Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 27 lipca 2025, 10:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Mam taki plan, żeby przenieść się ze sprzętowego routerka na freesco. Obecny router ma cztery gniazdka do podłączania kompów i jedno do WAN. Obecnie do WANu jest wpięta wtyczka z modemu Neo+ (Lucent z wyjściem ethernetowym). Zastanawia mnie czy można wykorzystać ten router tylko jako switch i podpiąć komputer z freesco do portu WAN (wszystkie pozostałe porty są zajmniente)? Bo tak coś mi się nie chce wierzyć, żeby to zadziałało :/

Tytuł:
Użytkownik

Przecież Freesco to właśnie router! Żaden problem zarówno z podpięciem się Freesco do jednego z portów tego router'a jak i z zamianą tego routera na parkę: Freesco + switch. :)

Tytuł:
Zacznijmy od tego że wejście WAN w routerze sprzętowym to wejście do łącza internetowego. Wszystko co tam wejdzie najpierw i tak przejdzie przez router, dopiero potem wyjdzie do (wbudowanego) switcha.

Jeśli podepniesz do wejścia WAN kompa z freesco, to w zasadzie nic ci to nie da. Cały internet i tak będzie dzielił router sprzętowy. Będzie to wyglądać tak:

INTERNET(modem ethernet NEO) ---> Freesco ---> [ (wejście WAN) > Router sprzętowy -> SWITCH ] --> LAN (wyjścia switcha 1, 2, 3, 4)

[ POGRUBIONYM ] - zaznaczyłem twój routerek sprzętowy ze switchem rozdzielając dla lepszego zilustrowania sprawy

Rozumiem że chodzi ci o pominięcie routera sprzętowego w dzieleniu internetu i wykorzystanie samego switcha wbudowanego w router.

Jest to oczywiście możliwe, ale nie za pomocą portu WAN (zgodnie z tym co napisałem na początku).

Musisz podpiąć router do jednego z wyjść switcha w tym routerze. Gniazdko WAN w tym routerze możesz sobie zakleić plasterkiem :).
Czyli jak by nie patrzeć zostają ci 3 wolne porty w tym swithu.

Jeśli potrzebujesz wykorzystać na komputery wszystkie 4 porty switcha, to .... musisz sobie sprawić minimum 5 portowego switcha żeby to wszystko popodpinać (4 komputery + serwer z freesco). Ze wZględu na cenę radze jednak zakup 8 portowego (różnica w cenie między 5 portowym a 8 portowym to 5 - 10 zeta).

Ja jednak polecał by ci pozostawienie tego routerka jak jest, zakup switcha i podpięcie tego wszystkiego tak:

INTERNET(modem ethernet NEO) --->[ Router sprzętowy -> SWITCH ] --> Router freesco ---> SWITCH ---> LAN

Nie ma to jak podwójne maskowanie :)
Jeszcze trudniej wyłapać takie dzielenie neostrady :)

Oczywiście w razie przekierowań portów jest troszkę więcej konfiguracji ...
Zazwyczaj masz w takim routerku także jakiegoś tam firewalla ....

W sumie to nie jest potrzebne, ale jak będzie bezproblemowo działać to czemu nie zostawić (zawsze jeden stopień ochrony i maskowania więcej).

Ja tak mam (co prawda serw stoi na w2k, ale szykuje sie zmiana na NND) i chodzi bezproblemowo od dłuższego czasu :)

Tytuł:
Dzieki piekne za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie tego się bałem trochę, że z tym WANem nie wyjdzie i trzeba będzie zainwestować ;-) No to sprawa do przemyślenia, za odpowiedź dzięki wielkie :-)

Tytuł:
nie ma za co :)

Też tak kiedyś kombinowałem ........ dawne czasy.
Co do inwestycji to przecie to groszowa sprawa :) za 60 zeta masz porządnego switcha - nowego

Polecam Repoteca - stosuję od dawna i jeszcze mnie nie zawiodły ani razu. Dobra jakość za dobrą cenę.

A jak cię kieszeń nie boli to 3com, linksys :)

Tytuł: xxx

jeszcze jedna sprawa, pamiętaj że jeżeli będziesz używał serwera dhcp na freesco to wyłącz serwer dhcp na ruterze. o zmianie ip nawet nie wspominam. sam używam rutera jako swicha.

Tytuł:
MODERATOR

mozna tez kupić 5 portowe switche montowane na płytę przez PCI

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.