Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 9 lipca 2025, 18:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam was!

Ostatnio mam duzy problem ze swoimi userami.

Pierwszy problem polega na tym ze za kazdym razem gdy zrobia formata lub w inny sposob skopia sobie system musze do nich leciec i wpisywac im IP brame maske itp.

Co lepsze - dzien lub dwa poznie maja juz inny IP w sieci lokalnej i skacza mi na tych IP-kach jak szaleni :/

Czytalem o mozliwościach arp-a oraz o mozliwosci zablokowania danych IP w sieci lokalnej ale nie przekonalo mnie to :/

Chce przejsc na DHCP z mozliwoscia dopisania numerow IP do MAC-ow
FAQ punkt 2.4

Mam lekkie obawy wiec prosilbym o informacje jak w sposob lagodny przejsc na DHCP. W ustawieniach systemu wylaczylem sobie DHCP dodajac ! przed nazwa uslugi.

Czy ktos opisal by co pokolei powinienem wykonac by przebieglo to sprawnie.

Adresy MAC uzytkownikow moge zrobic szybko.
Nie mam za bardzo mozliwosci zeby chodzic po uzytkownikach i zmieniac im konfiguracje w kompach (o ile trzeba bo widze ze w pracy siec na NT nie bierze pod uwage tego co wpisze user)

Nie wiem co powinienem wlaczyc i wylaczyc (chodzi mi o wystartowanie DHCP i wylaczenie starego sposobu dzialania sieci).

Nie wiem czy jest to wazne ale nie posiadam zadnych pakietow dzialajacych na sieci lokalnej (niceshaper,arp itp.)

Bede wdzieczny za jaka kolwiek pomoc.

Tytuł:
Użytkownik

google piekna rzecz ;)
http://www.bsdguru.org/indeX.php?f=1040045
niektore sciezki do plikow moga sie troche roznic ale mysle ze jakos to przetrwasz :P

Tytuł:

@wlodixon a co chcesz od ARP'a Piekna sprawa Ustawiasz jak trzeba Przy wizycie dajesz kartki z parametrami sieci i dostepu kto jakie ma.
Robisz ogloszenie ze przy innych IP internet nie bedzie dzialal i po sprawie :twisted: Wiec jesli chca neta musza miec odpowednie IP i jest spokoj :wink:

Pozdrawiam Pixel

Tytuł:
Użytkownik

mysle ze powinienes zostac na stalych ip ... zawsze to szybciej dziala niz siec dhcp a z problemem wpisywania poradzisz sobie jak wprowadzisz oplate np 10 zl za wpisanie... przy okazji wpisywania pokaz dokladnie gdzie co ustawic i powiedz ze nastepnym razem bedzie to kosztowac 10 zl a dzis jest jeszcze gratis :) w mojej sieci niema osoby ktora by tego nie umiala pomimo tego sa osoby ktore maja problem z wpisaniem czasem strony w przegladarce ..... to z wpisaniem sobie radza (krok po kroku maja zapisane na kartce) . dodatkowo kazdego informuje o tym ze jesli ktos uzyje czyjegos ip to zostanie karnie odlaczony na kilka dni od netu ... a i kazdy u ktorego pojawi sie konflikt musi spisac mac adres... jesli opisujesz wszystkie sprawy typu tcp/ip dns ..... itd zrob to z humorem tak zeby sie bałwan jestem sie nie przestraszyl ... gwarantuje ze po max 2 formatach beda umieli to zrobic .... a jesli nie to ja bym nie chcial miec takich ludzi w sieci :lol:

Tytuł:
MODERATOR

Generalnie "łagodne przejscie " na dhcp jest mozliwe poprzez powiązanie MAC z IP w konfiguracji dhcp. Na tym forum są posty to opisujące. Trzeba jednakowóż wiedzieć, że nie daje to 100% satysfakcji co też jest opisane na tym forum w moich postach dotyczących dhcp.

Dołaczam się do moich przedmówców, że jak nie weźmiesz swoich userów za 'twarz' to nigdzie nie dojedziesz. To jest jak z dziećmi trzeba im przykrócić dla ich własnego dobra, bo inaczej kaszka manna będzie nawet na suficie :-)

Tytuł:
PGF

Spisz wszystkie MAC-e i IP(planowane) do pliku a potem zgłoś się do mnie na GG

Obrazek

Tytuł:

Dziekuje za odpowiedzi

Ravel dzieki za linka - doksztalce sie troche.

Pixel Twoj sposob jest calkiem ciekawy, ale nie moge pozwolic sobie na zablokowanie w tej chwili niewykorzystywanych IP-kow. kazdy zmienia IP co sekunde :/

nicek, Koriolan Nie moge do konca tego robic :/ Jestem nieformalnym administratorem (czytaj. kozlem ofiarnym). Zgodzilem sie zeby SDI bylo na mnie i na tym koniec. Przyszedl koles wrzucil freesco zgarnal kase i tyle go bylo widac. Sam zainteresowalem sie tematem w momencie gdy net przestawal dzialac (w sieci mam anarchie kazowo emulowa itp). Troche poczytalem - zainstalowalem NDD - nauczylem sie sprawnie dzialac w NND (praca na plikach, instalacja pakietow itp).
Mistrzem nie jestem ale juz rozumiem jak to dziala.

PS; Jak nie skonfiguruje komus netu to nie placi (jeszcze przez roku musze sie na to zgadzac) i jestem na lodzie :/

Zeby wszystko bylo w porzadku - postanowilem swoich userow bez ich wiedzy ubezwlasnowolnic (tz. zablokowac p2p itp dla CAŁEJ sieci) i ogolnie doprowadzic do tego zeby kazdy mial sprawiedliwie podzielony net)
Do tego potrzeba miec konkretne IP ale co ja moge zrobic jak szaleja z tymi IP :/

Postanowilem skorzystac z propozycji zciech-a poniewaz mam przeczucie, ze taka konfiguracja zaowocuje w przyszlosci.
Brakuje mi juz tylko 2 MAC-ow kart :)

PS: Nadal nie wiem czy po przejsci na DHCP konieczne bedzie mieszanie w ustawieniach kazdego z komputerow znajdujacych sie w sieci ? :)

Tytuł:
PGF

1. arp -n mace Ci zdradzi
2. tak, ale to kazdyu uzer sam sobie zrobi a jak nie będzia potrafił t to zglosi sie do admina z załącznikiem.

Obrazek

Tytuł:

zciech

1. Pozostal mi juz tylko 1 MAC (zastanawiam sie juz nad dodaniem do cron-a opcji sciagania MAC-ow fo pliku np. co godzine :) )

2. Ok jak raz jeszcze przyjde to chyba jakos to zniosa (ja tez)

Tytuł:
Użytkownik

uuuuu tylko sdi ? to sadze ze zablokowanie kazy i innych jest baaaardzo slusznym rozwiazaniem :lol: .. w firewallu zciecha jest funkcja blokowania na okreslone godziny (dziekuje w tym miejscu super rozwiazanie na nie super ssssaczy) mysle ze zablokowac mozesz tak aby tylko miedzy 1 a 5 w nocy sciagali :lol: :lol:
jesli jestes takim meczennikiem to sie nie daj .... jak najkrocej, nie zapominaj ze admin to bog w sieci : :D :) i to ty masz rzadzic a nie oni.
ciagle nie wiem czemu oni tak czesto zmieniaja ip :?: jesli masz malo userow to mysle ze mozesz nie zwracac uwagi na to ze napisalem ze dhcp spowalnia... w malych sieciach jest to praktycznie nie odczuwalne, ale w duzych porobilem pare eksperymentow i stwierdzilem ze mozna nawet niezle przydusic siec malymi sztuczkami z pobieraniem dhcp.

Tytuł:

Ze mna jest 7 userow czyli malo (jednak nie dla SDI).

Zmieniaja IP bo kiedys "bawilem sie" (czytaj meczylem) blokowaniem portow na IP wszystkich userow :/

Mam juz wszystkie MAC i jutro zglaszam sie do zciech-a. Moze uda mi sie to obczaic i napisac kompletny opis jak to zrobilem (jak zciech mi pomoze) i bedzie z tego maly tut dla takich userow jak ja.

Tytuł:
Użytkownik

jesli ciebie to pocieszy to kiedys mialem na sdi 14 osob :) i nawet dzialalo na freesco .... ale to bylo dawno dawno temu ... czasy sie zmienily i wymagania sa wieksze.. ehhh

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.