Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 16:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam potrzebuje dobrej konfiguracji sprzetowej, zeby dolaczyc do mojej sieci LAN jakies 50-100 userow przez Wi-Fi. Siec Lan troszke ponad 100userow, chcialem do tego dolaczyc siec bezprzewodowa.
Jak proponujecie to zrobic, sie znaczy jakie ap, jaka antena glowna i jakie abonenckie. Aha i jeszcze chcialem dolaczyc przez Wi-Fi kilka sieci po ok. 10 userow do swojej sieci.

NET<<<Serwer>>> LAN (100userow) <<<<<< Wi-Fi (50-100userow) + (kilka sieci po 10 userow)

Czekam na propozycje. Z gory bardzo dziekuje, bo sam nie zabardzo znam sprzet Wi-Fi, a chce, zeby bylo to stabilne i komfortowo chodzilo.

Tytuł:
Użytkownik

no wiec tak ap jako na bazy polecam iwe co do anten to juz wedlug uznania i tego ile kasy chcesz na to wydac u klientow jagi i karty d-linka 510 polecam jesli chodzi o podlaczenie sieci lokalnych jakis ap w trybie klienta naprzyklad ovislink
jesli chcesz jakies dokladniejszej pomocy odezwij sie na gg

Tytuł:
Użytkownik

Ja poprostu chce jakiesc konkretnej konfiguracji, ktora bedzie w 99% czasu dzialania stabilna i jak nabardziej wydajna. Siec Wi-Fi znam z zalozenia, ale nie od strony sprzetu, poniewaz zawsze poprostu bylem wykonawca na gotowym sprzecie i tyle z mojego dzialania co do siec bezprzewodowych. Powiedzmy sobie narazie 50 userow w odleglosci max 2-3 km. Czyli mysle, ze jakies 2 AP i dookolna antena. Prosze Tylko o firme i model. A co do zestawow klienckich, to jakos nigdy nie mialem zaufania do firmy d-link, duzo razy mialem w obsludze sprzet d-link i zawsze byly jakies problemy, typu zwiechy (router, switch), nie wiem jak w przypadku kart wi-fi. Z cena, to chcialbym sie zmiescic w 2000 zl na sprzet dla bazy, czyli ap-ki i antena. Jezeli to za malo, to jestem gotowy wylozyc troche wiecej. A co do klienckich, to tak w miare zeby byla przystepna cena. Pozdrawiam i z gory dziekuje.

Tytuł:

konfig konfigiem - najważniejksze jest jakie urządzenia zastosujesz. ja mam userów na odległości maksymalnie 1,5 km i przyznam sie ze używałem złych anten oraz zakupiłem "ciulatą " antene dookólną. jeśli masz userów na takiej odległości to proponuje anteny 12 lub 15 dbi, a co do APów - ja gdzieś czytałem że na jednym APie poowyżej 20 kloientów robi sie już tłok - nie wierzyłem w to...na początku miałem 1 AP tonze i do niego podpiętych wielu userów na antenie dookólnej - na dzień dzisiejszy mam oprócz dookólnej 3 anteny i 3 APy bo rzeczywiście robił sie tłok. na każdym apie mam około 10 klientów i już chodzi to lepiej. Być może to wina złego Apka - nie wiem bo nie używałem niczego innego oprócz tonze.
Powiem jedno - na dzień dzisiejszy do wifi dokładam oraz w zimie częściej wychodze na dachy niz w lecie.

jesli chcesz zobaczyć fajny sprzęt i uzyskac porządną poradę jak skonfigurować sieć to proponuje firme PLUSCOM http://pluscom.pl/ prowadzą sprzedaż wysyłkową oraz zawsze chętnie służą pomocą - dla mnie firma na 5 z plusem.

Tytuł:
Użytkownik

no wiec co do bazy to iwe ttylko nie pamietam dokladnie modelu kosztuje cos kolo 800zl i spokojnie obsluzy tylu klientow, co do d-linkow u klientow wiec u mnie w sieci dziala ich 200 sztuk i nie ma problemow a antena cos dookolnego polcema eurosystem :) pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

gward pisze:
konfig konfigiem - najważniejksze jest jakie urządzenia zastosujesz.

Codziło mi o konfiguracje sprzetowa :)

Ok, wiec tak sie zrobi, z tego co wiem, to na ok 50 osob przydalyby sie ze 2 AP. Jak zamowie sprzet i to zloze, to powiem jakie byly efekty.

Tytuł:
Użytkownik

Jeszcze takie ktrotkie pytanie. Po pierwsze na terenie miasta dziala jeszcze dwoch dostawcow intenertu korzystajacych z sieci bezprzewodowych, jaki to bedzie mialo wplyw na siec. Po drugie antena bedzie na wysokosci innych budynkow, jezeli na drodze do antany klienta, bedzie inny budynek, troche pod widocznosci anten, czy bedzie wszystko ok - czyli sa dwie anteny, widza sie, ale zaraz pod ich widocznascia sa inne budynki. I jeszcze jedno, jak rozwiazac problem kiedy u klienta miedzy antena, a karta jest potrzebna duza dlugosc kabla i tak samo w bazie, miedzy ap, a antena jest dajmy na to 50m. No to chyba juz wyczerpalem pytanie, po odpowiedzi na nie moge sie brac do roboty :lol:

Tytuł:

Felek pisze:
Jeszcze takie ktrotkie pytanie. Po pierwsze na terenie miasta dziala jeszcze dwoch dostawcow intenertu korzystajacych z sieci bezprzewodowych, jaki to bedzie mialo wplyw na siec. Po drugie antena bedzie na wysokosci innych budynkow, jezeli na drodze do antany klienta, bedzie inny budynek, troche pod widocznosci anten, czy bedzie wszystko ok - czyli sa dwie anteny, widza sie, ale zaraz pod ich widocznascia sa inne budynki. I jeszcze jedno, jak rozwiazac problem kiedy u klienta miedzy antena, a karta jest potrzebna duza dlugosc kabla i tak samo w bazie, miedzy ap, a antena jest dajmy na to 50m. No to chyba juz wyczerpalem pytanie, po odpowiedzi na nie moge sie brac do roboty :lol:

1. u mnie na terenie Tych działa kilka sieci - ja rozwiązałem sprawe w taki sposób, że ustawiłem nadawanie i odbieranie na wolnym kanale - u mnie w konfiguradji Apka jest to kanał 6. Jeśli zaczniesz nadawać na kanale używanym przez inną sieć, to możesz doprowadzić do niepotrzebnych zakłóceń.
2.co do drogi do klienta - ustaw sobie antene u klienta tak aby była w miare możliwości wycelowana w antene nadawcza. w razie potrzeby zastosuj maszt i postaraj się jak najwyżej umiejscowić zarówno antene nadawczą jak i odbiorczą - przy zakupie anteny zwróc uwage na jej kąt siania sygnału. i oczywiście ustaw obie anteny identycznie jeśli chodzi o polaryzacje (ja polecam polaryzację poziomą).
3. przy takiej odległości od anteny do urządzenia możesz się spodziewać duzych strat sygnału. producent moich anten zaleca stosowanie do stacji bazowej kabla h1000 o możliwie jak najkrótszej długości - ja mam 7 metrów. W Twoim przypadku pokusiłbym się o użycie krótkiego kabelka oraz zastosowanie pod anteną puszki do której możesz wsadzić AP i switch - jedynym problemem może być tutaj pociągnięcie kabla elektrycznego na dach. Możesz również spróbować namówić któregoś z lokatorów ajwyższej kondygnacji na pozostawienie urządezeń u niego w domu - to wiąże się z opłatą za zurzytą energie.
Życzę powodzenia w konfiguracji sieci Wi-Fi

Tytuł:
Użytkownik

Zasilić mozna po PoE. Z tym nie ma problemu. Postawi sie skrzynke na dachu przy maszcie i tyle. Masz ma jakies 7m. Ale co z tym fantem u klienta ?

Tytuł:

albo balkon i tam maszt -np. wykorzystać masz tv, lub skoki po dachu :P ale w zime na dach to nie polecam wychodzić bez wysokiej polisy ubezpieczeniowej

Tytuł:
Użytkownik

No ok, to ja wiem, ale jezeli np. ktos ma komputer na pierwszym pietrze, a budynek ma 2 pietra i pasowaloby antene zamatowac na dachu. Jak rozwiazac problem dlugiego kabla. I takie jeszcze jedno pytanie, jakies opinnie na temat:
1. Ovislink WL5460 z oprogramowaniem TornadoAP Xtreme
2. Antena Orion 22-DS firmy Pol-System 94
Zgory dziekuje na odpowiedz !!!

Tytuł:
Użytkownik

CO do problemu slabej widocznosci to niestety tzw strefa freesnela sie klania czyli moze dzialac a moze nie heheeh.
Ogolnie musza sie widziec a jak przez krzaki albo inne badziewie idzie sygnal to nie musi dzialac a przez zelbeton to 99 procent nie dziala .

A co do dlugiego kabla na klijencie to najprosciej kupic karte radiowa na USB i ten kabel mozesz przedluzac spokojnie bez strat na sygnale !!!

A do apekow to najlepiej podporwadzic zasilanie po skretce przez stabilizator i apeka w hermetycznej skrzynce na maszcie umiescic problem to zlodziejstwo i pogoda .
Powodzenia

Tytuł:
Użytkownik

Widocznosc nie jest slaba, tylko strefa freesnela nie jest do konca czysta, co do zaslienia, to wlasnie o tym pisalem, a co do kart radiowych USB, to rozne opinie na ten temat slyszalem i nie za bardzo rozumiem, dlaczego akurat na tych karatach moze byc dlugi kabel. I jeszcze nie otrzymalem odpowiedzi na pytanie dotyczace tego sprzetu.

Tytuł:
Użytkownik

Dlatego moze byc dlugi kabel ze przedluza sie kabel USB a nie antenowy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
Użytkownik

Troche to malo profesjonalne rozwiazanie jak dla mnie, no ale coz, skoro nie ma innego wyjscia. A co z tym sprzetem ?

Tytuł:
Użytkownik

jesli chodzi sprzet moze byc ..jesli chodzi i problem dlogiego kabla no cos kabel moze miec dlugosc do 20 metrow jesli chcesz podlaczyc dluzszy polecam ap w trybie klienta i skretka do klienta pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Poprostu zrobie tak, ze jezeli kabel bedzie przekraczal 20m bede proponowal internet bezprzewodowy w domu, glownie beda to mieszkania w bloku, wiec mysle, ze z ap bedzie zasieg w calym domu.
A tak przy okazji, slyszeliscie o takim przepisie, ze maszty mogal miec maksymalnie 3m od podloza, a jezeli maja wiecej, to trzeba robic projekt i musi byc ujety w planach, troche mnie to zaniepokojilo, ale i tak zarzadca budynku krzykna sobie 30zl/miesiac za ustawienie masztu na budynku, wiec to i tak nieduzo, spodziewalem sie wiecej. Tyle, ze narazie masz 3m na budynku mi wystarczy, ale przy rozbudowie bedzie troszke lipa, ujecie masztu w plan, to troszeczke pieniedzy bedzie.

Tytuł:

Apka polecam D-LINK DWL-900AP+ bardzo dobre nie wiechaja sie... mam u siebie takie i wszystko ok juz z pol roku go nie resetowalem i dziala jak powinien ... siec lan zrob np. na 192.168.1 a wan na 192.168.2 ja mam u siebie lan (60userow) 192.168.0, lan (40userow) 192.168.1 i wan (50userow) 192.168.2 wszystko na d-linkach :) naprawde polecam. a dzielenie lacza zrob sobie w nice.
pozdrawiam

----

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

Troche to ma nie tak wygladac, wczesniej napisalem jak ma wygladac ta siec, co do adresacji i dzielenia lacza, to juz dokladnie wiem jak to zrobie, chodzilo mi o strone fizyczna, ale dzieki za podowiedzi, sprzet juz kupiony, taki jak pisalem, narazie wszystko smiga.

Tytuł:
Użytkownik

co do tych masztow to chyba jakas bzdura pierwsze slysze ja mam kilka masztow po 8 -9 metrow i wszystko wporzadku nie mam zadnych problemow

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.