Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 lipca 2025, 14:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
na wstepie przedstawie może sytuacje. W świecie linux dopiero zaczynam. Co nie oznacza, że jestem leniwy i mało czytam. Posta pisze dopiero po spedzeniu paru dni bez wyników. Nie lubie marnować cudzego czasu.

Teraz czas na opis problemu.
Potrzebuje sterowników do karty opartej na chipsecie rtl8180.
Wiem, że znajduja sie na stronie http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=114161

Wiem również, że aby ich użyć trzeba je skompilować do jądra jakie posiadamy. (ja posiadam 2.4.32-12nnd, sciągniete 5 dni temu ze strony nnd).
Po skompilowaniu otrzymam potrzebne pliki(z postu http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=14346&highlight=8180 ):
Cytuj:
Iee80211_crypt_wep-r8180.o
Iee80211_crypt-r8180.o
Iee80211-r8180.o
r8180.o

a do kompilacji potrzebne jest mi:
install_devel (oczywiscie w pacman.conf ustawilem testing na pierwszym miejscu, pozniej base-current i extra-current)
Wszystkie pakiety ze skryptu instaluja sie z powodzeniem oprocz pakietu kernel24-source (ich wersja jest inna niz moj kernel).
Postanowilem zaisntalowac to w inny sposob
: [/] [] ()
pacman -S kernel24-source

Również wystepuje jakis błąd. A więc postanowilem zahashować testing i ponowić:
pacman -S kernel24-source

Pobieranie pakietu w poprawnej wersji. Zaczyna sie instalacja. Sprawdzanie zaleznosci. Nagle w pewnej chwili "process terminated" (albo cos podobnego, juz nie pamietam.
Bez żadnych komunikatów - nic.

Chcialem wszystko zrobic sam - sam skompilowac sterowniki, pozniej je zaisntalowac (przeczytalem chyba wszystkie mozliwe posty, wiem o wireless_tools i stawianu polaczenia).
Niestety wczesniejszy problem zatrzymal mnie.

Prosze Was o pomoc i wyrozumialosc - stracilem na instalacji juz ponad 2 dni. Siedze non stop przy tym komputrze i zero efektow.
Najbardziej ucieszylbym sie z gotowych sterownikow pod 2.4.32-12nnd ale jakbym sam musial je kompilowac i mi sie to uda wg waszego opisu to tez bede zadowolony.

Pozdrawiam.[/code]

Tytuł:
Honorowy Admin

Byc może masz za mało pamięci i za słaby komputer, ściągnij źródła na lokalny dysk i rozpakuj ręcznie.

Tytuł:

Sprzęt:
AMD K6-2 400 Mhz
128 RAM

Okej, rozpakuje recznie do jakiegos folderu. i co dalej?
pacman -U [plik]

dobrze mysle?

EDIT:
zrobilem

pacman -U nazwapliku.tar

W wyniku:
instaluje kernel .... unicestwiony

i wracamy do poczatku

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie.
Przenieś skopiowany plik do katalogu głównego. Wykonaj:
tar zxf nazwa.pliku.tar.gz
Potem jeszcze w /usr/src sprawdź czy jest link symboliczny ~linux wskazujący na rzeczywisty katalog ze źródłami.

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Nie.
Przenieś skopiowany plik do katalogu głównego. Wykonaj:
tar zxf nazwa.pliku.tar.gz
Potem jeszcze w /usr/src sprawdź czy jest link symboliczny ~linux wskazujący na rzeczywisty katalog ze źródłami.

Drobna korekta - nazwa.pliku.tar.gz to jest pełna nazwa pakietu ze źródłami. Ważne o tyle, że często do kompilacji dodatkowych sterowników potrzebne są źródła kernela z których już jądro było kompilowane. I takie źródła sa w pakiecie kernel-source.

Druga sprawa - ja osobiście nie umieszczałbym nic w katalogu głównym. Na źródła kernela jest miejsce w /usr/source.

Tytuł:

okej, otrzymalem katalog /usr/src/linux-2.4.32 oraz link ~linux w tym samym katalogu.
(dodam, że nazwa wypakowywanego pliku to kernel24-source-2.4.32.12nnd.pkg.tar.gz)
Jak teraz zainstalowac ten pakiet? Probowalem wg README ale nie w pelni rozumiem polecenia.
W katalogu linux-2.4.32 jest mnóstwo plików i nie wiem który wskazac za pomoca komendy
pacman -U

Ostatnio zmieniony czwartek, 27 grudnia 2007, 00:07 przez shegi, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Honorowy Admin

Mis' chodziło mi o tymczasowe przeniesienie pliku tar.gz do / i tam rozpakowanie, żeby od razu miał wszystko w /usr/src.
Cytuj:
Jak teraz zainstalowac ten pakiet? W katalogu linux-2.4.32 jest mnóstwo plików i nie wiem który wskazac za pomoca komendy

Nic do cholery już nie instalować. w archiwum z kernel-source jest cały katalog źródeł z domyślną już ścieżką czyli /usr/src.
Tam się mają źródła znaleźć docelowo. Skoro pacmanem się nie dało - bo masz 128 mega pamięci i mu zabrakło do rozpakowania, to miałeś te źródełka ręcznie rozpakować. I tyle. Jeśli masz je w /usr/src to już jest w porzadku.

Tytuł:

Dobrze. W takim razie install_devel zainstalowany. Kernel-source również.

Teraz sciagnalem sterowniki poleceniem wget. (plik NAZWA.tar.gz), rozpakowalem analogicznie tar zxf NAZWA.tar.gz
Powstal folader NAZWA. A wiec teraz cd NAZWA. Wpisuje make i ...
bash: make: command not found

Robie wg dziesieciu instrukcji. Krok po kroku ... i zawsze napotykam jakis blizej nie opisany problem... powoli przekonuje sie do routerow "sprzetowych" za te 200-300zl - te pare dni stracone na konfiguracje byly pewnie warte wiecej niz te 200 zl.
Mimo wszystko prosze o pomoc.

EDIT
doinstalowalem pacman -S make i kompilacja przebiegla prawidlowo (mam nadzieje - jasnego komunikatu sukcesu nie bylo)

Teraz zabieram sie za uruchomienie karty ;)

Pozdrawiam.

Tytuł:
Honorowy Admin

Widać install_devel nie przebiegło tak jak powinno. Nie masz make i tyle.
Ale wróćmy do początku.
Nie napisałeś DLACZEGO chcesz kompilowac sterowniki, więc założyłem, że wiesz co robisz i po co to robisz. Teraz jednak mam wątpliwości. Sterowniki te są w NND. Przypuszczam, że tego nie sprawdziłeś.
A co do routerów sprzętowych - owszem są i niektóre sa dobre. Nie zawsze warto koniecznie mieć w domu serwer na pececie. Ja nie mam. Jednak routery są różne i te najtańsze są zwykle dość kiepskie. Z wartych polecenia są raczej te nieco droższe lub takie, do których możesz wgrać alternatywny soft.

Tytuł:

Te sterowniki są? Przeciez w konfiguracji net_conf znalazlem tylko 2 sterowniki: rt2400 oraz rt2500. Czy ktorys pasuje do mojej karty?

Tytuł:
Honorowy Admin

Sterowniki są do coraz to nowszych kart, jednak nie wszystkie znajdują się wyszczególnione w net_confie. Ponadto te sterowniki nie wchodzą w skład podstawowej zawartości płyty - należy je sobie doinstalować. Na stronie NND jest cos takiego jak wyszukiwarka pakietów...

Tytuł:

Kurcze, gdybym wczesniej wiedzial o sterownikach oszczedzil bym mnostwo czasu.

Udalo mi sie uruchomic karte.

Dziekuje za pomoc.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.