Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 11:07

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FREESCOsoft
Hello all,

:( Sorry no speak Polish :( Thank you for translating

I am Howler, I run FREESCOsoft. (www.FREESCOsoft.com)

I am not here to point fingers, to blame anyone, to disrespect anyone, to bother anyone, or anything like that. I am here to open the channel to me and FREESCOsoft. Unfortunately, I have to start with bad news :( but hope it only leads to good in the end :)

I have been informed, that abuse to dk.freescosoft.net has been made from Poland, resulting in IP BANNING. I am here to explain and hopefully resolve this issue. I/WE (FREESCOsoft and mirror holders) do not take kindly, to people/persons downloading 100+ files "at one time" from their machine, would you from your machine, I think not ??? As a result of this, the IP (IP segment) has been BANNED from that mirror server.

This in no way affects all people here, but does one or more. As a note, this would be done to anyone who would do this sort of thing. I encourage mirror holders, to BAN anyone who does this kind of abuse, there is no need to do that kind of abuse (or any abuse). I am not saying that mirror holders should BAN everyone (that is not smart idea), but to BAN those that deserve it (as directly as possible) to reduce the number of uninvolved users from being BANNED. What they do in the end, is up to them, it is their machine not mine.

Downloading, installing or whatever, with any of the mirror sites is good, that is what they are there for. Doing something like what is mentioned here (100+ files at once) is not good. I am not discouraging the use of the mirror sites. I am not saying Poland should not use them. I AM saying that when you DO use them, use them WITH respect. Abuse or major missuse, may lead to the closing of a mirror site, that would damge all of FREESCO, not just the capabilities for you (specifically) to get the packages (speaking towards the offending user, but in general also).

That explains the BAN issue and all that bad news stuff :( . Now for another option. (and I do mean option, do not mean mandetory)

Since it seems that not only the Polish packages are being looked for locally, but packages from other authors also, from other places around the world. I would (personally) like to see an offer, from some one in Poland, to host a mirror site of FREESCOsoft. With this idea being used, all in Poland could be kept up-to-date with that mirror site. Meaning that the local Poland mirror site, could be used for the people in Poland, to install packages from, download files from, etc. It would make the downloads quicker and would have all of the packages that any other mirror would have. This would also put more control over the BANNING and such, if needed. There are specific 'rules' for mirroring, but nothing that is outragous to ask for (for one thing, it has to be an identical copy of the main site, no manual changes ""at all"").

A few 'requirements' (sort of) for being a FREESCOsoft mirror site ...
a) Dedicated connection (either a business location, payed account on a remote server , home account with a real good connection).
b) Linux prefered. RSYNC and CRON, runs real good on Linux, but not as good on Windoze.
c) The name of the project (freescosoft) some place in the URL. Prefer to have one of the .net names (pl.freescosoft.net) pointed to a static IP, but not necessary, but the name must be in the URL ( freescosoft.blah.blah.blah or blah.blah.blah/freescosoft/ ).
d) the rest get easy as they go

I would also encourage any package authors, to submit their packages to FREESCOsoft, for mirroring, so everyone that uses FREESCO can utilize what is available. Getting some of the packages that are on FREESCOsoft now, 'would have been' impossible, if it was not for FREESCOsoft mirroring packages that are created for all, by 3rd party package authors. If the FREESCOsoft site (or project) was not created, about 1/2 of the packages on the site now, would not be available to the public on this day. As they would have dissapeared from this earth, with no traceroute to follow and no copies any place, most likely. The idea of FREESCOsoft, is to get copies of ANY (AND ALL, if possible) packages for FREESCO, out to the public, so that none may get lost with the passing of time or the loss of an author. FREESCOsoft, does have an ftp upload account (with verification of course), for uploading of your packages, it also has forms to use, to submit your packages (so all information is correct). FREESCOsoft is already built into FREESCO, to an extent (as the default pkg location), so having your packages on FREESCOsoft would only expose your packages to more users and get the packages in the main stream of FREESCO.

Joining FREESCOsoft, by either hosting or submitting a package(s), only helps to expand the distance that your package(s) or contribution will go around the world and increase the range, of the ever spreading fingers of FREESCO, around the world, as more and more people world wide start using FREESCO on a normal basis.

IMPORTANT :
I mean no disrespect towards ANYONE, but do to a small extent, to the offending person with the BAN issue. I am here to bring light to the issue and to open the door for another option and possibly expand the ever growing Fs mirror sites, as they become more and more a part of FREESCO.

As I do not speak Polish, any posts that are for me to read (or reply to), please make it English (no matter how 'poor' you might think it may be ;) I can try and decipher almost anything ;) just as you try and decipher my post here).
If any clarification is needed for a part of this post (don't understand what I am trying to say), let me know and I will try and see how I can make it better.

HAPPY FREESCO'ing :) :)

Howler
WebMaster for http://www.freescosoft.com/ (and mirror sites)
Administrator for the FREESCO Support Forums at http://forums.freesco.org/

Tytuł:
Honorowy Admin

Ok Howler I try :)
Tłumaczenie tekstu dla nie znających angielskiego użytkowników niniejszego forum i Freesco. Nie jest ono dokładne, starałem się raczej wyrazić sens nie słowa.
tłumaczenie
Jestem Howler założyciel i prowadzący FREESCOsoft. (www.freescosoft.com)
Nie pojawiłem sie tutaj aby kogogolwiek dyskredytować, zawstydzać czy cokolwiek w tym sensie.
Niefortunnie muszę zacząć od złych wiadomości, które jednakże nie wykluczają dobrego zakończenia.
Muszę poinformować że pewien IP (segment) z Polski zstał zablokowany w związku ze zgłoszeniem przez duński mirror FREESCOsoft. Nie będziemy życzliwie traktować osób które ściągają jednocześnie (w tym samym czasie) 100 plików lub więcej, nikt z was zapewne też nie byłby zadowolony. Rezultatem jest więc ban na tym mirrorze.
(my note: Jakiś cholerny kazowicz...)
To nie dotyczy wszystkich tutaj, lecz jednego z wielu. Sam zachęcam trzymających mirrory do takiego postępowania wobec każdego. Nie mówiię, że banowany będzie każdy, lecz ten kto na to zasłuży.
Ściąganie plików, instalowanie z jakiegokolwiek mirroru jest dobre, po to one są. Jednak ściąganie ponad stu plików naraz nie jest dobre. Nie chcę nikogo zniechęcać do używania mirrorów. Nie mówię Polakom, żeby z nich nie korzystali. Mówię, jeśli korzystacie - korzystajcie z rozsądkiem.
To powinno wyjaśnić sprawę banu i to wszystkie złe wiadomości. Teraz o innych opcjach (co traktują jako opcję a nie obowiązek).
Ponieważ wiadomo, że nie tylko polskie pakiety są poszukiwane (instalowane, ale także innych autorów z całego swiata, chciałbym znaleźć kogoś z Polski, któ mógłby hostować stronę z mirrorem. Znaczenie polskiego mirroru było by duże dla polskich użytkowników do instalowania pakietów, ściągania plików itd. To mogłoby uczynić ściąganie łatwiejszym i szybszym niz z innych mirrorów. Poniżej kilka wymagań do postawienia takiego mirroru (najważniejsze jest to, że ma być identyczną kopią, bez "ręcznych" zmian).
a) Stałe łącze, np. płatne konto na jakimś serwerze, łącze domowe z realnym dobrym transferem.
b) Preferowany Linux - rsync i cron pracują dobrze na Linuksie, lecz niedobrze na Windowsie.
c) Nazwa freescosoft w adresie. Preferowane domeny typu pl.freescosoft.net przypisane do stałego IP, lecz niekoniecznie byle nazwa występowała w URL np. freescosoft.costam.
d) Reszta jest już łatwa.
Chcę także zachęcić autorów jakichkolwiek pakietów, żeby wysyłali swoje pakiety na FREESCOsoft, żeby każdy mógł z nich korzystać. Obecni wiele pakietów nie jest dostępnych dla innych.
Idea FREESCOsoftu polega na tym właśnie, żeby jak największa liczba pakietów była dostepna dla wszystkich. FREESCOsoft jest niejako wbudowany w Freesco jako domyślne źródło pakietów i trzymanie paczek właśnie tam daje pewność, że będą wyeksponowane dla wszystkich użytkowników.
Włączenie się do FREESCOsoftu pomaga rozszerzać obszar, powiększać zasięg i dostępność twoich (waszych) pakietów na całym świecie.
Ważne:
Sądzę że nie obraziłem nikogo, poza małym wyjątkiem osoby, tórej dotyczyła wiadomość o banie. Jestem tutaj aby rzucić nieco światła w związku z tą wiadomością i otworzyć drzwi dla innych opcji i możliwego rozwoju mirrorów Fs, żeby mogły stać się coraz większą częścią FREESCO.
Szczęśliwego "FREESCOwania"

Howler
Webmaster http://www.freescosoft.com ( i mirrorów)
Administrator Forum FREESCO na stronie http://forums.freesco.org

(my note: Howler sorry ;) I've shortened your letter a little, I had some troubles with exact translation.)

Tytuł:
Maciek pisze:
(my note: Howler sorry ;) I've shortened your letter a little, I had some troubles with exact translation.)

Thanks Maciek, greatly appretiated.

What part of the letter could I help explain in a better way ? Let me know and I will see what I can do.

Howler

Tytuł:
Finish translation ??? Anyone ???

I would like a complete translation, so nothing important is unintentionally left out and a correct and complete translation is made. This post contains important information about FREESCOsoft, that may be important to know, so I just want to make sure the information is correct and no missunderstandings are made.

NOTE : just from looking at the size difference in the posts, I want to make sure all info is covered as completely as possible. I will work on a translation myself and see if I can help.

Howler

Tytuł:
Honorowy Admin

Otrzymałem tłumaczenie nieco lepsze i dokładniejsze niż moje, od utg .

Cytuj:
Witam wszystkich,

Przepraszam nie znam Polskiego. Dziękuje za przetłumaczenie.

Jestem Howler założyciel i prowadzący FREESCOsoft. (www.freescosoft.com)
Nie pojawiłem się tutaj, aby kogokolwiek wytykać palcem, obwiniać czy niepokoić lub cokolwiek w tym sensie.
Niestety muszę zacząć od złych wiadomości, ale mam nadzieje, że dojdzie do dobrego zakończenia.

Zostałem powiadomiony o nadużyciach względem dk.freescosoft.net (duński mirror FREESCOsoft), które zostały dokonane z Polski, w wyniku, czego zablokowany został pewien segment IP. Jestem tutaj, aby wyjaśnić to zdarzenie, z nadzieją, że uda się rozwiązać tą sprawę. Nie będziemy życzliwie traktować osób, które ściągają jednocześnie (w tym samym czasie) 100 plików lub więcej, nikt z was zapewne też nie byłby zadowolony, gdyby odbywało się to na jego serwerze. Myślę, że nie??? Rezultatem jest więc ban na tym mirrorze.

To nie dotyczy wszystkich tutaj, lecz jednego z wielu. Chciałem zaznaczyć, że blokowany będzie każdy, kto robi takie rzeczy. Sam zachęcam trzymających mirrory do dawania bana, każdemu kto dokonuje przeciążenia serwera lub jakiegokolwiek innego nadużycia. Nie mówię, że blokowany powinien być każdy (nie jest to dobry pomysł), lecz ten, kto na to zasłuży. Ban nakładany jest bezpośrednio (na ile to możliwe), aby zmniejszyć ilość wykluczonych użytkowników. Zarządzający mirrorami mają tutaj decydujący głos i oni ustalają zasady panujące na serwerze, ponieważ są to ich maszyny, a nie moje.

Ściąganie plików, instalowanie z jakiegokolwiek mirroru jest dobre, po to one są. Jednak ściąganie ponad stu plików naraz nie jest dobre. Nie chcę nikogo zniechęcać do używania mirrorów. Nie mówię Polakom, żeby z nich nie korzystali. Mówię, jeśli korzystacie - korzystajcie z rozsądkiem. Nadużycia, przeciążanie serwera może doprowadzić do zamknięcia mirrora, w rezultacie uszkodzenia całej sieci dystrybucji FREESCO - nie tylko możliwości ściągnięcia przez Was pakietów (kieruje te słowa do wszystkich użytkowników).

To powinno wyjaśnić sprawę banu i to wszystkie złe wiadomości. Teraz o innych opcjach (co traktują jako opcję a nie obowiązek).

Ponieważ wiadomo, że nie tylko polskie pakiety są poszukiwane, ale także innych autorów z całego świata, chciałbym znaleźć kogoś z Polski, kto mógłby hostować stronę z mirrorem. Znaczenie polskiego mirroru było by duże dla polskich użytkowników do instalowania pakietów, ściągania plików itd. To mogłoby uczynić ściąganie łatwiejszym i szybszym niz. z innych mirrorów. Dałoby to też większą kontrole przy banowaniu, jeżeli wystąpiłaby taka konieczność. Poniżej kilka wymagań do postawienia takiego mirroru (najważniejsze jest to, że ma być identyczną kopią, bez "ręcznych" zmian).
a) Stałe łącze, np. płatne konto na jakimś serwerze, łącze domowe z realnym dobrym transferem.
b) Preferowany Linux - rsync i cron pracują dobrze na Linuksie, lecz niedobrze na Windowsie.
c) Nazwa freescosoft w adresie. Preferowane domeny typu pl.freescosoft.net przypisane do stałego IP, lecz niekoniecznie byle nazwa występowała w URL np. freescosoft.costam.
d) Reszta jest już łatwa.

Chcę także zachęcić autorów jakichkolwiek pakietów, żeby wysyłali swoje pakiety na FREESCOsoft, żeby każdy mógł z nich korzystać. Ściągnięcie wielu paczek nie byłoby możliwe, gdyby nie zostały one umieszczone na mirrorach freesco. Jeżeli nie powstałby projekt dystrybucji - strona FREESCOsoft, około połowa pakietów nie byłaby publicznie dostępna do dzisiejszego dnia. Zginęłyby one najprawdopodobniej w Internecie bez żadnego śladu, nie pozostała by ich kopia.

Idea FREESCOsoftu polega na tym właśnie, żeby jak największa liczba pakietów (wszystkie, jeżeli to możliwe) była dostępna dla wszystkich.
FREESCOsoft, udostępnia ftp z możliwością uploadu (oczywiście zasoby są weryfikowane) umożliwiający przesłanie Twojej paczki, ponadto dostępny jest formularz za pomocą którego można zamieszczać pakiety.

FREESCOsoft jest niejako wbudowany w Freesco jako domyślne źródło pakietów i trzymanie paczek właśnie tam daje pewność, że będą wyeksponowane dla wszystkich użytkowników.
Włączenie się do FREESCOsoftu pomaga rozszerzać obszar, powiększać zasięg i dostępność twoich (waszych) pakietów na całym świecie.

Ważne:
Sądzę, że nie obraziłem nikogo, poza małym wyjątkiem osoby, której dotyczyła wiadomość o banie. Jestem tutaj aby rzucić nieco światła w związku z tą wiadomością i otworzyć drzwi dla innych opcji i możliwego rozwoju mirrorów Fs, żeby mogły stać się coraz większą częścią FREESCO.

Ponieważ nie znam języka Polskiego, odpowiedzi skierowane do mnie proszę pisać po angielsku (nie ważne jak słaba wydaje Ci się jego znajomość, potrafię rozszyfrować prawie wszystko, tak jak Ty starasz się zrozumieć moją wiadomość).
Jeżeli potrzebne są jakieś wyjaśnienia dotyczące jakiejkolwiek części tej wiadomości (nie rozumiesz co starałem się powiedzieć), daj mi znać, spróbuje to poprawić.

Szczęśliwego "FREESCOwania"

Howler
Webmaster http://www.freescosoft.com ( i mirrorów)
Administrator Forum FREESCO na stronie http://forums.freesco.org

This is a different translation (exact I think).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.