Jejku, Maciek, spokojnie
Nie mam zamiaru podważać Twojej niewątpliwie dogłębnej znajomości Exima i zagadnień związanych z pocztą, a już na pewno moim celem nie jest wymądrzanie się. Po prostu jestem baaaaardzo dociekliwy, czasem może za bardzo, ale taka moja natura, chcę wiedzieć wszystko i jak zacznę drążyć jakiś temat to nie wytchnę, dopóki nie będzie mi się wszystko zgadzało.
Sorry, że (mająca na uwadze powyższe) wrócę jeszcze do tematu, bo nie daje mi to spokoju. Może nie do końca się zrozumieliśmy w pewnych kwestiach - czasem nie potrafię precyzyjnie określić, o co mi chodzi.
Z tego co napisałeś rozumiem (popraw mnie jeślii błędnie), że przy domyślnym konfigu ("Twoim - paczkowym"), klient z dowolnego hosta może wysyłać pocztę ze swojego adresu (autoryzując się uprzednio, bo inaczej nic nie wyśle, chyba że z "localhosta") na dowolny adres, BEZ korzystania z żadnego szyfrowania - "zwykłym" protokołem SMTP na porcie 25 ? Czyli co - w OE zahaczasz tylko "Serwer wymaga uwierzytelnienia" (dla SMTP) i nic więcej ?