Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 26 października 2020, 18:14

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 14:33 
Offline

Rejestracja: sobota, 8 lipca 2006, 18:41
Posty: 44
Lokalizacja: Poznań
Witam
mój plik ethers wygląda tak:
192.168.0.2 00:01:29:D7:8C:07
192.168.0.3 00:0C:76:E4:7C:1A
192.169.0.4 01:11:11:11:11:11
192.168.0.5 00:16:B6:91:63:8B
192.168.0.6 02:22:22:22:22:22
192.168.0.7 03:33:33:33:33:33
192.168.0.8 04:44:44:44:44:44
192.168.0.9 00:14:85:C8:D6:31
(mac prawidłowe - skopiowane z dhcp - które prawidłowo nadaje statyczne ip)
poza tym zrobiłem wpis w rc.local:

#Start ARP
if [ -x /sbin/arp ]; then
/sbin/arp -f
fi

niby ok ale jak sobie przypisze jakis adres ip spoza arp to nadal mam net....
gdzie skopałem?

pozdrawiam
Seba


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 14:48 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Dopisz reszte ip z wymyslonym mackiem.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 15:47 
Offline

Rejestracja: sobota, 8 lipca 2006, 18:41
Posty: 44
Lokalizacja: Poznań
tasiorek pisze:
Dopisz reszte ip z wymyslonym mackiem.


to tak - zrobiłem net_conf - ustawiłem sieć na 8 kompów gdzie range
był ustawiony w zakresie 192.168.0.2 - 192.168.0.9
potem zaplotkowałem range i przypisałem do poszczególnych ip maci kart
własnie wpisy 192.168.0.4 0.6 i 0.7 sa wymysłone


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 15:50 
Offline

Rejestracja: sobota, 8 lipca 2006, 18:41
Posty: 44
Lokalizacja: Poznań
moj plik dhcp.conf:

# /etc/dhcp.conf
#
# Plik konfiguracyjny deamona dhcpd

ddns-update-style=ad-hoc;
option domain-name "prim";
option domain-name-servers 194.204.152.34, 217.98.63.164;
option subnet-mask 255.255.255.0;
default-lease-time 21600;
max-lease-time 86400;
log-facility local0;

#Je¬eli chcesz dodaŠ statyczne wpisy dla komputerˇw
#musisz zmieni przedzia- podany przy zmiennej range
#tak aby komputery ze sta-ym IP nie zawiera-y siŕ w przedziale
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
#range 192.168.0.10 192.168.0.11; #Zakres przydzielanych adresˇw
option broadcast-address 192.168.0.255; #Adres rozg-oszeniowy
option routers 192.168.0.1; #Brama domyÂlna
authoritative;
}

host Seba {
hardware ethernet 00:01:29:D7:8C:07;
fixed-address 192.168.0.2;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Renata {
hardware ethernet 00:0C:76:E4:7C:1A;
fixed-address 192.168.0.3;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Komp_3 {
hardware ethernet 01:11:11:11:11:11;
fixed-address 192.168.0.4;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Voip {
hardware ethernet 00:16:B6:91:63:8B;
fixed-address 192.168.0.5;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Komp_5 {
hardware ethernet 02:22:22:22:22:22;
fixed-address 192.168.0.6;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Komp_6 {
hardware ethernet 03:33:33:33:33:33;
fixed-address 192.168.0.7;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Tata {
hardware ethernet 00:30:4F:1D:21:A2;
fixed-address 192.168.0.8;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

host Rybki {
hardware ethernet 00:14:85:C8:D6:31;
fixed-address 192.168.0.9;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 16:28 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
wpis w rc.local jest nie potrzebny, wystarczy że dopiszesz do rc.conf w sekcji DAEMONS=() demona: arp

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 16:47 
Offline

Rejestracja: sobota, 8 lipca 2006, 18:41
Posty: 44
Lokalizacja: Poznań
MAC!EK pisze:
wpis w rc.local jest nie potrzebny, wystarczy że dopiszesz do rc.conf w sekcji DAEMONS=() demona: arp


tak ale problem w tym ze cos nie chce dzialać -
jak wpisze /etc/rc.d/arp start to mam info - start: unknown host
i nie wiem co z tym mam zrobić

na arp zrobiłem chmod +x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 17:44 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Maske masz najprawdopodobniej /24, wiec wpisy powinny konczyc sie na 192.168.0.255.
BTW: przy 192.168.0.4 palnales literowke.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 18:00 
Offline

Rejestracja: sobota, 8 lipca 2006, 18:41
Posty: 44
Lokalizacja: Poznań
no ale literówki w ethers nie mam
maske robiłem /24 ale jak powinno być i gdzie zebym nie musiał wklepywac ipeków az do 0.255 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 18:19 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
Zeby ograniczyc zakres:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Adres_IP
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maska_podsieci
Zeby w przyszlosci nie klepac recznie:
http://www.ournet.pl/kursbasha/main.html

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 18:29 
Offline

Rejestracja: sobota, 8 lipca 2006, 18:41
Posty: 44
Lokalizacja: Poznań
no juz wklepalem recznie w miedzyczasie i jest ok
ale przyda sie
zastanawia mnie tylko dlaczego nie dziala mi w rc.d arp start.....
po dopisaniu w rc.local działa wiec tak zostawie
dzieki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 18:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
w konfiguratorze mozesz okreslic ile kompow masz w sieci ale nie ma to nic wspolnego z ustawieniem wielkosci podsieci zapisywanym w /etc/network/internal/ eth1 eth2 itp.

raczej tyczy sie ilosci wpisow do konfiguracji serwera dhcp.

jakos tworcy o tym nie zabardzo pomysleli.

najlepiej recznie zajzec do wspomnianego pliku i zmienic maske na mniejsza.


ps. okreslajac wielkosc podsieci nie mozna od razu ustawiac poprawnej maski w /internal/ .... ?

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 19:57 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
-MW- pisze:
ps. okreslajac wielkosc podsieci nie mozna od razu ustawiac poprawnej maski w /internal/ .... ?

I jaką maskę chciałbyś dać dla np 20 komputerów?

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 19:59 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
JakubC pisze:
-MW- pisze:
ps. okreslajac wielkosc podsieci nie mozna od razu ustawiac poprawnej maski w /internal/ .... ?

I jaką maskę chciałbyś dać dla np 20 komputerów?

Ja dla 18 mam maske .224 ( /27 ).

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 20:03 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
-MW- pisze:
[...]okreslajac wielkosc podsieci nie mozna od razu ustawiac poprawnej maski w /internal/ .... ?

Niezły pomysł.
Zaproponuj kawałek skryptu, który by to wyliczał, może uwzględnimy to w następnym netconf-ie ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 listopada 2007, 21:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
I jaką maskę chciałbyś dać dla np 20 komputerów?


najblizsza w ktorej sie one zmieszcza,
i najlepiej aby mozna bylo okreslic ip interfejsu,
a nie byc z gory skazanym na .x.1
podnoszenie aliasow tez mozna zaszczepic.

oryginalne pliki podnoszace interfejsy nie maja opcji restart,
zas opcja stop jest niebezpieczna.


wielkosc sieci nie musi byc wyliczana, moze byc przyjmowana
w zaleznosci od ilosci kompow w sieci.

jesli 4 do 6 ------ /29
jesli 7 do 14 ----- /28
jesli 15 do 30 ---- /27
(lacznie z routerem lub cos w tym stylu)

opieram sie na swoim przypadku gdzie w jednej podsieci jest jeden klient.

ale to sa tylko moje sugestie.
pytanie czy warto angazowac nieco sily na tworzenie skryptu ktore wykorzystane zostana moze przez jakis maly odsetek uzytkownikow nnd.

ktos kto potrzebuje zrobic taka kombinacje spokojnie poradzi sobie sam z przerobieniem paru plikow.

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 stycznia 2009, 00:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Odgrzeje temat i opisze co robilem.
Nadal jednak mi niedziala arp.
Mam skonfigurowany NND tak :
: [/] [] ()
# Plik konfiguracyjny demona dhcpd
ddns-update-style=ad-hoc;
option domain-name "bloki.konsys.pl";
option domain-name-servers 192.168.0.1, 217.97.237.1, 194.204.152.34, 217.97.237.3;
option subnet-mask 255.255.255.0;
default-lease-time 21600;
max-lease-time 86400;
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.0.2 192.168.0.4;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}

#Siec bloki.konsys.pl

host CyberDuck {
hardware ethernet 00:17:E6:DA:51:CF;
fixed-address 192.168.0.210;
option broadcast-address 192.168.0.255;
option routers 192.168.0.1;
}


: [/] [] ()
# /etc/hosts

# Nie usuwaj następnej linii. Wiele programów
# wymaga takiego wpisu do poprawnej pracy.

#ipv6-localhost ipv6-loopback
#::1      Serwer.BlueLan      Serwer
127.0.0.1   localhost.localdomain   localhost
192.168.0.1   Serwer

192.168.0.210   CyberDuck


: [/] [] ()
# /etc/oidentd_masq.conf
192.168.0.1   Serwer         UNIX
192.168.0.210   CyberDuck      WINDOWS


Dla skrocenia usunolem niepotrzebne wpisy, ale pozostale wygladaja
identycznie i ma sie rozumiec z innymi wartosciami.
Pozostale zostawilem.

Po wpisaniu arp mam cos takiego :

: [/] [] ()
 [root@Serwer ~]# arp
Address                  HWtype  HWaddress           Flags Mask            Iface
Czarek                   ether   00:80:48:14:42:59   C                     eth1
Wilu                     ether   00:02:44:5C:04:D8   C                     eth1
CyberDuck                        (incomplete)                              eth1
Relains                          (incomplete)                              eth1
Angie                    ether   00:16:E6:DD:51:CF   C                     eth1
RhayaderLap                      (incomplete)                              eth1
chello087206122001.chel  ether   00:19:A9:EC:F0:01   C                     eth0
Poldek                   ether   00:11:09:40:3C:5A   C                     eth1


W /etc/ethers mam tak :

: [/] [] ()
# /etc/ethers

# Plik okresla jakie adresy IP i adresy MAC (adresy fizyczne kart sieciowych)
# maja byc dopuszczone do sieci.
# Nawet pisanie adresu recznie uniemozliwi dostep do sieci oraz
# podszycie sie pod innego uzytkownika

#IP             MAC Adres               # Nazwa uzytkownika

192.168.0.210   00:16:E6:DD:51:CF       # CyberDuck


Probowalem wpisac w rc.local
arp -f
jak i
arp -f /etc/ethers.
Probowalem tez wpisac w rc.conf na koncu DEMONS={... arp} , ale
podczas startu otrzymywalem tylko komunikat o nieudanym starcie
arp zreszta chyba logicznie skoro juz dziala bo po wpisaniu dowolnej
komendy z arp wyskakuja mi komunikaty.
Po wpisaniu w linie komend arp -f otrzymuje :
: [/] [] ()
Usage:
  arp [-vn]  [<HW>] [-i <if>] [-a] [<hostname>]             <-Display ARP cache
  arp [-v]          [-i <if>] -d  <hostname> [pub][nopub]    <-Delete ARP entry
  arp [-vnD] [<HW>] [-i <if>] -f  [<filename>]              <-Add entry from file
  arp [-v]   [<HW>] [-i <if>] -s  <hostname> <hwaddr> [temp][nopub] <-Add entry
  arp [-v]   [<HW>] [-i <if>] -s  <hostname> <hwaddr> [netmask <nm>] pub  <-''-
  arp [-v]   [<HW>] [-i <if>] -Ds <hostname> <if> [netmask <nm>] pub      <-''-

        -a                       display (all) hosts in alternative (BSD) style
        -s, --set                set a new ARP entry
        -d, --delete             delete a specified entry
        -v, --verbose            be verbose
        -n, --numeric            don't resolve names
        -i, --device             specify network interface (e.g. eth0)
        -D, --use-device         read <hwaddr> from given device
        -A, -p, --protocol       specify protocol family
        -f, --file               read new entries from file or from /etc/ethers

  <HW>=Use '-H <hw>' to specify hardware address type. Default: ether
  List of possible hardware types (which support ARP):
    strip (Metricom Starmode IP) ether (Ethernet) tr (16/4 Mbps Token Ring)
    tr (16/4 Mbps Token Ring (New)) ax25 (AMPR AX.25) netrom (AMPR NET/ROM)
    arcnet (ARCnet) dlci (Frame Relay DLCI) irda (IrLAP)
    x25 (generic X.25)
[root@Serwer ~]#

:D
Przy starcie jesli wpisze w rc.local to pokazuje mi sie to samo i nadal
moge sobie wpisac z palca adres IP do konfiguracji sieci i nadal
mam polaczenie z internetem. Co robie nie tak ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 4 stycznia 2009, 02:03 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Nie masz pliku
/etc/ethers

lub uszkodzony arp w /bin /sbin czy tez gdzie on tam jest

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 4 stycznia 2009, 04:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Plik ethers zacytowalem na koncu tamtego posta.
Plik arp jest w /etc/rc.d/ . A moze mi ktos zeby to sprawdzic
udostepnic sprawny plik arp ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 4 stycznia 2009, 11:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 25 lutego 2004, 01:38
Posty: 356
Lokalizacja: Czarne
etc/rc.d/
http://aszej.fm.interia.pl/etc/rc.d/arp

sbin/
http://aszej.fm.interia.pl/sbin/arp

_________________
Obrazek
Lubię robić to co lubię :]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 4 stycznia 2009, 13:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Nadpisalem te pliki. Na wszelki wypadek zrobilem restart
chociaz nie byl potrzebny i efekt jest ten sam co w poprzednich
postach.

Przy komendzie arp restart :
: [/] [] ()
[root@Serwer rc.d]# arp restart
restart: Unknown host


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl