Dr_S pisze:
1. dochodzę do momentu "wpisz polecenie po utracie połączenia z netem" i nie jestem pewien, czy powinienem tam wpisać polecenie restartujące net, czyli /etc/rc.d/internet restart, czy też mają się tu znaleźć ewentualne inne programy, które powinny kończyć pracę przy braku netu, a połączenie restartowane jest automatycznie??
nie, nie musisz wpisywać nic. Polecenie restrtu połaćzenia jest już "zaszyte" w samym scripcie netcheck. Ta opcja służy do podania jakichś dodatkowych poleceń, które chcesz aby się wykonały w przypadku utraty połączenia z internetem. Podobnie druga opcja, służy do wywołania jakiegoś polecenia po nawiązaniu połączenia.
Dr_S pisze:
2. po skonfigurowaniu netchecka przez nndconf wchodzę do /etc/rc.conf, a tam w sekcji #netcheck żadnych zmian
dziwne... czy mógłbyś powtórzyć całą operację i sprawdzić czy rzeczywiście konfiguracja przez nndconf nie zmienia wpisów w r.conf? Tak czy siak przyjrzę się temu. Dzięki za informację.
Dr_S pisze:

Zmieniłem to ręcznie na moje wpisy, czyli:
# netcheck
NET_DOWN_COMMAND=/etc/rc.d/internet restart
# KONIEC PLIKU
powyższe jest niepotrzebne... usuń, bo polecenie restartu połączenia jest już zaszyte w samym scripcie.