Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 22:54

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

zerknijcie na regulamin- w punkcie dotyczącym karania za udostępnianie netu poza lokal (paragraf 23) dodali (czego wcześniej nie było)"za każde udostępnione połączenie" wynika z tego,że trzykrotność abonamentu płacimy za każdego usera (10 klientów- wychodzi jakieś 6000 "za każdy miesiąc trwania takiego połączenia"
Mam dziwne przeświadczenie ,ze taka kara jest wynikiem niemocy tpsa w kwestii udowodnienia tego procederu. po prostu chcą odstraszyć od tego...

Tytuł:
interesujaca jest natomiast kwestia jak oni zinterpretuja taka oto sytuacje (zakladajac ze mnie wczesniej zlapia):
w lokalu z neo stawiam sobie router sprzetowy i wyprowadzam polaczenie do 1 kompa. komp ten bedzie serwerem i dopiero on bedzie udostepnial polaczenie pozostaly osobom :D
wedlug mnie jest to udostepnienie 1 polaczenia, ale mozna sie przyczepic :D:D:D

Tytuł:
Użytkownik

Dobre!!!
Ale jak ich znam (zakładając,że cię złapią) to pan heniek i pan bronek zobaczą jeden kabel- to policzą ci jedno połaczenie. A co jak komp- "drugi router" stoi u sąsiada, który jest , powiedzmy abonentem dialogu i z tepsą nie ma do czynienia? Fajnie moznaby sobie mnożyć takie sytuacje, ale prawda jest taka,że jeśli tepsa myśli poważnie o takiej kontroli to musi to zrobić w asyście policji (coś w stylu kontroli np. kawiarenek internetowych) mają wtedy przygotowany nakaz - wchodzą gliny i spece z bsa. I nie ma ratunku, nawet ludzi wywalaja. Wtedy możesz zapomnieć o jakichkolwiek wymówkach, bo zabierają kompa ze sobą (jeśli znajdą jakieś nieprawidłowości)Innej możliwości nie ma, żeby ci wleźli do domu. Muszą się wcześniej umówić, dlatego, póki co to jest martwy przepis- ma odstraszać

Tytuł:
Panowie o czym Wy tu piszecie ??? nie slyszeliscie o czyms takim jak nr MAC ktory to jest indywidualnym numerem karty sieciowej i jest podlaczany do kazdego pakietu wychodzacego. Jak wiadomo te pakiety leca przez serwer TPSA a wiec maja mozliwosc monitorowania. W sytuacji kiedy wleza z policja do chaty pokazuja Ci tylko wydruk zostawiaja rachunek i po sprawie. Nie musisz w tym momencie miec jakiego kolwiek innego kompa podlaczonego do Twojego (zakladajac, ze wiedziales, ze przyleza na kontrole), po prostu logi z ich serwera sa wystarczajacym dowodem w tej sprawie przeciwko Tobie i koniec. Jedyne tlumaczenie jakie mozesz uskuteczniac to to, ze w tym okresie miales kilka kompow w domu. Ale w momencie kiedy wpadna i wylukaja LAN poza Twoja chatke lezysz i kwiczysz. Sorki za czarny scenariusz ale taka jest prawda dodam, ze smutna prawda. Ja sam mam w LAN'ie 4 osoby mamy SDI, zastanawiamy sie nad NEO+ ale SDI jest na mnie i sam sie troche cykam o ta kontrole, dlatego ten temat mam tak przerobiony i nadal sie zastanawiam nad innymi wymowkami :P

Na razie tyle, jak ktos z Was cos wymysli to prosze o info moze cosik razem stworzymy aby ominac ten pierdykniety punkt w regulaminie.

Pozdrawiam,
Valdi

Tytuł:

Również obawiam sie takiej kontroli, ale mam też jakieś (dziwne wytłumaczenie), więc: jak by mnie kto to nakrył to mowie, że sasiadom udostępniam tylko i wyłacznie lan w postaci: serwera, lanchatu:P, możliwość gry przez sieć, itp, a jak by mi wyskoczyli że oni neta maja, to powiem że to chyba jacys hakerzy są, bo ja takich sztuczek nie umiem zrobić, mam nadzieje że uwierzą....

Tytuł:
Powiem wam że przestałem sie przejmować Regulaminami TP SA. ciągłe zakazy nakazy w tym kraju stwierdzam przesada. Np. ograniczenie prędkości na autostradzie do 60KM/h bo jakiemuś kretynowi chciało sie zrobić przejscie przez jezdnie.

A tak pozatym to te posty na tematy kar i karania to mojego brata wrednie podszywającego się podemnie naszczęscie juz to wyeliminowałem. Teraz wakacje TP SA jest na urlopie więc 2 miesiące możemy wszyscy spać spokojnie ci co rozdzialaja i ci co nie rozdzialają. W Wakacje są ważniejsze sprawy: Plaża, Kobiety, Wycieczki do Bugari jak to było za dawnych czasów.

Jest spoko więc wyluzujcie się.

Pewnie sprawdzic to wszystko moga ale komu sie chce, jakby to TP SA było państwowe to moze byla by totalna hamówa ale teraz jest prywatne a każdy prywaciaz chce mieć kase. sciągalnosc kar przeciez byla by nie realna zresztą po co zarobek na chwilę. co z tego ze kara by wyniosła 16tyś zł jak byłby to krotkotrwały zarobek. W przededniu wejścia do unii. Nagle co TP SA by wykończyła abonentów żeby samemu upaść po roku. Bądźmy realistami przeciez wiadomo ze po karach wszyscy ukarani niedość żeby nie zapłacili kar to jeszcze by zrezygnowali pewnie wogóle z TP SA. Ta opcja w regulaminie to podkopywanie własnych fundamentów. 3 krotna kara bardziej by zabolała TP SA niż nas. Bo rezygnacaj prawie 60% abonentów z usług by się niewątpliwie odbiło na kieszeni prezesów pozatym ich dzieci też rozdzielają Neo i to na maxa znam taki przypadek w domkach jednorodzinych.

Wiecie to tak jak kara za kopiowanie płytek. Każdy przecież wie że jest określona taryfa kolegium, kara itp. a jednak nikt do naszego domu nie wpada a wiadomo że 99% internałtów posiada lekko nadszarpnietom licencję oprogramowania. Sami rządzący i policja bałwan jestem w domach z nielegalnego oprogramowania daleko nie trzeba szukać jest na mojej dzielnicy paru takich gości z pagonami. Nazywają się policjantami bronią prawa, a w domu ciach za kompa Imesh, kaza, grabit, direct conect. Filmy, muza, program ciach płyteczka, wypalara i jadą z koksem, później do roboty i do podziału z całą ferajną komendy i od 8.00 toczy sie rozmowa:

-No i co oglądales?
-No
-Było Cool
-A temn program był super ?
-Tak ale mialem problem ze złamaniem
- No to dobra walimy na patrol.

Nie zapomne jak nie dawno mialem problemy i nikogo w chacie nie było zrobiło mi sie niedobrze i niestety przyjechalo pogotowie, ale oczywiscie wcześniej była policja. Z relacji świadków wynikało że koledzy z policji nawet nie popatrzyli na mnie leżącego przy balkonie lecz zainteresowali sie paroma filmami na mojej półce bo porzyczyłem je od kolegi. Pewnie chcieli sobie obejżeć. No wkońcu filmy z kina są ważniejsze niż gościu leżący na balkonie. Pewnie pijamy co? No tak nachlalem sie zapewne tylko czym jak od 2 lat nie pijam browarków i wódeczki.

Teraz musze być przez braciszka nadzorowany no i na efekty długo nie trzeba czekać bzdety na forum pisane przez niego mnie wkorzyly na maxa.
Do tego jeszcze musiał sie bawić w webmastera. Teraz dokończe stronke i postawie szlaban na wszystkie wejścia z mojego kompa żeby znowu syfu nie narobił nie ma to jak skończona zawodówka :) Ehh braciszek.

Pozdrawiam
PIT

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lipca 2003, 16:47 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
A mam ciekawy pomysł odn. Karania

Najlepszy sposób odrzucenia wszystkich zarzutów to postarajcie się o fakture na której bedzie napisane:
Wykonane uslugi u klienta:

Instalacja systemu Linux.
Konfiguracja modemu Neostrada Plus.
rozdzielenie usługi w lokalu za posrednictwem maskarady

Większości firm jest narękę żeby im zapłacić za taką uslugę dacie 20zł i problem z głowy.

To wybroni was od wszystkiego, a jak co będzie winna firma. TP SA nie bedzie przecież karać firmy, która to zestawiła bo nie ma ku temu prawa.

Każdy sąd wam przyzna racje że kara jest bezpoctwana bo w momecie instalacji TP SA nie zabezpieczyła modemu przed potencjalnym rozdzielaniem usługi co powinna zrobić jeżeli podlega to każe.

Po drugie zleciliscie firmie żetelną konfigurację, a to że pracownik był nie kompetentny i podzielił na sieć, w której byliście użytkownikiem i jasno dowodzi, że jesteście niewinni i że podważa to wiarygodność nałożonej kary. Kara w takim przypadku będzie nie wątpliwie anulowana. Bo TP SA łamie tym sposobem prawo oprócz tego wprowadza klientów w bład bo Neostrada Plus wcale się łatwo nie instaluje i do tego tragicznie działa na windowsach. Klienci usługi ponoszą później koszty za zakup serwera wynajęcie firmy w celu konfiguracji. Jest to niewątpliwie wasza wygrana i regulamin oraz umowa będzie podważona przez biegłych.

Dlatego jeszcze nie było żadnego przypadku karania i nie będzie.
TP SA nie może sobie pozwolić na poraszkę. Każdy sędzia będzie po waszej stronie jak przedstawicie swoje racje. Pozatym Faktura to niewątpliwie dowód że nie mieliście nic wspólnego z rozdzielaniem bo sie nie znacie na tym wogóle. Można się w tym przypadku domagac odszkodowania za straty moralne. Oczywiście żartuję z tymi stratami moralnymi bo u nas nie Trybunał Haki:))

Pozdrawiam jeszcze raz
PIT

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lipca 2003, 16:53 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
hehe dobre to :D
niewiem dlaczego ale mam dziwne uczucie ze i tak bylaby to nasza wina.
polska to przeciez bardzo dziwny kraj.

Tytuł:
Miałem w 1998r wypadek przy pracy wszyscy mówili że to moja wina zwolnili mnie z pracy, a jednak Sąd po roku stwierdził że jest to bzdurą wiec zaczelem wierzyć w sądy.

PAMIĘTAJCIE W NASZYM KRAJU WINNI MAJĄ LEPIEJ BO CZĘSTO TRZEBA WPEŁNI DOWIEŚĆ IM WINY A W NASZYM PRZYPADKU JEST TO AWYKONALNE

Tak pozatym to napewno u nie jednego sędziego, prokuratora, parlamentarzysty, policjanta stoji Neostrada Plus i serwerek pstryk do sieci.

Wiec pomyślcie jakie byłyby wyroki przeciez tatuś syna nie skarze za to że z pokoiku synka wychodzi kabelek. W końcu dzieki temu synek kiedyś może będzie zarządzać systemem inforamtycznym Ajax a nie klikać na bzdetnym windowsie jak to robią w Ministerstwie Rolnictwa.

Doczekamy się jeszcze czasów jak System dla rolników AJAX będzie postawiony na freesco lub debianie jak już stwierdzą że syfny Windows należy wywalić do śmieci, a serwer SQL postAwić na KONKRETNYCH SYSTEMACH.

Narazie jak to mowi Microsoft
80% kasy na promocje nowego systemu
20% kasy na produkcję

Więc nie mam to jak wywalajacy sie syfny Windows

Freesco i Debian stawiaja swoje
90% STABILNOŚCI
10% REKLAMY

i coraz lepiej wychodzą na tym.

TP SA już ten krok zrobiło wcześniej glówne serwer TP SA były na Windows 4.0, 5.0 a teraz sami popatrzcie większośc serwerów np. w3cache.tpnet.pl i tpnet.pl siedzi na Linuxie. Microsoft powoli przegrywa batalie dlatego pracuje nad nowym systemem w oparciu o linuxa, naszczęscie ochrania linuxa licencja GNU. Dlatego gdy microsoft zaprezentuje coś w oparciu o linuxa będzie to musialo być dostępne też za free.

Tytuł:

Valdi pisze:
Panowie o czym Wy tu piszecie ??? nie slyszeliscie o czyms takim jak nr MAC ktory to jest indywidualnym numerem karty sieciowej i jest podlaczany do kazdego pakietu wychodzacego. Jak wiadomo te pakiety leca przez serwer TPSA a wiec maja mozliwosc monitorowaniaValdi

Adres MAC leci sobie po kablu, ale tylko do najbliższego routera. Jeżeli popatrzymy sobie na budowe pakietu IP to nie ma tam pola w którym jest zapisywany adres MAC. Protokół IP został stworzony miedzy innymi po to aby nie było ważne jaką fizycznie posiadamy sieć (i wcale nie musi to być ethernet), więc zbędne jest przesyłanie takich informacji jak sprzętowy numer urządzenia. Tu oczywiście narzuca sie pytanie skąd wiadomo do której karty sieciowej ma trafić konkretny pakiet IP, ale z odpowiedzią przychodzi protokół ARP. Nie bede tu walił całej teori o odwzorowywaniu adresów MAC na IP i odwrotnie, bo jak to kogoś zaciekawi to sobie poczyta. Protokół ARP nie jest rutowalny (bo i po co) i TPSA nie ma szans poznać jakie mamy adresy MAC za naszym routerem. Mało tego, każdy kto używa Freesco do dzielenia łącza korzysta także z maskarady, a ta z kolei służy do ukrywania adresów IP, więc także one nie są widoczne dla TPSA. Poza tym gdyby sie jakimś cudem (czytaj błędem) przedostały poza router to i tak następny je ubije, gdyż klasy adresów sieci prywatnych (a takich przeważnie używamy) nie mają prawa bytu w internecie, ani jako nadawca pakietu, ani jako odbiorca. Jedyne co TPSA może namieżyć to adres IP naszego routera i ewentualnie jego MAC, jeżeli modemy neostrady przesyłąją protokół ARP. Tak więc jeśli przyjdą z takim logiem w którym będą jakieś adresy MAC, to chętnie posłucham ich tłumaczenia skąd je mają.

P.S. Mam nadzieję, że to co mi na uczelni nawciskali do głowy to prawda, bo inaczej uuuu... TPSA nocny koszmar :D

Tytuł:
Dzieki za wyjasnienie, a wiec pozostaje mi tylko zabrac sie za lekturke i doczytac kilka rozdzialow....
Mam nadzieje, ze to co napisales jest w 100% prawda bo jezeli tak to jutro ide do TEPS'y zlozyc wniosek o NEO+ :D

Pozdrawiam,
Valdi

Tytuł:
Hmmm... a ja mam taki maly problemik... Bylem sobie w biurze tpsy w moim miasteczku popytac sie o neo+... z tego co sie dowiedzialem to na moim osiedlu nie ma jeszcze sprzetow pod neo.. ale jak zloze umowe to beda... wynika z tego ze beda pierwszym posiadaczem neo+ na moim osiedlu... A teraz dla porownania
Krakow : jakies blizej nieokreslone osiedle / powyzej 50 uzytkownikow neo

Moje miasteczko : moje osiedle / 1 uzytkownik

Gdzie bardziej by chcialo im sie sprawdzic kto udostepnia polaczenie?

Wydaje mi sie ze jestem troszke w gorszej sytuacji niz przecietny mieszczanin z wiekszego miasta :( .

Druga sprawa. By jednoczesnie rozmawiac i przegladac net mam miec zainstalowane jakies filtry. Po kogo stronie? Tpsy czy mojej? Jesli mojej to kto je bedzie instalowal?

Dowiedziałem się również że modem do neo+ muszę sobie kupić sam (199zł). Z tego wynika że modem będzie mój, tspa nie ma nic do niego, więc raczej nie mają czego szukać w moim domku. Wygląda że wizyty odpadają (jeśli te "filtry" będą po ich stronie, albo sam je u siebie bede instalował).

Sorki za moze glupie pytania, ale mam ochote na neo+ ale boje sie ze mi przyjdzie zbyt duzy rachunek :(

Tytuł:
Żartujesz sobie!

Jesteś w najlepszej sytuacji 256kb/sek będziesz mógł przez jakiś czas wyciągać bo pewnie tepsa tylko półke postawi tak jak to było w Policach (niedaleko Szczecina) czlowieku kumpel 7 miesiecy miał bez limitów bo był podłaczony jako pierwszy i tepsy chyba nie było stać na to żeby dla jednego uzytkownika instalowac filtra :)
Pozatym jednego użytkownika kontrolować? Bez sens. Szkoda im bedzie na paliwo pozatym obława by nie miała sensu bo odrazu były by przecieki do prasy i każdy by się zchował w swojej dziupli nie otwierająć drzwiczek nikomu nawet policji :))

Sam rozumiesz zero strachu jak jesteś jeden bo to jest pozbawione logiki.
Płenta:
I znowu była by wielka afera Komisja Śledcza i wogóle z pytaniem dlaczego to On - przecież nie był z SLD!

Pozdrawiam
PIT

Tytuł:
Użytkownik

co wy tu wypisujecie, przecież neo mozna rozdzielać ile się chce- na neo stoja kafejki i całe firmy- NIE MOŻNA JEJ TYLKO UDOSTĘPNIAĆ POZA LOKAL!!! więc żadne wydruki nie pomogą. Żeby cokolwiek komuś udowodnić, muszą mieć niezbity dowód- w tym przypadku tylko i wyłącznie MUSZĄ ZŁAPAĆ CIĘ ZA RĘKĘ, jak udostępniasz kabel z lanu poza TWÓJ LOKAL, w którym router jest podłączony do MODEMU tepsy. Mogą to zrobić tylko i wyłącznie wkraczając do lokalu w asyście policji.
Wtedy nie pomoga wasze tłumaczenia o udostępnianiu tylko lanu itp.
Usiądą do kompa, sprawdzą logi, zapakuja kompa, kable i zabiorą jako dowód . Was nawet nie będą słuchać. a być może poijedziecie na komisariat , bo moga też znaleźć u was NIELEGALNEGO WINDOWSA
Jest tylko jeden warunek - muszą uzyskać nakaz rewizji od prokuratora, co na szczęście jest dosyć trudne i niew sądzę,żeby je dostali, bo przecież nie łamiecie prawa, tylko regulamin wewnętrzny tpsa
Nie chcę was martwić, ale dzielenie neo stało się nagminne, prędzej czy później tepsa się za to weźmie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.