hej, -MW- dziekuje za zainteresowanie ale niestety podane przez ciebie regulki nie przekierowywuja ruchu na wirtualne interfejsy ;/ hub DC(czyli hub direct connect) to takie cos za posrednictwem czego uzytkownicy moga wymieniac miedzy soba dane, z tym ze u mnie dziala to tylko po sieci lokalnej i nieda sie wysylac danych na zewnantrez czyli defacto nic z zaposrednictwem tego huba nie jest wysylane na zewnantrz, opis konfiguracji open DC hub znajduje sie pod adresem:
http://www.szczepanik.org/Zasoby/Linux/opendchub.htm
kurcze tylko ze nie wiem czy to jakkolwiek da sie ruch ktory przez niego przeplywa skierowac na jakis interfejs ;/ czy po prostu trzeba ograniczyc ruch lokalny, to tak samo jak bym chcial przekierowac ruch z serwera Team Speaka no ale tak naprawde to on tylko posredniczy w wymianie danych, hmmm ma ktos jakis pomysl?
Acha jeszcze jedno jak mam ten skrypt ktory ogranicza p2p, ktory podawany byl kiedys na wiki razem ze skryptem na postawienie wirtualnych interfejsow
to po jego odpaleniu strasznie zaczyna zmulac strony ;/ natomiast jak tylko zaplotkuje nastepujaca linie:
$i -t mangle -A PREROUTING -p tcp -j CONNMARK --restore-mark
wszystko wraca do normy, czy ta linia jest wymagana, do czego sluzy????
a czy jesli chce zeby niceshaper kontrolowal rowniez pasmo podane w tym skrypcie wystarczy tylko zaplotkowac linie:
$i -t mangle -A PREROUTING -p tcp -m mark ! --mark 0 -j ACCEPT
i wtedy nawet jesli w skrypcie beda wieksze wartosci to niceshaper je przytnie do swoich ustawien czy moze na odwrot ??