Albercik pisze:
Mis' pisze:
Ja mam pewną zasadę postępowania:
1. instaluję pakiet ....
I już masz firewall podmieniony

.
Kurcze proszę Cię... czytaj z tak zwanym zrozumieniem. Mówię, że instaluję pakiet, to znaczy że nic nie miałem wcześniej. Pierwsza instalacja, nie mam nic do nadpisania. Poniał?
Ty zaś mylisz instalację z upgradem... w moim przypadku upgrade jest niegrożny bo od czasu instalacji mam juz w pacman.conf najważniejsze pliki zabezpieczone.
Albercik pisze:
Zawsze uważałem, że aby wiedzieć wszystko o instalowanym pakiecie należy poczytać o nim i tak było z wszystkim dotychczas, dopiero w NND spotkałem się z takim dziwnym mechanizmem, że aby zainstalować pakiet muszę znać specyficzne zachowania systemu względem WYBRANYCH skryptów i pakietów - w końcu nie wszystkie skrypty są podmieniane.
napiszesz to jakoś zrozumiale? bo czytam któryś raz z kolei i nie rozumiem. Jakie scripty nie są podmieniane? rc.local? tak bo zakłada że admin sam ma ten plik edytować, a system w nim nie ma
nic... i to jest jedyny script który domyślnie nie jest nadpisany. Własnie ze względu na powyższy argument ten plik jest traktowany specjalnie. Pozostałe pliki, które sa zabezpieczone to są różnego rodzaju pliki konfiguracyjne.
Zwróć uwagę jak te pliki są zabezpieczane - wszystkie są dodane do pacman.conf do dyrektywy NoUpgrade... I co stoi na przeszkodzię, żebyś i Ty z tego mechanizmu skorzystał? Poza twoim uporem, że powinniśmy to zrobić za Ciebie, oczywiście...
Albercik pisze:
Nie jestem ekspertem z Linuksa, ale kilka dystrybucji już doświadczyłem i czytając o paczce iptables nie spotkałem się nigdy z podmienieniem ważnego skryptu jakim jest firewall. Może jestem aż tak niedoczytany, kto wie.
Używałem wielu dystrybucji i
każda miała mechanizm podobny do pacmanowej dyrektywy NoUpgrade... i w każdej to admin decydował które pliki chce miec zabezpieczone.
Albercik pisze:
Zadam jeszcze tylko jedno pytanie: czy kiedykolwiek w paczce iptables plik firewall miał tak znaczące, wpływające na funkcjonalność pakietu, zmiany ? Co się częściej zmieniało : wersja iptables czy notacja skryptu firewall ?
script firewall nie zmieniał się, o ile pamiętam, wcale...
Albercik pisze:
Nie mam więcej argumentów i chęci przekonywać o takim a nie innym mechanizmie , więc z tą kwestią daję sobie spokój.
Odpowiedz mi tylko na pytanie - kto, według Ciebie, powinien dbać o pliki na danym komputerze - autor pakietu/developer czy administrator systemu na którym pakiet jest zainstalowany. I dlaczego?
Albercik pisze:
Jak już mówiłem specjalnie życia userom/adminom to nie ułatwi, a twórcy pakietu znacząco utrudni. Nie jest to priorytet, są ważniejsze sprawy do omówienia.
Nie rozumiem Ciebie - czego dotyczy powyższy akapit? Bo do reszty Twoich wypowiedzi to, według mnie on nie pasuje kompletnie... żeby nie powiedzieć że jest w opozycji.