Maciek pisze:
Powiedzcie mi, że się mylę, ale jakoś mam dziwne wrażenie, że admini sobie zagladają na te ładne kolorowe stronki z mrtg i się ekscytują wykresikami, które często nijak się mają do rzeczywistego stanu serwera.
pewnie racja...zwłaszcza że mrtg sam w sobie podbija wartość użycia CPU, ale...
w mojej okolicy właśnie obalam mit że "radiówka" daje marny net,
dlatego dokładam wszelkich starań aby chodziła tak jak "po kablu",
a znam takich co tylko dokładają nowych userów bo twierdzą
"że im się jeszcze DSL nie wysycił..."Pozatym mam jeszcze jeden serwer w sieci który udaje normalnego usera i mierzy kilka parametrów np ping do paru hostów , up i download, jitter i jeszcze kilka innych.
Z obserwacji wynika że jeśli użycie CPU na routerze osiąa wartości szczytowe to wszystkie w/w parametry ulegają poorszeniu.
Maciek pisze:
1. Wyeliminowałbym wszelkie możliwe sprzętowe oszczędzanie energii oraz acpi
nie ma, nie było, nie będzie.
Maciek pisze:
2. Wpisałbym sobie do crona zapisywanie polecenia uptime do pliku co 15 minut. Po dobie bym przeanalizował i ręcznie namalował sobie wykres. Uptime podaje 3 wartości load average - za ostatnią minutę, ostatnie 5 i ostatnie 15 minut. Prawidłowy wykres powinien mieć tę ostatnią wartość najniższą. Jeśli przeciętne obciążenie 15-minutowe jest wysokie, to wtedy zacząłbym się zastanawiać, co tak bardzo system obciąża.
druga połowa zgoda...właśnie pisze skrypt
ale z "
... ręcznie ..." no nie mogę sie zodzić,

niech komputer się męczy (ale nie ten który właśnie obserwuję

).
Maciek pisze:
....często przyczyną wzrostu obciążenia serwera jest niceshaper.
Pewnie i tu racja ale bez niego to wszytko było by bez sensu

BTW: do tej pory nikt mi nie wyjaśnił dlaczego nice odpalany z "palca" używa o 70% więcej CPU niż odpalany z crona.
Muszę przyznać że zademonstrowane wykresy są tylko dlatego tak niskie bo niecshepera odpalam/restartuje z crona...bez tego użycie CPU wzrośnie na 100%
Jako ciekawostkę mogę dodać że używam niceshapera 0.5.2 z parametrem
reload 2s na słabym sprzęcie pII@500
w takiej konfiuracji ten router chodzi już od kilkunastu miesięcy z mniej więcej takim samym uptimem - więc raczej skreślam tą ewentualność
Maciek pisze:
Sprawdziłbym działające usługi.
...
Tak właśnie zrobię.
Myślałem tylko że są jakieś "narzędzia" ułatwiające sprawdzenie.
mrtg jest takim narzędziem mniej lub bardziej dokładnym, które daje sygnał że coś jest nie tak.
Dlatego pytam speców tego distro czy są narzędzia precyzyjniejsze, aby "wyrwać chwasta" ?