Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 22:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Witam

Dzisiaj przesiadlem sie; na NEO i juz pierwsze problemy :(.
Podczas korzystania z netu zdarzaja sie kilku, kilkunasto sekundowe przerwy w dostepie do www.
Po prostu nagle nie ma internetu, jednak wystarczy chwile poczekac i wszystko wraca do normy.
Siedze na freesco 0.2.7 i modemie Lucenta (czy to moze byc winowajca ??).
Drugie pytanie dotyczy skryptu rc_net, kiedy jest on uruchamiany ?(tylko przy starcie systemu?).
Prosze o jakies propozycje rozwiazania mojego problemu, moze ktos juz z czyms takim sie spotkal?

pozdrawiam

Tytuł:
Moze popelniles jakies bledy we freesco lub najzwyczajniej serwer na ktorym dzielisz lacze jest za slaby? Ja osobiscie zrobilem juz kilkanascie serwerow miedzy innymi neo na freesco i dzialaja one b stabilnie raz poraz tylko wlasciciel ma prawo zalogowac sie przez ssh i zresetowac serwer wrazie jakies padaki :)) Powodzenia

Tytuł:
Serwer to amd k6-2 300, 128 ram...
Najlepsze jest to, ze nawet na jednym kompie, laczac sie przez cudowny program tepsy tez mialem rozlaczenia :?:

Tytuł:
witam :wink:

Sluchaj moze Tepsa musi jeszcze dopracowac cos u siebie w centrali :?: :wink: To sie czesto u nich zdarza ze dociagaja sprawe poprawnej konfiguracji lacza przez jakis tam czas :mrgreen:
Ja mam DSLa i tez mialem problemiki z laczem przez pewien okres czasu :D ale naprawili i wszytsko smiga i piszczy

P.S posprawdzaj wszystko jeszcze raz jak nie to infolina czeka kazdy chetnie Ci pomoze 8)

Pozdro dla Ciebie i RObika :mrgreen:

Tytuł:

Przetestuj Freesco w wersji 3.0.1. Ja odpaliłem to u siebie kilka dni temu zresztą z pomocą shopena i chodzi bez jakichkolwiek zwieszek. Opis konfiguracjai jest tutaj http://www.freesco.deal.pl/viewtopic.php?t=2112.

Tytuł:
Przesiadlem sie na Freesco 0.3.1 i dalej to samo. Byli u mnie spece z tepsy i pogrzebali w kabelkach i teraz net chodzi stabilnie na win+prog telekomunikacji. Na freesco dalej ten sam problem.
Czy kolejnosc kart sieciowych w slotach PCI jest wazna?
Co sadzicie o modemie Lucenta, ma ktos takiego, sa z nim problemy?
Prosze o jakies konkretne wskazowki dot. rozwiazania problemu, co wogole powinienem sprawdzac? Podsuncie jakies pomysly, bo ja juz nie wiem co robic...

Ostatnio zmieniony sobota, 14 czerwca 2003, 16:12 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
modem lucent jest dosyc stabilny...
mi osobiscie rzadko sie zdarzaja zaniki (raz na tydzien) i nie sa zbyt dokuczliwe...

sprobuj pozmieniac mtu dla kart sieciowych
radze tez pozmieniac czasy maskarady

rc/rc_masq

w linijce #timeouts tcp, after tcp, udp

zmien na 720, 10, 60

daj znac jakie masz pakiety poinstalowane i uslugi powlaczane moze ktoras z nic nie pracuje stabilnie

Tytuł:
Zmienilem czasy maskarady, a mtu ustawilem na 1452. Niestety nic to nie dalo :evil: . Dalej zrywa co kilkanascie minut...
Nie mam zadnych dodatkowych uslug poza dhcp. Moze to jednak wina sprzetu - sieciowek, kabli, switcha ?
Czego mozna jeszcze sprobowac?

Tytuł:
Siedzialem troche i znalazlem przyczene problemow, ale nie wiem co z tym robic :( . Zrywa polaczenie ( tzn. wywala ppp0 na serwerze) podczas wysylania danych do sieci. Proba wyslania poczty natychmiast robi zwis, czasami nawet jak jest kilka osob na czacie to potrafi zerwac po kilku minutach uzytkowania lacza. Jak troche pogrzebie na serwerze - wejde do setupa lub pingne jakis adres to ppp0 wstaje.
No i jak sobie z tym poradzic, bo ja juz nie mam sil :(. Czy to tepsa umila mi zycie? Moze cos trzeba inaczej skonfigurowac, dla pakietow wychodzacych...

Tytuł:
a probowales udostepniac lacze pod winda???

moze to byc wina telekomunikacji ze pod wplywem duzego ruchu zrywa polaczenie...(np zla jakosc przewodow lub zla konfiguracja na centrali etc)

a propo ustawien freesco to mi po zmianie mtu w eth0 i eth1 na 1492 tez czesto wywalalo ppp0...

osobiscie mam tak:
eth0-1500
eth1-1500
ppp0-1492

a tak na marginesie jaka wersje freesco aktualnie uzywasz??

Tytuł:
Teraz jestem na Freesco 0.3.1 Lacze sie ustabilizowalo i nie przerywa. Pojawily sie nastepne problemy. Trzy kompy z 6 w sieci nie maja dostepu do sieci, co powinienem sprawdzic? Jest tez opcja (chyba 43) w ktorej mozna ustawiac dhcp, trzeba tam cos zmieniac (w opisie nic o tym nie bylo napisane). Dodatkowo zuwazylem duze wahania w predkosci otwierania stron- czasem sekunda, innnym razem kilka (kilkanascie) sekund. Czy to jest normalne?

Ostatnio zmieniony sobota, 14 czerwca 2003, 16:09 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nie radze dynamicznie przydzielac adresow ip...
jesli juz jestesmy przekonani ze chcemy uzywac DHCP to najlepiej za pomoca adresow mac przydzielac ip statycznie...

ja mam ustawione u kazdego usera ip recznie i na serwerze udostepniony internet na konkretne adresy ip...

natomiast wszestkie inne ip mam zablokowane na firewallu...

na poczatek radze sprawdzic jakie sa adresy ip tych kompow ktore nie maja netu oraz czy sa widoczne w sieci lokalnej...
oraz czy z tych kompow mozna pingowac serwer...

a co do wahan otwierania sie stron to wina moze lezec (jesli jestes pewien ze nikt namietnie nie zapycha czyms lacza) po stronie serwera dns, serwera docelowego do ktorego sie laczymy, lub przeciazenia laczy tpsa.
jesli czas otwierania sie strony to max kilka sekund w dzien przy pustym laczu to nie warto sobie tym zawracac glowy miesci sie to w granicach normy :)

Tytuł:
czesc !!!

Ja mialem podobne problemy ze zwisami ale na Dsl-u z ta roznica ze mnie polaczenie sie nie ponawialo musialem restartowac modem i tez zwieszalo sie np: podczas wysylania zalacznikow na serwer. Jesli byli u CIebie szpece powinni cos zaradzic i chyba zaradzili bo mowisz ze lacze chodzi stabilnie :wink: co do kompow ktore nie maja neta poieram shopena "co statycznie to statycznie :mrgreen:

Pozdrawiam :wink:

Tytuł:
Dziekuje wszystkim za pomoc w rozwiazywaniu mojego problemu. Zaczalem kolejny raz od poczatku i ruszylo, dziala juz bez problemu. Wydaje mi sie, ze glownym problemem byly czasy maskarady i niepotrzebne ustawienie mtu 1492 dla eth0. Freesco 0.3.1 dziala teraz stabilnie. Nawet dhcp nie sprawia juz niespodzianek.
Pozdrawiam.
:D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.