Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 14:52

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Moje freesco (0.3.2) niestety często się zawiesza. Po masie testów, ustawień w biosie, optymalizacji chlodzenia itp jestem w 90% pewien, że to nie problem sprzętowy ale raczej wina niedoskonałości samej dystrybucji. Zwisy pojawiają się w 3 sytuacjach:

1. Forwardowany transfer FTP z siecą zewnętrznej ponad 4,5MB/s.
2. Włączony E-Mule.
3. O dziwo - włączony... Flashget (odpowiednik getrighta)

Czasem zwiesza sie tez bez wyraznej przyczyny, aczkolwiek są to sytuacje bardzo rzadkie. Nie uzywam Justice z racji tego, ze ciezko jest wykalkulowac pasmo jakie mamy w sieci osiedlowej, a poza tym nie chce mieć "ciętego" transferu FTP (który jest ograniczny siecią lokalną) bo z tego co wiem Justice, a własciwie shaper, operuje na interfejsach sieciowych i nie da mu się kazać ignorować tranferów na konkretnych portach.
Pierwszy problem udalo mi się rozwiązać ograniczając transfer na użytkownika na serwerze FTP. Ostatecznie udało mi się tez poskromić eMule, co niektórych wielbicieli P2P pewnie ucieszy. Pozostaje tylko dziwny problem flashgeta ;)...

A o to jak zmusiłem muła do sensownej pracy bez problemów z netem i freesco (zaznaczając, że jestem jedynym użytkownikiem eMule za routerem!)

- W "rozszerzonych ustawieniach" eMule należy zmniejszyć liczbę nawiązywanych połączeń na 5 sekund z 20(!) na 5-10 (potestujcie)
- w parametrach łącza ograniczcie upload do MAX 12KB/s, download zależnie od waszego łącza
- ilość źródeł na plik jak i ilość połączeń ustawione na 150

Z tymi ustawieniami router działa mi bez zwisu już 4 doby z non-stop włączonym (i to z efektami ;) ) eMule, przy czym można normalnie oglądać www i ściągać pocztę. Adminom sieci osiedlowej to raczej nie pomoże, ale osoby z podobnymi problemami zapraszam do testowania.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do tych zwisów to byłbym wdzięczny.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
ale raczej wina niedoskonałości samej dystrybucji

nie powiem ze dystrybucja jest doskonala ale raczej problemow z zawieszaniem sie tej wersji nie mam.
Fakt mam justice ale mam takze w sieci userow ktorzy namietnie korzystaja z emule,

problemow z ftpem tez nie zaobserwowalem.

reasumujac cos masz ze swoja konfiguracja skoro zawiesza ci sie freesco :)

wczsniej jak nie mialem jusice przez jakis tydzien tez w porzaadku dzialalo, wiadomo stronki sie wolniej otwieraly bo emul zapychal lacze ale sie nie wieszalo.

uwazam 0.3.2 za bardzo dopracowana wersje i czekam z niecierpliwoscia na 0.3.3

pozdr[/quote]

Tytuł:
Honorowy Admin

Programy p2p potrafią spowodować problemy nie tylko na Freesco, ale także na routerach sprzętowych i dużych dystrybucjach. Szczególnie wówczas, gdy bierze się za to tzw. ZU. Oczywiście administratorzy dużych sieci mają większe możliwości - wycinanie po stringach, ograniczanie użytkownika w htb, ograniczenie mu ilości otwieranych połączeń. W kernelach serii 2.4 jest sporo fajnych możliwości, aby kazowiczom, mułowiczom i innym takim utrudnić życie.
PS. Flashget niestety nie należy do "dobrych" downloaderów", zachowuje się agresywnie, nawiązuje równocześnie wiele połączeń.

Tytuł:
Mysle "N", ze do eMula podszedles w sposob bardzo restrykcyjny. Ja mam w sieci 13 osob i bezproblemowo uzywam eMula z takimi oto ustawieniami:
Upload - 10kB/s
Download - 0 (max)
Ilosc zrodel - 500;
Ilosc polaczen/5sek - 20
Wszystko czywiscie na freesco 0.3.2. Wersja 0.2.7 wieszala sie po godzinie uzywania mulka.

Tytuł:
Mysle "N", ze do eMula podszedles w sposob bardzo restrykcyjny. Ja mam w sieci 13 osob i bezproblemowo uzywam eMula z takimi oto ustawieniami:
Upload - 10kB/s
Download - 0 (max)
Ilosc zrodel - 500;
Ilosc polaczen/5sek - 20
Wszystko czywiscie na freesco 0.3.2. Wersja 0.2.7 wieszala sie po godzinie uzywania mulka.

Tytuł:

może to i nie na temat ale powiem tylko ze ja mam freesco 0.2.7 i justice 3.3, mam 12 kompów w sieci podłączonej do dsl 512.W z tych 12 komputerów około 3 korzysta z emule 1 z dc++ i 2 z imesh'a i działa to od połowy grudnia bez problemu wczesniej był reset od spadku napięcia w sieci.Więc może te problemy są po stronie samych kart sieciowych i switchy czy hubów. czasem sa problemy jak jest hub 10Mb a switch 100Mb i karty sieciowe na auto

Tytuł:
N sprawdz ustwienia u osob korzystajacych z eMule. Jedno z najwazniejszych ustawien dotyczy ilosci polaczen na 5 sek. (ustawienia -> rozszerzone ustawienia). Jesli maja tam wartosc 10-20 to jeszcze ujdzie, ale jezeli wyzylowali w/w ustawienie to moze to przypchac serwer na amen.

Tytuł:
N pisze:
- W "rozszerzonych ustawieniach" eMule należy zmniejszyć liczbę nawiązywanych połączeń na 5 sekund z 20(!) na 5-10 (potestujcie)

Tytuł:
Ja mam u sioebie ustawione 20 polaczen na 5 sekund i nie mam zadnych problemow ani ja ani 12 pozostalych uzytkownikow mojej sieci.

Tytuł:
a ja chcąc nie chcąc (awaria dysku) pozbyłem sie freesco na rzecz NND i tez nie mam juz zadnych problemów
:)
Brawo Lamer z Ekipą!

Tytuł:
średnio raz na dzień/półtora
wywala sie freesco na serwie ;/
tzn komp niby chodzi
ale
na ping nie odpowiada
net nie dziala
mamy na serwie FREESCO v0.3.0
jakieś gołe [zainstalowane i nic wiecej]
zadnych www i innych pierdol zadnych nowych packages
co zrobic zeby nei padało :S
jakis prosty sposob ktos zna ?

Tytuł:
zamienic freesco na NND...
chyba ze potrzebujecie 1-dyskietkowej dystrybucji.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
chyba ze potrzebujecie 1-dyskietkowej dystrybucji

wywalic 0.3.o zainstalowac 0.3.2

Cytuj:
zadnych www i innych pierdol zadnych nowych packages

sa chyba 3 oficjalne patche do tej wersji.skoro nie macie zadnego to nie dziwne ze sie tak haczy..
ogolnie najgorsza z wersji freesco.
skoro macie tylko dyskietke to w 5 minut bedziesz mial nowy dzialajacy system, mozna tez po uprzednim wyrzuceniu paru rzeczy zaintsalowac justice.

Tytuł:
no to sluchajcie chlopaki :]
mowicie zmienic to nie ma sprawy
ma działać z sdi, w lanie werrsja na dyskietkę ...
fajnie by było gdyby tak jak te co mamy freesco miało panel admina z poziomu www [localhost:82]
nastepna sprawa, jezeli mozna to najbardziej usmiecha sie polska wersja
tyle zeby to chodziło bez zarzutu :d
i jakbyscie juz dali nazwe to od razu pliku/link do konkretnej wersji z downloadu bo sie z lekka gubie w tym downloadzie ;]

thx
pozdro i dzieki za szybka odpowiedz;]

Tytuł:
Spoko, mój freesco pytal sie jeszce jak mi minal dzien, uczyl jezyka francuskiego w wolnych chwilach i wykorzystywal 110% przepustowosci lacza.

Tytuł:
przeprtaszam ciebie ale z czym przesadziłem?
1 dyskietkowe wersje są
2 ma działać na seriw bez zarzutu [u znaczniej wiekszosci z was, z tego co czytam działa bez zarzutu]
3 panel administracyjny z poziomu www jest chyba w standardzie?
4. sdi w lanie tesh raczej obsluguje?
5. polska wersja jest ale costam z beta testami bylo wiec sie pogubiłem i jak mozliwe to chyba logiczne ze jako niedoswiadczony uzytkownik wolałbym dobrą ale polską wersje
i na koniec : chyba mam prawo zgubić się w downloadzie ?
;s
pozdro :D
czekam na odpowiedzi 8)

Tytuł:
MODERATOR

freesco EasyPL

Tytuł:
Użytkownik

ja tez chcialem wtracic swoje trzy grosze :)
mialem pewne problemy z otwieraniem niektorych stronek na 0.2.7 a jak dotad nie widzialem szybszej i bardziej stabilnej wersji od 0.3.2 wiec musi byc problem w konfiguracji
oj .. to chyba juz troche wiecej tych groszy :)

ps. nie uzywam zadnych emuli ale za to mam takiego jednego na sieci ktory nie umie zyc bez kazy. na szczescie justice skutecznie przycina jego aktywnosc na sieci tak ze inni moge spokojnie korzystac ze stronek w necie:)

Lucent Cellpipe 50AS, Serwer: IBM NetFinity 5000 2x 30GB SCSI, 2x LinkSys WRT50GL<-> + 2 InterLine dookólna, OS: RHEL(RedHatEnterpriseLinux)CentOS 5, drugi serwer: IBM e-server, 2x Intel Xeon, 512 MB RAM, OS: NND, net: 2x Neo 512 i 1024 .. i smiga

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.