Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 21 listopada 2017, 17:30

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: NND na Alixie
Post: poniedziałek, 19 października 2009, 20:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
W niewielkich sieciach LAN np. domowych lub firmowych czasem nie tylko wydajność ma znaczenie, ale także rozmiary i oszczędność. Dla takich użytkowników jest kilka opcji. Pierwszą jest zakup routera sprzętowego za sumę do 200 PLN. Jednak możliwości takiego routera są dla wielu niewystarczające. Można szukać na rynku wtórnym urządzeń Linksysa i wgrać alternatywny firmware oparty na Linuksie, do tego jeszcze dokonać przeróbek, które dodadzą np. potrzebną nam pamięć masową w postaci karty SD lub CF. Cena wówczas będzie nadal przystępna, ale trzeba wykonać kilka czynności za trudnych dla laika. Zatem jest to rozwiązanie dla mających pojęcie o elektronice. Router sprzętowe z większymi możliwościami są droższe. Ich ceny zaczynają się od 500 PLN. W takim wypadku warto pomyśleć o tradycyjnym Linuksie na specyficznej platformie sprzętowej. Jedną z możliwości jest kupno płyty z serii Alix system boards. Koszt takiego rozwiązania może sięgnąć sumy 700 PLN, która jednak zwróci się dzięki bardzo niewielkiemu zużyciu energii.
Obrazek
Płyta Alix 2d0 ma niewielkie rozmiary (15x15 cm), obudowa do niej jest niewiele większa (ma wysokość zaledwie 2,5 cm). Do tego jeszcze potrzebny jest niewielki zasilacz o napięciu od 12 do 18 woltów, a także karta radiowa miniPCI, pigtail oraz antenka (opcjonalnie, jeśli potrzebujemy dostępu radiowego). Taki zestaw można kupić za około 550 PLN.
Obrazek
Płyta ma dwa porty LAN, dwa sloty miniPCI, COM,gniazdo CF i zasilania oraz możliwość samodzielnego wlutowania slotu IDE 44 pin, USB, dodatkowego COM, baterii oraz „bzyczka”.
System należy zainstalować na karcie CF, używając innego komputera, opcjonalnie przyda się kabel do połączeń szeregowych, tzw. null-modem.
Po zainstalowaniu systemu możemy przyjrzeć się właściwościom sprzęŧu.
: [/] [] ()
[root@alix ~]# cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : AuthenticAMD
cpu family      : 5
model           : 10
model name      : Geode(TM) Integrated Processor by AMD PCS
stepping        : 2
cpu MHz         : 431.651
cache size      : 128 KB
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 1
wp              : yes
flags           : fpu de pse tsc msr cx8 sep pge cmov clflush mmx mmxext 3dnowext 3dnow
bogomips        : 861.79

: [/] [] ()
[root@alix ~]# free
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:        124228      33752      90476          0       1096      24616
-/+ buffers/cache:       8040     116188
Swap:       121848          0     121848

[root@alix ~]# lspci
00:01.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] Host Bridge (rev 33)
00:01.2 Entertainment encryption device: Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX AES Security Block
00:09.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6105M [Rhine-III] (rev 96)
00:0b.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6105M [Rhine-III] (rev 96)
00:0e.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. Atheros AR5001X+ Wireless Network Adapter (rev 01)
00:0f.0 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] ISA (rev 03)
00:0f.2 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] IDE (rev 01)
00:0f.4 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] OHC (rev 02)
00:0f.5 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] EHC (rev 02)
 

Do zainstalowania systemu należy wybrać dobrą kartę CF o pojemności co najmniej 1 GB, aby szybko nie zacząć narzekać na brak miejsca. Standardowa instalacja NND będzie działać bez problemu. Jeśli ten minikomputer ma służyć do podziału łącza, należy zainstalować i skonfigurować niceshaper lub konfigurator htb. W przypadku sieci radiowej potrzebne będą jeszcze sterowniki madwifi i hostapd. Opcjonalnie można zastosować dedykowane do sprzętu jądro (w przygotowaniu także jądro z serii 2.6). Wydawałoby się to niemożliwe, ale sprawność dobrze przygotowanego NND na tak niepozornym sprzęcie jest zadziwiająca. Podział na ethernetowy na 3 równocześnie połączone komputery z symulowanym dużym obciążeniem (jeden z włączonym torrentem, drugi intensywnie korzystający z www, na trzecim kombinacja rożnych usług), nie spowodował żadnego mocniejszego obciążenia. Najbardziej intensywnie działającym programem był niceshaper, który w porywach zabierał 3,9% procesora i około 9% pamięci RAM. Korzystanie z sieci radiowej nie podnosiło load average. Karta na chipsecie Atheros ze sterownikami madwifi i hostapd (szyfrowanie WPA i filtrowanie MAC) sprawowała się bardzo stabilnie.
Przy zastosowaniu niewielkiej antenki pokojowej, zasięg był bardzo dobry.
Obrazek
W promieniu 6 metrów wskaźnik komputera klienckiego pokazywał 100%, przez 40 cm ceglanej ściany (odległość 10 m) sygnał spadał do 78%, przez dwie ściany działowe o grubości 10 cm sygnał miał 80% , zaś w odległości ok 12 m w linii prostej przez po skosie ścianę działową i nośną oraz częściowo gruby strop i schody sygnał obniżył się do 63%. Według mnie jest to bardzo dobry wynik.
Postanowiłem wypróbować sprzęt pod dużym obciążeniem. Przeniosłem swój serwer na tę maszynę. Jest to mały serwer poczty dla kilku użytkowników dostających dziennie od 3 do 10 maili i atakowanych dziennie z setką spamu. Ponadto są tam dwie stosunkowo rzadko używane listy dyskusyjne na kilkanaście kont każda. Średni „przerób” serwera smtp to około 500 maili, które trzeba greylistować, odrzucać lub przyjmować. Clamav ma do obróbki niewiele, bo tylko około 20 do 30 maili dziennie, czasami dość dużych koło 10 M. Limit to 20 M na pojedynczy mail. Serwer pop3 musi obrobić tyle maili ile przyjmie smtp. Do tego należy jeszcze doliczyć kilkanaście maili dziennie „popełnionych” przez użytkowników.
Do obsługi poczty przez www (rzadko używane) jest jeszcze apache z php oraz imap, co raczej nie obciąża systemu zbyt często. Za to jakiś swój stały udział ma MySQL – w bazie danych są nie tylko użytkownicy, ale też informacje o greylistingu, a także białych i czarnych listach. Pomimo to średnie obciążenie systemu pozwala mieć nadzieję, ze wytrzyma on zadania na tym sprzęcie.
: [/] [] ()
[root@alix log]# uptime
 18:40:38 up 19:07,  2 users,  load average: 0.96, 0.34, 0.12
[root@alix log]# free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           123        116          6          0          0         16
-/+ buffers/cache:         99         23
Swap:          118         26         92

Tak wygląda obciążenie systemu w czasie gdy intensywniej są odbierane maile. Maksymalne obciążenie minutowe potrafiło już przekroczyć 8.2, co jednak nie spowodowało żadnych problemów. Żeby było ciekawiej nastąpiło to podczas jednoczesnego wysłania ok. 16 przesyłek, zaś podczas odebrania i przeskanowania przesyłki o wielkości 12 M load average sięgnęło tylko 4.2.
Nie stanowi to jednak problemu - system pracuje dalej stabilnie i nie zawiesza się, żadne procesy nie zostały "samoczynnie ubite" i obciążenie szybko wróciło do normy. Pozostałością po odbiorze (lub wysyłaniu) dużych przesyłek jest częściowo użyty swap.
Oczywiście po kilku dniach testów jeszcze nie można nic powiedzieć całkowicie jednoznacznie, ale wstępne testy pokazują wyjątkową wydajność i stabilność platformy Alix.
System działa ze specjalnie przygotowanym jądrem 2.4.35, a w planie mam przygotowanie jądra 2.6.30 w którym będzie kilka modułów przeznaczonych do tego sprzętu - obsługa sprzętowego watchdoga, wsparcie dla szyfrowania sprzętowego (dużo sprawniej działające procesy szyfrujące, np. vpn) oraz możliwość sterowania diodami led na przednim panelu płyty.

Na razie ciekaw jestem, czy znajdą się osoby zainteresowane.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 października 2009, 21:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 3 marca 2009, 03:48
Posty: 128
Ja osobiście korzystam już kilka miesięcy z NND na Alixie 1C.

Poza padem CFki i zasilacza :/ nic złego się nie działo.

Z racji, że ten model ma wbudowaną VGA i PSy wielkich kombinacji z instalacją nie było.

Racji dotychczasowych pozytywnych "przygód" z Alixem jak najbardziej jestem zainteresowany tematem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 października 2009, 21:09 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Mam zamiar zakupic takie cos do domu. Ot taki maly routerek by sie przydal.

Byc moze przydatne dla autora:

: [/] [] ()
http://eko.one.pl/index.php?page=alix-debian

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 października 2009, 21:58 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wszystkie dostępne stronki na temat alixa przerobiłem, ta jest w sumie jedyna sensowna po polsku. Większość jest po angielsku. W zasadzie obecnie cały problem sprowadza się do zrobienia jądra 2.6, które pozwoliłoby na stuprocentowe wykorzystanie sprzętu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 października 2009, 23:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Mnie by to interesowalo gdyby byl szybszy zegar.
Niestety na apache, mysql, ftp to troszke za malo dla
malych stron internetowych, ale propozycja jako dla samego
routera jak i tego co sie znajduje w opisie tego tematu jak
najbardziej super :) Wspaniala propozycja i zamiennik dla
zatwardzialych wlascicieli routerow sprzetowych, ktore jak
zauwazyl sam Maciek, maja niewielkie mozliwosci w stosunku
do takiej platformy, a w stosunku do routera opartego na PC
jedyna bolaczka to pobor pradu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 października 2009, 00:40 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Alix niewątpliwie jest oszczędny. Nie mam możliwości sprawdzić, ale różne źródła podają od 3 do 5 W. Jest to mniej niż mój dotychczasowy Linksys WRT54G. Nawet po małej ilości wydzielanego ciepła można się zorientować, ze jest to oszczędna platforma. 3 razy więcej zużywa np. EeePC, a zwykły pecet jeszcze więcej. Zatem koszt prądu w ciągu dwóch lat powinien zniwelować cenę.
Jako domowy serwerek sprawdza się idealnie (tradycyjnie mam swój serwer poczty od prawie ośmiu lat), jest to cichutkie i oszczędne i stoi sobie na biurku.
Jasne, ze jako serwer www z dużą ilością odwiedzin się nie sprawdzi. Za to sprawdzi się w rozmaitych innych zastosowaniach. Np wersja z usb jako serwer wydruku oprócz funkcji routera w małej sieci firmowej. Dostęp radiowy dla kilku biurowych komputerów (bezpieczny, bo szyfrowany, zmostkowany z resztą sieci lub nie). Lub też dalej.. Można zastosować kartę na 5 GHz - to może być łącze WAN, ethernet wykorzystać można do rozprowadzania netu w bloku nawet na kilkadziesiąt mieszkań. Na dodatek w przeciwieństwie do sprzętowego routera - tu jest duża możliwość konfiguracji. Można zastosować dwie karty radiowe, karta radiowa może mieć dwie anteny. Całość można zamknąć w hermetycznej puszce na maszcie i zasilać przez poe.
Możliwości jest sporo.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 października 2009, 15:14 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Siedząc w szkole pomyślałem o budowie podobnej do eosa.
W necie jest sporo dystrybucji specjalnie przygotowanych dla Alixopodobnych urządzeń, np.
: [/] [] ()
http://svn.voyage.hk/repos/voyage/branches/voyage-live/0.6.1/config/chroot_local-includes/README


Można by spróbować połączyć NND i jakąś dystrybucję. Niestety jeszcze nie posiadam obiektu westchnień, w związku z czym nie mam możliwości testowania tego typu rozwiązań.

: [/] [] ()
http://labs.dexmatech.com/attachment/wiki/kernel26291-alix/


Tu jest zaś kernel+config-2.6.29.1...

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 20 października 2009, 17:35 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Maciek pisze:
możliwość samodzielnego wlutowania slotu IDE 44 pin, USB, dodatkowego COM, baterii oraz „bzyczka”.

Mozna, a nawet jest mocno wskazane dolutowanie gniazda baterii. Dzieki temu zegar systemowy nie bedzie resetowany kazdorazowo po odlaczeniu zasilania.

Maciek pisze:
System należy zainstalować na karcie CF, używając innego komputera


Jezeli bedzie wieksze zainteresowanie, to jestem w stanie przystosowac instalator NND do instalacji przez PXE z wyrzucaniem wszystkich komunikatow na konsole.


Maciek pisze:
Korzystanie z sieci radiowej nie podnosiło load average. Karta na chipsecie Atheros ze sterownikami madwifi i hostapd (szyfrowanie WPA i filtrowanie MAC) sprawowała się bardzo stabilnie.


Do wpa, kopiowania plikow przez ssh i openvpna dobrym pomyslem jest odpalenie sprzetowego wsparcia szyfrowania (jajko 2.6). Wydajnosc wzrasta znaczaco.

Z ciekawostek o ktorych Maciek juz napisal zwracam uwage na sprzetowego watchdoga, ktorego nie ma w pctach, czy plasticzanych routerkach.

CyberDuck pisze:
a w stosunku do routera opartego na PC jedyna bolaczka to pobor pradu


PC jest duzy, glosny pradozerny i sie wiesza. Alix nie ma tych wad.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 października 2009, 17:52 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
W sumie wszystko oparte na debianie. To jajko 2.6.29 na alixie niestety nie startuje.
: [/] [] ()
Using IPI Shortcut mode
VFS: Cannot open root device "301" or unknown-block(3,1)
Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,1)

Wygląda na to, że nie może znaleźć dysku.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 października 2009, 19:47 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Nie ma sensu bawic sie w 2.6.29, bo obsluga watchdoga i diod zostala dodana w 2.6.30. Czesc konfiga odpowiedzialna za dyski:

CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_BLK_DEV_CS5536=m
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y

SCSI i SATA mozna sobie podarowac.

Macku na NND to jajko nie wystartuje, bo jest przygotowane do initrd.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 października 2009, 20:43 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
: [/] [] ()
Patche (2.6.25)

    * obsługa LED: https://dev.openwrt.org/attachment/ticket/2771/alix_led.patch
    * obsługa watchdoga: http://lkml.org/lkml/2008/1/21/202

Obecne kernele (>= 2.6.30) zawierają pełną obsługę płyt alix - wsparcie dla timerów, interfejsu ide, gpio, watchdog czy LED.


Widać, że mogą być wcześniejsze kernele, z zaaplikowanymi patchami.
A może spatchować jądro od Jakuba?
U mnie całość na testowej maszynce jadła 29 MB ram (podstawowe usługi- thttpd, ssh).

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 października 2009, 21:19 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Moga byc wczesniejsze kernele, tylko po co?
29MB ram to duzo. U mnie alix (co prawda na debianie, ale to duzej roznicy nie robi) z uruchomionym udevem, sshd, cronem i syslogiem i jednym initem na serialu miesci sie w 8MB ramu.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 11:34 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
No więc na początek dobra wiadomość - jajko 2.6.30 ze wszystkimi bajerami jest i działa na aliksowym NND. Próba była krótka wczoraj wieczorem, bo nie miałem jeszcze iptables nowych, co skutkowało błędami. Nie mniej wstępnie mogę powiedzieć, ze działa kernel z modułami, które specjalnie dla tej platformy są przewidziane.
/edit/
Dodam jeszcze, ze sprawdziłem właśnie - iptables nowe zrobione przez Jakuba pasują i nie musiałem na nowo kompilować. Sprawdziłem właśnie użycie diod - pierwszą można wykorzystać do świecenia ciągłego (taka dioda power), druga miga ze zmienną szybkością w zależności od obciążenia systemu, trzecia wskazuje na prace dysku.
Działa też chyba wspomaganie szyfrowania, ale to subiektywne niemierzone wrażenie. Połączenie ssh z systemem, które sobie zrealizowałem okrężną drogą przez inny serwer chyba nie powoduje żadnego większego obciążenie - choć właśnie przesyłam przez nie pliki. Jednak jak wyczytałem, faktyczne przyśpieszenie wymaga jeszcze patchowania SSL.
Sprzętowego watchdoga na razie jeszcze nie wiem jak wykorzystać, bo chyba on jednak potrzebuje jakiegoś softu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 14:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Cytuj:
bo chyba on jednak potrzebuje jakiegoś softu.

No zazwyczaj watchdog potrzebuje programu, ktory ustawia zmienny
stan na wejsciu watchdoga komunikujac mu w ten sposob, ze
system dziala w sposob zaplanowany, a nie przypadkowy.
Stad przymus programu. Sygnal ten zwykle restartuje wewnetrzny
zegar, ktory jesli zostanie przepelniony to w zaleznosci od ustawien
samego watchdog wymusza restart lub robi cos innego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 15:02 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Tak, program faktycznie jest i już go mam. Działa skutecznie, tak mi się wydaje po kilku symulowanych próbach przeciążania. Choc mam pewne wątpliwości co do samego modułu, który łąduje siię, ale też komunikuje błąd:
[ 6.608700] geode-mfgpt: Registered timer 1
[ 6.608700] geodewdt: probe of geodewdt failed with error -16
tak więc jeszcze sporo do zrobienia jest :)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 16:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Co do samego watchdog'a wystarczyl by pewnie cron i skrypt
przez niego uruchamiany, ktory wymuszac bedzie na wejsciu
watchdoga odpowiedni stan ...
Pewnie sam program sie wlasnie do tego ogranicza i pewnie
komus nie wystarczalo kasowanie zegara watchdog'a co minute
stad sam program. Robi to poprostu czesciej. Przy magistrali 100 MHz
i 16 bitowym zegarze sygnal przepelnienia nastapi co okolo 1529 taktow
co dalej daje okolo 1/1529 sekundy. Zaden cron co taki czas nie poda
zmiany stanu no chyba, ze watchdog ma wbudowany zegar z dluzszym
slowem bitowym i da sie ustawic przepelnienie na wiecej niz minute.
Mozna pokombinowac w ten sposob, ale skoro jest program to musi
musi starczyc.

A jeszcze zapytam przy okazji ...
Jaki jest potrzebny czas do pelnego restartu alixa
pomijajac sprawdzanie przestrzeni dyskowej i ze sprawdzeniem ?
Rozumiem, ze przestrzen bedzie stala wiec czasy beda porownywalne
ze wzgledu na montowane karty o stalych wielkosciach.
I jeszcze inaczej.
Ile potrzebuje czasu alix do pelnego uruchomienia sie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 17:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Pełny restart ok 1:30 z dużą ilością aplikacji, w wersji podstawowej 1:00. Restart ze skanowaniem karty 4 GB - około 3 minut.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 października 2009, 17:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
System z uruchomionym udevem, sshd, cronem, syslogiem i hostapd startuje jakies 30 sek.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 13:08 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Dołożę kilka uwag po następnych doświadczeniach. System działa bardzo stabilnie, pomimo chwilami dużych obciążeń. Jądro 2.6.30 się sprawdza, choć nie jestem fachowcem i nie wiem, jak jest z funkcjami routerowymi - ipp2p i ip_conntrack w tym jądrze nie ma.
Jest jeszcze coś, co chyba spowoduje iż z migających diod zrezygnuję. Funkcje AP z nowym jądrem działają kiepsko. Przy użyciu karty rt2860sta i Linuksa połączyć się z AP nie da w trybie szyfrowanym. Pod windows ta sama karta łączy się, lae produkuje na routerze kilometry logów na minutę. Na innym komputerze z atherosem jest lepiej, ale też nie cudownie. Po krótkim googlaniu doszedłem do wniosku, że problem stwarzają nowe sterowniki madwifi, które są zdziebko niedorobione. A sam hostapd w nowej wersji też jest daleki od ideału.
Podsumowując - może bez bajerów i bez części funkcjonalności, ale jądro 2.4 będzie sprawować się zdecydowanie lepiej.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 15:37 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Kwestia dokonfigurowania. Jako klientow uzywalem kart intela i atherosa. Wszystko dziala bez problemow z szyfrowaniem wpa.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl