietow itp).
Mistrzem nie jestem ale juz rozumiem jak to dziala.
PS; Jak nie skonfiguruje komus netu to nie placi (jeszcze przez roku musze sie na to zgadzac) i jestem na lodzie :/
Zeby wszystko bylo w porzadku - postanowilem swoich userow bez ich wiedzy ubezwlasnowolnic (tz. zablokowac p2p itp dla CAŁEJ sieci) i ogolnie doprowadzic do tego zeby kazdy mial sprawiedliwie podzielony net)
Do tego potrzeba miec konkretne IP ale co ja moge zrobic jak szaleja z tymi IP :/
Postanowilem skorzystac z propozycji
zciech-a poniewaz mam przeczucie, ze taka konfiguracja zaowocuje w przyszlosci.
Brakuje mi juz tylko 2 MAC-ow kart
PS: Nadal nie wiem czy po przejsci na DHCP konieczne bedzie mieszanie w ustawieniach kazdego z komputerow znajdujacych sie w sieci ?