wow ....
no źle się zrozumieliśmy z tą inwigilacją, nie jest aż tak źle....
tak zwana "inwigilacja" ma tylko otwierać szefowi możliwości sprawdzenia co się dzieje na komputerze, i na pewno nie miało by to być non stop sprawdzane, raczej myślałem o robieniu zrzuty ekranu raz na 10minut (w przypadku 8h czasu pracy 6 zdjęć na godzinę 48 na dzień, 240 zdjęć tygodniowo - i tyle wystarczy)
240 zdjęć - w jpg to max 200 MB
mamy 10 komputerów to 2 GB..... więc to chyba nie jest aż tak dużo ....
Dzięki takiemu podejściu, można by zróżnicować system oceniania pracowników (większa/mniejsza premia), poprawić ich osiągi - no i wykluczyć oglądanie co 10m allegro no i prywaty
zresztą, ja nie jestem szefem a informatykiem, każą robić to robie

wiem tylko jaka była sytuacja u niego w firmie, i szczerze powiedziawszy totalnie się mu nie dziwie, ludzie mówili mu 1, a robili 2 .... "tak, tak już to załatwiam -
www.kurnik.pl i tak na okrągło"
co do poinformowania pracowników - już dawno wprowadzony został cyrograf, mówiący o braniu pełnej odpowiedzialność za zainstalowane dodatkowo programy (tj. tych, które są ponadto zezwolonych)
na żadnym sprzęcie nic nie może być zainstalowane/odinstalowane kombinowane - dzięki czemu awarię - wcześniej częste - zostały ograniczone do absolutnego minimum (już rok i żadnych problemów)
na koniec - wiem tutaj teraz zabłyśnie moje lamerstwo - nigdy nie instalowałem squida - nie miałem do tego przekonania, oraz nie za bardzo mnie to interesowało, w ogólę co ma wspólnego serwer proxy z przeglądaniem stron na jakie wszedł pracownik ? no i czy dzięki temu będzie można to przeglądać przez www np. po zalogowaniu się na jakieś statystyki czy też zaś logi w pliku tekstowym ?
a na koniec jeszcze 1 pytanie - będzie widać adresy IP serwerów czy też nazwy witryn .....
aaaa i przypomniała mi się jeszcze 1 sprawa
da się jakoś na nnd stworzyć dysk sieciowy, który będzie można zamontować w windowsie ? chodzi mi o tak zwany serwer przechowywania dokumentów, w końcu na serwerku jest mirroring no i co jakiś czas archiwizacja ....