Maciek pisze:
Jestem zwolennikiem dodania do NND jakiegoś panelu pozwalającego na pewne czynności administracyjne (niekoniecznie jako całościowe jednorodne rozwiązanie). Swego czasu przygotowałem chetcpasswd (zmiana hasła z poziomu www). Wydaje mi się, że dobrze by było móc z poziomu www zrobić blokowanie IP "z palca", czy forwardowanie portów.
Biorąc pod uwagę, ze serwer www jest z założenia otwarty na świat i szczególnie narażony na ataki z zewnątrz, uważam, że jakiekolwiek panele sterujące, webkonfiguratory nawet te działające na niestandardowych portach, zabezpieczone hasłem w ogólnym rozrachunku obniżają stopień bezpieczeństwa systemu. Dobrze zabezpieczona strona www jest tak samo "trudna do włączenia" jak sesja ssh. Zamiast wątpliwej (dla mnie) wygody używania myszki przygotowałbym sobie zestaw jednolinijkowych scriptów które mogę wywołać na żądanie. Uniknąłbym w ten sposób np. dawaniu userowi nobody praw do wykonywania poleceń systemowych. Robota przy przygotowaniu takich scriptów taka sama (lub mniejsza - zazwyczaj copy&paste) jak przy przygotowywaniu strony panelu a szybkośc wykonania danego polecenia i duża elastyczność tylko za takim rozwiazaniem przemawiaja. nie mówiąc o większym poziomie bezpieczeństwa.
Powyzsz opieram na własnych doświadczeniach z Webminem i panelem sterującym z ClarkConnect. Oba to świtne narzędzia, ale do codziennej pracy IMHO mało przydatne...