Witam!
Mam taki problem iz w mrtg w statystykach pokazuje mi co jakis czas ilosc uzytkownikow 8 a w sieci sa tylko 2 kompy jak sprawdze ARP-em to wywali mi cos takiego.
Address HWtype HWaddress Flags Mask Iface
Admin ether 00:**:**:**:**:** C eth0
10.1.1.179 (incomplete) eth0
10.1.1.29 (incomplete) eth0
10.1.1.69 (incomplete) eth0
Anka ether 00:**:**:**:**:** C eth1
10.1.1.125 (incomplete) eth0
Gwiazdki dopisalem w MAC dopisalem sam
adresy sieciowe zmieniaja sie losowo i co kilka godzin.
firewall skuteczy (raczej, kiedys ktos mi sie wwalil i zmienil haslo roota ale to bylo na poczatkach mojej przygody z linuxem) skanowalem sobie porty z netu nmap-em komunikat jest 0 hosts up nie odpowiada router na pingi z netu jedynie z mojego kompa SSH tylko dla mnie. drugi komp to szwagierka ale ona nie ma pojecia o niczym poza WWW i jak cos sobie przezucamy to tylko przez FTP wiec nie sadze zeby cos namieszala jej chlopak tez jest lewy w sprawach komputerow (napewno nie udaje bo juz mi sie nie chce latac i mu naprawiac co pare dni kompa).
W logach nie ma bledow.
NND najnowsze, neosagem, 256 MB RAM, Celeron 500@75MHz @ A-BIT BF6; 2 x ether 100Mb/s (1 na winbondzie 2 na realteku) SEAGATE 20GB
Dodam ze nic nie zmienialem w konfiguracji srzetowej doinstalowalem proftp apache mysql i php oczywiscie squid (10GB cache) ale to do uzytku wewnwtrznego sieci, poza tym make, automake, gcc i takie tam badziewia ale problem byl tez przed tym. Mam tez zainstalowanego overneta command line i czasem cos sobie ciagne.
Powiedzcie co mam sprawdzic bo nie bardzo mam teraz czas przegladac forum (pracuje w nocy w dzien spie) a z grubsza nie znalazlem.
Dzieki wielkie za pomoc.
PZDR!