Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 31 lipca 2025, 19:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Honorowy Admin

viater pisze:
Maciek, może wysyłasz na konta lokalne ?
W takim przypadku u mnie też działa, w przeciwnym razie napewno u mnie Exim nie przyjmie żadnej wiadomości z adresem docelowym spoza jego lokalnych domen, jeżeli klient się nie autoryzuje.

Używam exima od 2002 roku (na Freesco, a od 2004 roku na NND i wszystkie prawie zmiany w konfiguracji ode mnie pochodzą. Jeśli bym nie wiedział, to bym nie zabierał głosu. Korzystam ze swojego konta na zdalnym serwerze do wszystkiego, ustawiałem pocztę klientom, którzy także korzystają z różnych lokalizacji do wszystkiego. Autoryzacja zrobiona w eximie ma działać zarówno w sieci lokalnej jak i z zewnątrz i nie pozwolić nikomu na wysłanie żadnej poczty bez autoryzacji (z wyłączeniem poczty systemowej). Można korzystać z SMTPS i SMTP.

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Konfiguracje przeprowadzilem za pomoca konfiguratora z nndconf - a mimo tego jak wlacze w kliencie poczty bezpieczne uwierzytelnianie hasla to wywala mi komunikat: serwer nie obsluguje bezpiecznego uwierzytelnania hasla - jak odznacze to wszystko jest ok

Jakoś nie mogę się zdobyć na zaufanie wobec automagicznych konfiguratorów. U mnie działa wszystko...

Tytuł:
Honorowy Admin

viater pisze:
Jeszcze a'propos tego:
Maciek pisze:
...
Cytuj:
accept encrypted = *
deny message = STARTTLS required before AUTH

To z kolei wymusza korzystanie z TLS ze wszystkimi serwerami.

Śmiem nie do końca się z tym zgodzić :wink:
Przecież to nie dotyczy tylko serwerów, lecz dowolnego połączenia SMTP (także MUA a jakby się kto uparł to telnetem pewnie też) i nie pozwala na autoryzację, jeżeli połączenie nie jest szyfrowane. Tak więc jeżeli klient (MUA) chce się autoryzować, musi to zrobić w szyfrowanym połączeniu (TLS albo SSL). Z kolei żeby w ogóle coś wysłać (na adres spoza domen lokalnych) MUSI się autoryzować (to wynika z innych części konfigu) - więc jakim cudem u licha OE wysyła Ci maile na nieszyfrowanym połączeniu !?

Nie ma żadnych cudów poza dobrą konfiguracją. To fakt, że wpis w konfigu dotyczy również klientów poczty, choć w tym układzie to akurat nie ma aż takiego znaczenia.
Autoryzacja zaś nie ma nic wspólnego z szyfrowaniem czy nie. Nie robię konfiguracji SMTPS, jeśli ktoś używa OE, bo tenże wymaga skopiowania pliku z certyfikatem z serwera i zapisanie go na dysku lokalnym zanim się uda go dodać w programie.

Tytuł:
PGF

Jejku, Maciek, spokojnie :D
Nie mam zamiaru podważać Twojej niewątpliwie dogłębnej znajomości Exima i zagadnień związanych z pocztą, a już na pewno moim celem nie jest wymądrzanie się. Po prostu jestem baaaaardzo dociekliwy, czasem może za bardzo, ale taka moja natura, chcę wiedzieć wszystko i jak zacznę drążyć jakiś temat to nie wytchnę, dopóki nie będzie mi się wszystko zgadzało.
Sorry, że (mająca na uwadze powyższe) wrócę jeszcze do tematu, bo nie daje mi to spokoju. Może nie do końca się zrozumieliśmy w pewnych kwestiach - czasem nie potrafię precyzyjnie określić, o co mi chodzi.
Z tego co napisałeś rozumiem (popraw mnie jeślii błędnie), że przy domyślnym konfigu ("Twoim - paczkowym"), klient z dowolnego hosta może wysyłać pocztę ze swojego adresu (autoryzując się uprzednio, bo inaczej nic nie wyśle, chyba że z "localhosta") na dowolny adres, BEZ korzystania z żadnego szyfrowania - "zwykłym" protokołem SMTP na porcie 25 ? Czyli co - w OE zahaczasz tylko "Serwer wymaga uwierzytelnienia" (dla SMTP) i nic więcej ?

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Cytuj:
Konfiguracje przeprowadzilem za pomoca konfiguratora z nndconf - a mimo tego jak wlacze w kliencie poczty bezpieczne uwierzytelnianie hasla to wywala mi komunikat: serwer nie obsluguje bezpiecznego uwierzytelnania hasla - jak odznacze to wszystko jest ok

Jakoś nie mogę się zdobyć na zaufanie wobec automagicznych konfiguratorów. U mnie działa wszystko...

wiesz... ja tez sobie nie ufam... przynajmniej w pewnych kwestiach. Konfigurator z nndconfa tworzy exim.conf dokładnie taki sam, jaki Ty wystukałeś na moim serwerku. I wszystko działa...

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Czyli co - w OE zahaczasz tylko "Serwer wymaga uwierzytelnienia" (dla SMTP) i nic więcej ?

A co bys chciał jeszcze? No tak.. użytkownika i hasło też trzeba...

Tytuł:
Honorowy Admin

Mis' pisze:
I wszystko działa...

No i bardzo dobrze...
Wyraziłem swoje zdanie w sprawie konfiguratorów, a nie Misiów :)

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Mis' pisze:
I wszystko działa...

No i bardzo dobrze...
Wyraziłem swoje zdanie w sprawie konfiguratorów, a nie Misiów :)

wyraziłęś zdanie na temat siebie - to twój konfig... tyle, że ubrany w kilka okienek...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.