Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 07:16

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa, 21 października 2009, 20:42 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 20:40
Posty: 10
Witam. Jestem tu nowy, oczekuję pomocy w pewnej sprawie. Mianowicie chcę zrobić tak, żeby w mojej sieci WLAN dołączyć kablem starego pc-ta, który miałby odpalać różne usługi, typu: ftp, współdzielenie plików, dysk sieciowy, hosting + coś jeszcze może. Np. każę ściągnąć mu plik z ftp, logując się na niego z kompa który jest podłączony przez wi-fi. Mogę równie dobrze ściągnąć sobie plik na tym kompie i potem przesłać sobie na ten serwer (dysk sieciowy) ale to jest czas, który właśnie chciałbym zaoszczędzać. Pozatym jak nie mam miejsca u siebie na dysku to mógłbym zapisywać bezpośrednio na ten serwer sieciowy.

Drugą sprawą jest to czy mogę software'owo odpalić mu funkcję przypisywania DHCP klientom w wi-fi? Router od tego czasu stałby się tylko access pointem, a TEN właśnie nowy klient mojej sieci przypisywałby DHCP, zabezpieczał sieć i spełniał w/w usługi. Po prostu zastąpiłby/wyręczyłby router w tego typu zadaniach. Zastanawiam się czy jest to w ogóle możliwe. Serwer chciałbym oprzeć właśnie na którejś z dystrybucji linuksa.

Wybaczcie niedoświadczenie i może dziwne pytania. A, i jeśli jest prostszy sposób na rozwiązanie któregoś problemu to proszę o przedstawienie go :]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 21:23 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Problem nie jest ciężki i ani hardware ani software, tylko logika.
Po pierwsze, jeśli masz jakiś router to router musi być i jego funkcji na AP nie zmieniaj, bo nie będziesz miał netu na klientach.
Po drugie, może po prostu prościej będzie router sprzętowy zamienić na softwarowy?
Po trzecie wiele może zależeć od rodzaju łącza w tym przypadku.
Po czwarte oczywiście na Linuksach możesz mieć serwer plików (ftp lub samba lub nfs) i dhcp.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 21:43 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 20:40
Posty: 10
No tak, router jednak musiałby zostać routerem. Nie mogę go jednak zamienić na softwarowy bo ten stary, obskurny komp ma przydzielone miejsce w szafie w korytarzu i tam ma zostać.
Jeśli już bym na niego wgrał i skonfigurował linuksa to ta samba czy jakieś jej odpowiedniki by mi pozwoliły ściągać pliki na ten serwer? I jeśli zdalnie chciałbym coś ściągać z ftp to czym i jak?

P.S. Jaka dystrybucja linuksa obsługuje karty wi-fi i łącze usb?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 22:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Cytuj:
P.S. Jaka dystrybucja linuksa obsługuje karty wi-fi i łącze usb?

NND, EOS, kazda z doinstalowanym odpowiednim oprogramowaniem.
Cytuj:
Jeśli już bym na niego wgrał i skonfigurował linuksa to ta samba czy jakieś jej odpowiedniki by mi pozwoliły ściągać pliki na ten serwer? I jeśli zdalnie chciałbym coś ściągać z ftp to czym i jak?

No pewnie. Instalujesz ftp i sciagasz albo wysylasz pliki normalnie
po ftp. Malo tego mozesz podzielic dysk na konta :) , mozesz
sterowac przepustowoscia lacza, itd, itp.
Samba sluzy do obslugi udzialow sieciowych.
Czyli udostepniasz folder i widac go w sieci na haslo
albo i nie ... w zaleznosci od konfiguracji .

Poczytaj sobie ten temat :
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=123229#123229


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 22:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
ten stary, obskurny komp

Aha i jeśli sobie wyobrażasz, że Linux to taki dziwaczny system, który uruchomi się na pralce frani, to jesteś błędzie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 22:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
A no i jesli mialbym odpowiedziec na Twoje pytanie to opisales dokladnie
wlasnie dystrybucje, ktorymi zajmuje sie ta strona.
Dokladnie mozesz to wszystko zrobic, byleby nie na frani :D
Mozesz zainstalowac sobie serwer apache, mysql, ftp, poczte, przydzielac
udzialy sieciowe, przydzielac adresy IP z DHCP i o wiele wiecej.
Niechce mi sie tyle pisac :P
A to co dokladnie opisales z tym routerem WiFi to ja mam tak zrobione.
Router pelni role acess point'a z dodatkowymi zabezpieczeniami.
Wiekszosc uzytkownikow tutaj zarejestrowanych ma swoje
strony umieszczone na swoich NND czy EOS'ach.

Dodatkowa i niewatpliwa przewaga jest to, ze tutaj masz opisane
wszystko i ciagle aktualne. Niektore opisy poprowadza Cie za raczke.
Tylko niech Ci sie nie porzewraca w glowie bo jesli nie wlozysz ani
troszke swojej pracy w to wszystko to samo nic sie nie zrobi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 19:14 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 20:40
Posty: 10
Dzięki naprawdę za profesjonalne odpowiedzi. Problem jest o tyle "ciężki" że nie mogłem nigdzie znaleźć info na ten temat ;]
CyberDuck pisze:
No pewnie. Instalujesz ftp i sciagasz albo wysylasz pliki normalnie
po ftp.

Po ftp mam to robić jakimś konkretnym programem? Bo ja chciałbym się zdalnie do niego odwoływać.
CyberDuck pisze:
A no i jesli mialbym odpowiedziec na Twoje pytanie to opisales dokladnie
wlasnie dystrybucje, ktorymi zajmuje sie ta strona.

Masz na myśli freesco? Z tego co wiem nie ma opcji tam na podłączenie usb a co dopiero wi-fi. Wolałbym mieć te funkcje wkompilowane w system, czyli padnie pewnie na NND albo tego EOS'a.

CyberDuck pisze:
Tylko niech Ci sie nie porzewraca w glowie bo jesli nie wlozysz ani
troszke swojej pracy w to wszystko to samo nic sie nie zrobi Smile

Spokojnie, jeśli byłbym leniwy to w ogóle bym się za to nie brał. Może piszę jak amator xd ale mam już trochę doświadczenia w sprawach sieci, itp.

Tego kompa właśnie próbuję odświeżyć, dodając mu ramu, więc myślę że uciągnie każdą dystrybucję. Na tym etapie to chyba starczy mi wiedzy, chociaż znając życie pewnie niedługo pojawią się jakieś pytania a jak zrobić to a jak tamto, więc co najwyżej mogę powiedzieć do usłyszenia. Cya!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 19:19 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 20:40
Posty: 10
Aha CyberDuck mógłbyś zarzucić jakieś ciekawe linki, jak właśnie zrobić z routera samego AP a oprogramowanie "przenieść" na tego serwa? Dzięki z góry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 20:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Laczysz internet -> modem -> NND -> switche -> kopmutery/AP
AP konfigurujesz jako acess point, albo poprostu nie konfigurujesz
mu polaczenia na wejsciu. Wlaczasz na nim radyjko i zabezpieczasz
jakims protokolem. To wszystko jesli chodzi o AP.
Ja nie podam Ci gotowej recepty jesli chodzi o ustawienia
bo raz, ze istnieja dziesiatki modelow, a poza tym ja wgrywalem do
swojego AP nowe oprogramowanie typu tomato wiec to zupelnie
juz u mnie wyglada. Trzeba poprostu wiedziec co sie robi, ale dla
Ciebie jako speca od sieci nie powinno to stanowic problemu :P
NND instalujesz wedlug FAQ na stronie glownej. Tutaj znajdziesz
bardzo duzo pomocy. Pozniejsze polaczenie kogokolwiek do sieci
kablowej lub WiFi nie bedzie juz wymagac zadnej ingerencji w ustawienia
AP. Wszystko dalej juz bedziesz konfigurowac jedynie z poziomu NND albo
EOS i to tez nie bezposrednio bo umozliwi Ci to zdalnie program putty.
Co do ftp to nigdy sie nie laczyles przez ftp ? A mowiles, ze cos
niecos wiesz o sieciach ... Do ftp mozesz sie polaczyc chociazby przy
pomocy przegladarki, albo poprzez okienko moj komputer czy tez
dowolnego klienta ftp np : total commander. Mozesz to nawet zrobic
przy pomocy CMD.

Co do reszty to zobacz :
http://www.nnd-linux.pl/faq.php
Znajdziesz tutaj wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania.
1. sciagasz plik obrazu plytki NND
2. nagrywasz przy pomocy NERO na plytke CD
3. Bootujesz przyszly router z tej plytki
4. podajesz jako login i haslo root
5. Wpisujesz install i leci :)

O wszystkim dowiesz sie czytajac tutoriale, a sa napisane
na prawde dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 21:27 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 20:40
Posty: 10
Po pierwsze to ja nie chciałem zrobić tak jak Ty piszesz, tylko tak
Obrazek[/img]

Nie, no naturalnie że przez ftp się łączyłem, tyle że nie zdalnie. Ja chcę kazać temu serwerowi połączyć się poprzez internet z serwerem ftp i ściągnąć jakiś tam określony plik. Rozumiem że zalogowanie się przez putty wystarczy.
Napisz czy moja wizja sieci ma prawo zaistnieć w ogóle ;]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 21:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ma, ale kazdy Ci na tym forum napisze, ze to bedzie
rozwiazanie malo praktyczne. Chociazby ze wzgledu na
duzo wieksze mozliwosci NND niz Twojego AP.
W praktyce przyniesie Ci to duzo wiecej strat, klopotow
niz korzysci ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 22:07 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 20:40
Posty: 10
No dobra, wiem że to rozwiązanie mało praktyczne, ale uwierz mi jedyne w moim przypadku. Zobaczę, które usługi da się zrealizować a które nie. Może i da się wszystkie ale zbyt dużym nakładem czasu, itd. Może lepiej będzie zainwestować w jakiegoś linksysa a na tym serwie tylko sambę zostawić i też byłbym zadowolony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 22:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
E tam jedyne. Nie prawda. Pokombinuj wiecej i na pewno sie
da to zrobic inaczej. Idziesz poprostu na latwizne.
Mozesz w to miejsce postawic chociazby alixa i juz jest po problemie
jesli masz problem z miejscem i poborem pradu.
U mnie NND i AP stoja w zupelnie innych blokach.
Marudzisz wasc i tyle :)
Krotko mowiac chcesz ukrecic bata z g ... a tak sie rzeczywiscie
nie da. Poczekaj az Maciek to podsumuje :) Zareczam Ci ze ja
jestem bardzo delikatny ...

Edit ::..
Wiesz co niepotrzebnie to napisalem.
Najlepiej bedzie jesli to przejdziesz na wlasnej skorze.
Zycie i problemy jakie napotkasz naprostuja Cie najskuteczniej ...
Moim zdaniem wbrew temu co pisales Twoj brak wiedzy i wyobrazni
zaweza Ci pomysly na pole dzialania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 23:08 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Widzę tu dużo gdybania i mało konkretów. Wcześniej była mowa o starym komputerze. Jeśli stary, ale ma pentium i ponad 32 mega ramu to nada się do niego NND. Jeśli komputer jest gorszy, możesz spróbować Freesco. O EOSie zapomnij, na starym złomie chodzić nie będzie.
Oczywiście możesz sobie postawić dowolny komputer w sieci do rożnych celów i wcale on nie musi być routerem. Jako router można zastosować wiele różnych urządzeń. Ale zdaje się, ze tobie chodzi o to, zeby to sobie był taki komputer gdzieś tam schowany do ściągania torrentów i różnych takich rapidów. Owszem, to też jest możliwe. Jednak pamiętaj, że w nnd robić będziesz wszystko na konsoli, okienek nie ma.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 01:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Cytuj:
Drugą sprawą jest to czy mogę software'owo odpalić mu funkcję przypisywania DHCP klientom w wi-fi? Router od tego czasu stałby się tylko access pointem,

:)
Macku pierwszy post.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 11:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Czytałem i pamiętam. Ale dhcp jest w tym wszystkim mało istotnym elementem, mówiąc inaczej "mały pikuś". :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 15:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
a dlaczego chcesz linuxa? wimdow's 98 lub XP (zalezy co ten stary,obskurny komp uniesie) ze zdalnym pulpitem sie nie nada?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 16:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ale raczej tego :
Cytuj:
hosting + coś jeszcze może

na AP nie zrobi ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 16:34 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Pytanie, czy on wie, co to jest hosting? Bo jeśłiby wiedział to nie myślałby o starym kompie w starej szafie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 23 października 2009, 17:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Ja bym zadal inaczej pytanie ...
Zapytalbym czy to ma byc duzy czy maly hosting bo jesli chce
tam umiescic swoja stronke z kilkuset odwiedzinami dziennie to
wystarczy mu Celeron 700 MHz i tez bedzie smigac.
A tak wogole to wlasnie ... nie podal parametrow tego sprzetu
i swojego lacza co by sie przydalo do dalszych jakis porad ... :)
Moze inaczej. Moje pierwsze NND bylo zainstalowane na procesorze
Pentium 1 z zegarem 266 MHz i 192 MB pamieci .
Z pomoca Macka przy upgrade udalo sie wtedy uruchomic na
nim dodatkowo mysql oraz ftp, ale wtedy faktycznie sprzet
sie okazal nieco za slaby. Caly czas od poczatku dzialal sobie MRTG.
Teraz mam Celeron 1 MHz i smiga wszystko bardzo ladnie.
W sieci mam okolo 56 komputerow.

Oczywiscie, ze moze zrobic cos takiego w ten sposob jak podal
przyklad, ale napisalem wczesniej, ze sie bedzie chlopak meczyc
bo nie dosc, ze bedzie musial ciagle grzebac w ustawieniach NND to
jeszcze nie da spokoju AP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl