Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 8 lipca 2025, 12:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Mam dysk SATA 500GB i na nim zainstalowane NND, instalator instalował bez problemu sie na tym dysku. HDD podpięty jest pod (jakże nieznośny) kontroler PCI-> SATA VIA 6421A. Jest tylko jeden jedyny problem - nie chce zbootować z tej karty. . . niby pokazuje że szuka w urządzeniach SCSI ale nie znajduje nic do bootowania (już po instalacji NND). Po włożeniu płytki instalacyjnej nnd jest tam opcja wpisania Linux root=/dev/sda
i po wpisaniu tej komendy system już normalnie ładuje się z dysku SATA. Mam też kontroler kart CF -> IDE + karte CF 1GB. Z tej karty komputer normalnie bootuje i widzi ją w biosie jako normalny dysk IDE.

I w tym momencie moje pytanie - czy można zrobić coś aby na karcie CF był program do bootowania systemu z dysku sata ??

PGF

hexen2k pisze:
I w tym momencie moje pytanie - czy można zrobić coś aby na karcie CF był program do bootowania systemu z dysku sata ??

Tak, możesz użyć np programu który znajduje się na płycie i przeznaczony jest do bootowania z dyskietki, doskonale nada się również na CF.

Tytuł:

a gdzie dokładnie moge go szukać i jak sie nazywa... jak z niego skorzystać :) jestem na etapie początkującym jeśli chodiz o sprawy linuxowe :) . . . co innego z windowsem - ale on nie jest teraz tu bohaterem :)

Tytuł:
PGF

jest na płycie instalacyjnej nnd, jego użycie opisane jest na stronie nnd przy okazji instalacji. Zalecane tam jest użycie go na dyskietce, jednak na CF'ce będzie działało to identycznie.

"Lepszym" rozwiązaniem byłoby wgranie na CFkę samego bootloadera, ale to już trochę trudniejsze.

Pozdrawiam

Tytuł:

no niestety ale z tej dyskietki mi nie pokazuje takiej opcji aby ze sata zbootować. Chyba zostaje mi zrobić na tej CF bootloadera tylko jeśli moglibyście mnie troche nakierować co i jak.. .

Tytuł:
Honorowy Admin

1. fdisk /dev/hda
Załóż tam normalną partycję ext3 na całej karcie.
2. Edytuj lilo.conf tak, aby wskazywało na partycję systemową jako /dev/sda1.
3. lilo -b /dev/hda
To powinno umieścić bootloader w MBR karty CF i pozwolić na dalszy automatyczny start systemu.

Tytuł:

próbowałem wczoraj (znaczy sie dzisiaj do 2.30 w nocy ;) ) z tym lilo (gdy czytałem post Maćka byłem właśnie w trakcie rozgryzania jak to można zrobić przy pomocy lilo. Niestety mi sie nie udało tego zrobić ;( nie mogłem zbootować z karty CF. Znalazłem inne rozwiązanie które mam nadzieje by mi mogło pomóc: otóż formatując te karte przy pomocy programu HP USB Disk Storage Format Tool udało mi się zrobić tak że z karty CF startuje "czysty" DOS. Widziałem że jest taki programik o nazwie GRUB4DOS i wkopiowałem go na karte, gdy go zastartuję to wyświetla mi się menu tego Gruba ale trzeba to pewnie gdzieś wpisać z jakiej ścierzki chce bootować system. Czy jest mi ktoś w stanie udzielić rady co wpisać w pliku menu.lst (w którym sie wpisuje te konfiguracje), I czy trzeba tam jeszcze podawać jakieś ścierzki do plików kernela z NND które są na dysku czy straczy tylko dodanie samej ścierzki... W chwili obecnej mam standardowy plik menu.lst
tego Grub4Dos pobrałem tutaj:
http://download.gna.org/grub4dos/grub4d ... -12-25.zip

tak sobie myślę że chyba dobrze by było zainstalować tego gruba też na nnd. widziałem na wikinnd opis:
http://wiki.nnd-linux.pl/index.php/GRUB
i na dole jest link do pakietu z grubem
http://playnet.com.pl/nnd/grub-0.97-2nnd.pkg.tar.gz
. moje jakże banalne pytanie:
jaką komendę wydać aby załadować ten pakiet do NND - pobierając bezpośrednio z internetu.

PROBLEM ROZWIĄZANY w dość łopatologiczny i banalny sposób (choć często takie są najlepsze i najskuteczinejsze). Otóż zacząłem instalować NND na karcie CF jak na normalnym dysku, potem jak system startował już normalnie z tej karty dokonałem zmiany w pliku konfiguracyjnym lilo wpisując ścierzkę do dysku sata na którym znajduje się docelowy system i przeładowałem poleceniem lilo. Teraz z karty CF ładuje sie bootloader i jądro i w trakcie przełącza się na dysk SATA, śmiga aż miło. Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.