Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 12:09

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam wszystkich użytkowników NND

mam pewien problemik, chce zrobic własną plyte z NND na podstawie tych pakietów oraz jadra które mam na dysku. Tzn. Mam starsza wersje jeszcze nnd z 2005 roku i wtedy tez byla aktualziacja i instalcja pakietów. Jednakże teraz sa dostepne nowe pakiety z 2006/2007 a mi zalezy na tamtej bo chodzi bez problemu. Tzn jak sobie wyobrażam tworzenie płyty instalacyjnej NND z mojego setrwera:
1. Sciogam najaktualniejsza wersje NND
2. Wypakowywuje wszytkie pliki na dysk
3. Pobieram wszytkie pakiety oraz jadro (chyba 2.4.31nnd) z dysku mojego serwera (gdzie sie znajduje te ktore byly pobrane pacma - Suy??)
4. Pewnie nalezy przeniesc te pakiety oraz jadro do katalogow ktore wykaowalem z plyty, tylko gdzie ?
5. Jakies modyfikacje w plikach instlacyjnych ?

Ogolnie chodzi oto aby zainstalowac taką wersje zaktualizowana NND która znajduje sie na moim dysku serwera, tak bym pozniej mogl ja zainstlwoac na innym kompie.

Oczywscie bez ustwienv bo to ma byc tylko plyta instlacyjan nnd z pakietami i jadrem dostepnym w wersji znajdujacej sie na moim serwerze.

Bardzo prosze o pomoc ? Czy jest osoba która mogła by mni pomóc w stworzeniu takiej CD? jest to dla mnie bardzo wazne, obecnie co mam zaintlowane to jadro 2.4.31nnd, niceshapera z 2005 roku, ipzew(pakiet nadajcy zew ip wybranym lokalnym kompom), i zaktulizowane chyba inne pakiety pod to jadro.

Bardzo prosze o pomoc :( ?

edit:

aha zeby nie bylo ze nieszukalem to ma dowod tylko ze to jest po instlacji wybieramy katlog paczuzek ;)
dawidmo pisze:
ISO to ISO, czy będzie CD czy DVD, bez znaczenia

Dividos najłatwiej będzie zainstalować normalnie NND, później skonfigurować neta, zapisać sobie liste pakietów do pliku, zaktualizować bazę pakietów i odpalić pacmana
: [/] [] ()
pacman -S `cat plik_z_pakietami`

a jak masz ściągnięte paczki to
: [/] [] ()
pacman -U `ls /vac/cache/pacman/pkg/`

Pisze z głowy więc tylko teoretycznie może/powinno to działać

a jadro ? bo chodzi o to bywsyztko bylo kompatybilne. Dlatego wole stworzyc plyte instlacyjna NND z pakietami i jadrem tylko jakei sciezki ?

PS. DODAM dlaczego chce ta wersje z dysku a nie najnowsza, bo wychodze z załozenia skoro wszytko działa idealnie to po co to zmieniac, a teraz mi wszytko chodzi bez zarzutu dlatego chcialbym stworzyc plyte instalacyjan na podstawie ziantlowanych paczek i jadra na serwerze ktory mam.

Dziekuje

Tytuł:

Nie wiem po co tak się męczyć, wydaje mi się że lepiej zrobić czystą instalkę. Zainstaluj sobie te pakiety które masz a pliki konfiguracyjne możesz sobie podmienić. Ja tak robiłem też kilka razy i nie było problemów.
Instalkę NND robiłem na na swoim kompie, następnie aktualizacja, instalacja opcjonalnych pakietów, podmiana plików konfiguracyjnych a później podmieniałem dysk na serwerze. Wg. mnie tak będzie szybciej i bezpieczniej (no może sie mylę ale u mnie to działa.)

Tytuł:
Użytkownik

slawa pisze:
Nie wiem po co tak się męczyć, wydaje mi się...

nie prosilem o porade lecz pomoc :( Moze ktos mi pomoc :( ? pomoze mi ktos zrobic plyte instalacyjna
PS. mam tą wersje nnd na plytce znalazlem :) twraz tylko pwiedzcie co z nia zrobic, moj sposb opisalem ;)

aha nie chodzi mi o to by te pakiety były już zainstalowane, tylko zeby odpowiednie pakiety które już sa pasowały pod jadro nowe które tez chce by było dodane do plyty instalcyjne i by sie kompilowalo, zrezta ciezko to wytluamczyc napsiale mwszystko w pierwszym poscie :)

Tytuł:
MODERATOR

Przede wszystkim pomysł całkowicie bez sensu, a po drugie wcale nie taki prosty do zrealizowania. Odpuść sobie i raczej pomysl nad jakimś backupem, który w przypadku problemów pozwoli ci w łatwy sposób odzyskać w pełni działający serwerek.

Tytuł:
PGF

Moja rada?

pacman -Q > plik

i zawartość /etc to do archiwum i przywracasz identyczny system w instalacje + 3 minuty.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.