Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 14:51

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

mam sobie freesco 0.2.7 na dysku twardym 40Gb podzielonym na partycje, partycja systemowa (250 Mb) bez dos'a instalacja przeprowadzona zgodnie przepisem z http://miniwebportal.one.pl no i od jakiegos czasu mam często pady zasilania - freesco startuje mi w trybie "read only " mam zainstalowane hdd-tools i robię sobie skanowanie komandą: dosfsck -alftvw /dev/hda1
programik coś tam sobie robi robi a na koniec wyświetla:
Reclaiming unconneted clusters
Root directory is full

, nie mogę instalować żadnych pakietów system pisze mi :
no space on left device
posiadam kernel 2.0.40 , i ramdisk ze strony (ftp) : ftp://rudi.tbs.one.pl

miejsce na dysku jest !!

nie wiem co jest grane , kiedys gdzieś czytałem (albo mi się wydaje ) że takie odpalenie dosfsck na dysku z plikami startowymi linuksa jest niewskazane , i sie pytam jak wyleczyć ten problem !!??

Użytkownik

Miałem podobną sytuację z Freesco na hdd.
Proponuję wystartować sytem z fdd z dosem. Uruchomić scandisk c: ... . Po naprawie i ponownym normalnym uruchomieniu powinno być już po problemie.

Tytuł:
MODERATOR

a najlepiej to wrzuć skandika na dysk zeby Ci go robił co reboot lub wsadz dyskietke z scandiskiem do stacji i zeby z niej botował.

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

tak sobie myslę i doszedłem do wniosku :
używam freesco 0.2.7 od 2,5 roku przez 2 lata uzywałem freesco na hdd z plikami starowymi DOS , nie było żadnych kłopotów typu "read only " czy sypanie się statystyk justice , czy cokolwiek innego !!
jakieś 2-3 miesiące temu przeszedłem na freesco bez dos'a z plikami startowymi linuks , i zaczęło się pierdzielić , a to "read only " a to justice głupieje , albo atd zapomina o restarcie , !!
WNIOSEK freesco nie lubi się z plikami startowymi linuksa , jak znajdę czas wracam do DOS'a żegnaj legalności :(
PZDR!!
a może ktoś mnie oświeci może jest jakiś myk o którym nie wiem ??

Tytuł:
Honorowy Admin

A najlepiej zainstaluj sobie Windows XP zamiast Freesco i Winroute i będzie naprawdę fajnie :P
Jakieś dwa lata temu w wyniku praktycznych doświadczeń zarekomendowaliśmy Freesco bez DOS, ponieważ stwierdziliśmy, że po zaniku napięcia rzadziej zdarza się "read only". Dosowy scandisk niestety w wielu przypadkach "naprawia" linuksowe pliki tak, że pozostaje jedynie reinstalacja. Zaś dosfsck też można uruchamiać automatycznie.
Na twoim miejscu zainteresowałbym się jednak komunikatem "Root directory is full", coś w tym musi być. Dałeś jedynie 250 MB na systemową partycję, ja mam 500 (czyli maksimum) i od czasu do czasu musze usunąć trochę śmieci. Całkiem możliwe że faktycznie brakuje miejsca na dysku. Wykonałbym najpierw komendę umssync a potem sprawdził, co tam na dysku przybyło - możesz się zdziwić.
Co do kernela i ramdisku Bo$dana, nie ujmując nic autorowi, to nie wiem czy w dłuższym używaniu to właśnie kernel lub ramdisk nie przyczyniają się do problemów. Trzeba byłoby to sprawdzić dokładnie, przeglądając między innymi logi systemowe.
Na koniec uwaga. Mam na serwerze Freesco od 20 lutego 2002, z tego ponad trzy lata Freesco bez startowych plików dosowych, przez ponad rok takiej pracy nie miałem jeszcze narzędzia dosfsck i wcale nie było ono zbytnio potrzebne. Również bez plików dosowych pracowały dwa inne serwery, którymi administrowałem (obydwa ponad dwa lata, teraz zastąpione przez NND) i tez nie było żadnych problemów. U mnie w domu nie ma zbyt czestych zaników napięcia, ale na dwóch pozostałych zdarzało sie to po kilka razy w miesiącu i nigdy nie musiałem serwerów podnosić ręcznie.
Co do kwesti "no space left" - to komenda free pokaze ci ile masz miejsca nie tylko na hda1 ale równiż w ram0 (ramdisk) i to drugie zwykle jest przyczyną komunikatu. Doraźnym sposobem jest usunięcie katalogu /tmp i zrobienie linku symbolicznego z katalogu rzeczywiście istniejącego na dysku (np. ln -s /mnt/tmp /tmp). Po restarcie wszystko wróci do normy. Nie zalecam takiego rozwiązania na stałe, poniewą są procesy, które do /tmp coś zapisac chcą przy starcie i może to być powodem błędów podczas startu.

Tytuł:
Użytkownik

Maćku Drogi , jesteś Wielki , dziękuję pomogło !!;)
Pytanko jaki kernel i jaki ramdysk (skąd go zassać ) polecasz !!
płyta na chipsecie intela procek PII 300/196 RAM HDD 40 Gb ??
jeszcze raz dziękuję !!

Tytuł:
Honorowy Admin

Dawno temu przygotowałem powiększony ramdisk wzorowany na tym, który kiedyś został zrobiony przez Leszka Filipskiego (to już historia Freesco). Zasadnicza jego cechą jest dodanie su i domyslna zmiana katalogu www z /mnt/router/www na /mnt/home/www - co było zgodne z założoną filozofią zakładania kont użytkowników przez useradd i sugerowanymi zmianami w konfiguracji apache.
Kernel, którego używam to 2.0.38 dostosowany do wymogów apache, i procesorów pentium z łatą icmp_leak.
Obydwa pliki są do ściągnięcia na miniwebportalu.
Przez jakiś czas używałem kernela z dodaną obsługą dma, ale system zaczął się zachowywać nistabilnie. Ponieważ hdparm -t i -T wskazują mi wartości nieco ponad 4 MB/s i 40 MB/s - uznałem że wyższa wydajność dysku nie jest mi potrzebna. Pozwala to nawet na spokojne oglądanie filmu przez sieć i normalne kopiowanie plików. Pliki, które udostępniłem, gwarantują poprawną i stabilną pracę systemu, co zostało sprawdzone przez okres trzech lat.

Tytuł:
Użytkownik

i jeszcze proszę o jedną odpowiedź ( jeżeli to mozliwe ) partycja systemowa -wiadomo , dla squida ext2 , a jaka dla ftp-a tzan mam tak dysk 40 GB 250 Mb - system , 300 Mb dla proxy , reszte dla ftp-a , katalogi domowe , ale jaki system plików bedzie najlepszy bo przy padach napiecia ext sie chrzani ??
zapytam jeszcze o jedno w setupie poz 15 (swap file ) jakie ma znaczenie dla pracy freesco i jaka wielkość najlepiej ustawiać !! ??
z góry dzieki za pomoc ;)
Pzdr !!

Tytuł:
Honorowy Admin

Partycja ext2 jest w zasadzie najlepszym wyjściem. Jeśli założysz FAT (16,32) będziesz miał problem z defragmentacją, po jakimś czasie stanie się to uciążliwe. Problemem z ext2 jest długi czas skanowania po ewentualnym resecie. 40 giga to będzie trwało....
300 MB na squida to raczej niewiele. Dałbym mu przynajmniej jeden giga. A swap ja mam na przykład 64 MB mając procesor 200MHz i 64MB pamięci. Wszystko zależy od ilości uruchomioych usług.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.