Felek pisze:
Jeszcze takie ktrotkie pytanie. Po pierwsze na terenie miasta dziala jeszcze dwoch dostawcow intenertu korzystajacych z sieci bezprzewodowych, jaki to bedzie mialo wplyw na siec. Po drugie antena bedzie na wysokosci innych budynkow, jezeli na drodze do antany klienta, bedzie inny budynek, troche pod widocznosci anten, czy bedzie wszystko ok - czyli sa dwie anteny, widza sie, ale zaraz pod ich widocznascia sa inne budynki. I jeszcze jedno, jak rozwiazac problem kiedy u klienta miedzy antena, a karta jest potrzebna duza dlugosc kabla i tak samo w bazie, miedzy ap, a antena jest dajmy na to 50m. No to chyba juz wyczerpalem pytanie, po odpowiedzi na nie moge sie brac do roboty

1. u mnie na terenie Tych działa kilka sieci - ja rozwiązałem sprawe w taki sposób, że ustawiłem nadawanie i odbieranie na wolnym kanale - u mnie w konfiguradji Apka jest to kanał 6. Jeśli zaczniesz nadawać na kanale używanym przez inną sieć, to możesz doprowadzić do niepotrzebnych zakłóceń.
2.co do drogi do klienta - ustaw sobie antene u klienta tak aby była w miare możliwości wycelowana w antene nadawcza. w razie potrzeby zastosuj maszt i postaraj się jak najwyżej umiejscowić zarówno antene nadawczą jak i odbiorczą - przy zakupie anteny zwróc uwage na jej kąt siania sygnału. i oczywiście ustaw obie anteny identycznie jeśli chodzi o polaryzacje (ja polecam polaryzację poziomą).
3. przy takiej odległości od anteny do urządzenia możesz się spodziewać duzych strat sygnału. producent moich anten zaleca stosowanie do stacji bazowej kabla h1000 o możliwie jak najkrótszej długości - ja mam 7 metrów. W Twoim przypadku pokusiłbym się o użycie krótkiego kabelka oraz zastosowanie pod anteną puszki do której możesz wsadzić AP i switch - jedynym problemem może być tutaj pociągnięcie kabla elektrycznego na dach. Możesz również spróbować namówić któregoś z lokatorów ajwyższej kondygnacji na pozostawienie urządezeń u niego w domu - to wiąże się z opłatą za zurzytą energie.
Życzę powodzenia w konfiguracji sieci Wi-Fi