rav2 pisze:
wiem że pytanie może być głupie ale nie mogę znaleźć nigdzie nic o kompilacji pakietów google proponuje tylko kompilacje jądra to chyba nie to samo .... może wiesz gdzie mogę coś znaleźć na temat kompilacji pakietów ?
na stronie domowej NND jest tekst o podstawach budowy pakietów.
rav2 pisze:
próbowałem zainstalować kernel source podczas instalacji zabija mi pacmana ale źródła są tyle ze kompilator nie może rozpoznać wersji
czyżbyś miał za mało pamięci aby rozpakować źródła kernela z pakietu? Prawdopodobnie nie wszystkiee pliki zostają rozkompresowane.
rav2 pisze:
a jesli podam mu parametr --with-kernel=SRCDIR :
kod
configure: running /bin/sh './configure' --prefix=/usr/local '--with-kernel=/usr/scr/linux-2.4.32/' --cache-file=/dev/null --srcdir=.
checking for a BSD-compatible install... /bin/install -c
checking kernel source directory... /usr/scr/linux-2.4.32/
checking kernel source version... Not found
configure: error:
*** Cannot determine the version of the linux kernel source. Please
*** configure the kernel before running this script
configure: error: /bin/sh './configure' failed for kernel
Gdzie znajduje sie zmienna która określa katalog ze źródłami i dla czego kompilatoe nie rozpoznaje wersji kernela ??
możesz spróbować zrobić symlink o nazwie linux wskazujący na katalog linux-2.4.32 w katalogu /usr/src, ale raczej jest małe prawdopodobieństwo aby ci to pomogło... choć z drugiej strony zakłada się, że źródła kernela są w /usr/src/linux
P.S. Bardzo często programy wymagające źródeł kernela wymagają plików tworzonych podczas kompialcji kernela, czyli że nalezy używać źródeł z których już jądro zostało zbudowane - kompilacja z użyciem świeżo pobranych źródeł powoduje błąd kompilacji programu.
P.S.2 Jeśli pacman sie wywala podczas instalacji pakietu kernel24-source to możesz spróbować użyć tar aby rozpakować pakiet w /usr/src