Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 17:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Karta TV
Użytkownik

Mam w serwerze kartę TV. Przekompilowałem kernel z odpowiednimi opcjami i działa.
Przy pomocy programu fbtv (pracującym we framebufferze) mogę ustawić kanał i wtedy za pomocą webcam-serwera widzę odbierany program w sieci.
Niestety nie widzę go na serwerze (a teoretycznie we framebufferze powinienem), ale nie o to chodzi.

Pytania są takie (karta pracuje na bttv)
1. Jak zmieniać numery odbieranych kanałów z konsoli nie wchodząc do framebuffera (bo przez putty).
2. Jak przełączyć wejście karty TV na composite ?

I ostatnie dodatkowe pytanie o jakiś sensowny serwer strumieniowy bez X-ów (na NND), aby wpuścić TV do sieci.

Tytuł:
Honorowy Admin

Chcesz to mieć dla siebie, czy zamierzasz to udostępniać innym użytkownikom? Radziłbym to rozważyć, bo obciążenie sieci może być dość znaczne.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Chcesz to mieć dla siebie, czy zamierzasz to udostępniać innym użytkownikom? Radziłbym to rozważyć, bo obciążenie sieci może być dość znaczne.

To sieć domowa.
Bardziej chodzi o ćwiczenia (i naukę) niż konkretne efekty.

Tytuł:
Honorowy Admin

Moim zdaniem, to streaming obrazu i dźwięku z TV nie ma zbyt dużego sensu w sieci. Może jestem lamerem, ale mi nie wyszło to mniej jak z przesyłem około 300 kbps, przy maksymalnej redukcji obrazu i dźwięku. Jeśli pobierać zacznie 10 osób naraz to mamy już 3000 kbps. Oczywiście w sieci domowej zrobiłem coś takiego do doświadczeń, ale posługiwałem się kartą TV + VLC na komputerze stacjonarnym z linuksem. Program wysyłający strumień robił wyłącznie to, zaś zmianą kanałów zajmował sie xawtv, którym można sterować pilotem. W przypadku serwera, obawiam się, można nawet liczyć sie z problemami zrównoważenia przesyłu z netu i lokalnego strumienia tv. Choć rzecz jasna to tylko moje gdybanie. Co do serwera strumienia, to sugerowałbym zainteresowanie się czymś co nazywa się chyba darwin. Jest to program udostępniany przez Apple bodajże, czytałem o serwerach strumieniowych w Linux Magazine, ale dziś nie jestem w stanie podać konkretnego numeru.

Tytuł:
Użytkownik

Odbierać to będzie jedna osoba (no może dwie), czyli przepływności sieci chyba nie zadławię.
Zainteresowałem się VLC, ale to chyba tylko w X-ach choć program wydaje się OK, no i może kompresować nadawany strumień.

Darwin ??? - popatrzę
Zmiana kanałów - czy xawtv da się odpalić (i sterować) przez putty ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Najpierw powiem, że NND jest moim zdaniem ostatnią dystrybucją do takich zastosowań (no może z wyjatkiem Freesco). Xawtv nie odpalisz przez ssh, to jest program okienkowy- tak mi sie wydaje, nawet jeśli założyć, że okienkowe programy się daje odpalać na zdalnej maszynie, to tu mamy odwołanie do /dev/video na konkretnej maszynie macierzystej. VLC jest okienkowy również.

Tytuł:
Użytkownik

NND może i nie jest dobry do takich celów, ale dzięki temu próbując coś takiego zrobić właśnie na "nieprzygotowanej" dystrybucji można nauczyć się zdecydowanie więcej niż na jakimś "klikalnym gotowcu".
Ktoś pewnie powie, że chcę wyważać dawno otwarte drzwi, ale .... może ma rację ?

Wkurza mnie, że uruchomiłem kartę TV, widzę obraz przez webcam-serwer (bez dźwięku), ale żeby zmienić (tylko zmienić) kanał muszę zasuwać dwa piętra do piwnicy.
Oczywiście mam w domu telewizor (nawet nie jeden), ale to nie o to chodzi....
Przecież mogłem mieć tą kartę w kompie przy którym siedzę i nie było by problemów.

Chodzi o zasadę !

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.