Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Problem w tym jak sprawdzic czy obie karty dzialaja.Czy komenda ifconfig powinna wyswietlac dane dla obu kart(czy tak jak u mnie dla lo-sorki ale nie wiem co to i dla eth0).Thx i sorry za glupie pytanie,ale walcze z Freesco juz od tygodnia i nie moge znalezc przyczyny dlaczego router nie dziala.

Tytuł:
MODERATOR

Jeżeli są 2 karty to przy ich prawidłowej konfiguracji ifconfig bez parametrów powinien pokazać zarówno eth0 jak i eth1. Skoro nie masz eth1 to ona nie działa :(

Tytuł:
Niestety nie wychodzi.Moze czynnosci jakie wykonalem i ich rezultaty naprowadza kogos na blad w moim dzialaniu,bo ja juz totalnie nie wiem gdzie tkwi problem.Sorki,ale to bedzie dlugi post;).Mam dwie karty sieciowe,obie sprawne pod Win98.Jedna 3com,a druga mniej znanej firmy,ale typu NE2000(obie karty na ISA,IRQ i WeWy biore z ustawien z Win z obiema wlozonymi kartami).Teraz gdy ustawiam obie w Freesco i restartuje,to ifconfig wyswietla obie tyle,ze i eth0 i eth1 maja Base address taki sam(moze tak ma byc?),roznia sie HWaddr(czyli chyba dobrze).Na Hubie pojawia sie dioda kontolna tylko jednej.Natomiast gdy wpisuje bledne ustawienia drugiej,to ifconfig wyswietla tylko eth0,natomiast na Hubie pala sie obie diody.Wszystko przeprowadzam w sieci lokalnej,jeszcze bez podlaczenia do ISP,a kable z eth0 i eth1 podlaczam do Huba(nie wiem czy to nie glupie rozwiazanie...;)),zeby sprawdzic ktore diody sie pala.Domyslnie pierwsza ma byc podlaczona do ISP.Z gory dziekuje za odpowiedz.

Tytuł:
Dodam jeszcze,ze wymienilem zestaw kart,na takie jak na poczatku tego tematu czyli 3com(ISA PnP-wiec w ustawieniach I/O i IRQ zrobilem 0) i mialem ten sam problem,czyli ifconfig to tylko lo i eth0,ale gdy biore ifconfig eth1,to podaje dane tej drugiej???Czy jesli sa dwie takie same karty,to czy nie ma konfliktu???Pytam,bo juz wszystkiego probowalem;) i nie dziala.

Tytuł:
cze
jesli dalej walczysz z tymi kartami to moze moge Ci pomoc bo ja mam 3 karty ISA + lacze radiowe i tez sie meczyłem

Tytuł:
Witam,

mam podobny problem jednak jestem pewien, ze moje karty LAN jak i komputery sa sprawne, czesciowo pisałem o tym w tym topic-u -> http://www.freesco.deal.pl/viewtopic.php?p=14139#14139

a mianowicie, nie rozpoznaje mi karty LAN ani PCI ani ISA.
W przypadku ISA nastawy przerwania i adresu były podawane zarowno recznie jak i automatyczne (PnP) testowane na 2 roznych maszynach (486DX4 i P166MMX)

Niestety jak na zlosc po tych wszystkich zabiegach karty LAN soft nie widzi.
Karta jest standardowa PCI Realtek a na ISA EthISA PnP (zgodne z NE2000) czyli w sumie pare roznych konfiguracji (2 maszyny, 2 karty, 2 ustawienia ISA /PnP i manual/) przy kazdej ten sam rezultat.

Jesli ktos spotkal sie z podobna sytuacja i znalazł jej przyczyne to z gory dzieki za odpowiedz.

PS
Obraz floppa mam z oficjalnej strony freesco, stosuje routing PPP-ISDN <-> LAN

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.