Zacznijmy od tego że wejście WAN w routerze sprzętowym to wejście do łącza internetowego. Wszystko co tam wejdzie najpierw i tak przejdzie przez router, dopiero potem wyjdzie do (wbudowanego) switcha.
Jeśli podepniesz do wejścia WAN kompa z freesco, to w zasadzie nic ci to nie da. Cały internet i tak będzie dzielił router sprzętowy. Będzie to wyglądać tak:
INTERNET(modem ethernet NEO) ---> Freesco --->
[ (wejście WAN) > Router sprzętowy -> SWITCH ] --> LAN (wyjścia switcha 1, 2, 3, 4)
[ POGRUBIONYM ] - zaznaczyłem twój routerek sprzętowy ze switchem rozdzielając dla lepszego zilustrowania sprawy
Rozumiem że chodzi ci o pominięcie routera sprzętowego w dzieleniu internetu i wykorzystanie samego switcha wbudowanego w router.
Jest to oczywiście możliwe, ale nie za pomocą portu WAN (zgodnie z tym co napisałem na początku).
Musisz podpiąć router do jednego z wyjść switcha w tym routerze. Gniazdko WAN w tym routerze możesz sobie zakleić plasterkiem

.
Czyli jak by nie patrzeć zostają ci 3 wolne porty w tym swithu.
Jeśli potrzebujesz wykorzystać na komputery wszystkie 4 porty switcha, to .... musisz sobie sprawić minimum 5 portowego switcha żeby to wszystko popodpinać (4 komputery + serwer z freesco). Ze wZględu na cenę radze jednak zakup 8 portowego (różnica w cenie między 5 portowym a 8 portowym to 5 - 10 zeta).
Ja jednak polecał by ci pozostawienie tego routerka jak jest, zakup switcha i podpięcie tego wszystkiego tak:
INTERNET(modem ethernet NEO) --->
[ Router sprzętowy -> SWITCH ] --> Router freesco ---> SWITCH ---> LAN
Nie ma to jak podwójne maskowanie
Jeszcze trudniej wyłapać takie dzielenie neostrady
Oczywiście w razie przekierowań portów jest troszkę więcej konfiguracji ...
Zazwyczaj masz w takim routerku także jakiegoś tam firewalla ....
W sumie to nie jest potrzebne, ale jak będzie bezproblemowo działać to czemu nie zostawić (zawsze jeden stopień ochrony i maskowania więcej).
Ja tak mam (co prawda serw stoi na w2k, ale szykuje sie zmiana na NND) i chodzi bezproblemowo od dłuższego czasu