Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 19:54

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PGF

Maciek pisze:
No i dupa...
Zamiast ci, którym się udało zainstalować nnd na nowej płycie głownej, podaliby nazwę, symbol, oraz podstawowe dane o dołączonych urządzeniach, to mamy dyskusję o tym jak to zrobić.

Przesadzasz trochę...
Chodziło mi wyłącznie o to, aby można było umieszczać też sprzęt, na którym NND nie pójdzie, bo według mnie informacja, na jakim sprzęcie NND chodzić nie będzie, jest równie ważna, jak ta, na jakim będzie chodzić, dlatego że nie jesteś w stanie zgromadzić informacji o wszystkich modelach i konfiguracjach, na których NND chodzi bez problemu.
I teraz - załóżmy, że ktoś upatrzył sobie na Allegro konkretne mobo. Załóżmy dalej, że ktoś inny już próbował postawić NND na tym modelu i dupa. Więc (w zaproponowanej przez Ciebie wersji) tego modelu w tym wątku nie będzie. I gościu dalej ma dylemat, czy kupić tę płytę, czy nie. Natomiast, jeśli ten ktoś, komu NIE udało się postawić NND na tejże płycie, wpisałby tę informację w wątku - sprawa byłaby jasna.
Zgadzam się też z Jakubem, że warto byłoby, aby wpisywano też wersję kernela (zarówno w przypadku OK, jak i NIE-OK).
I po co zaraz jakieś formularze, "wymuszanie", gadanie, problemy ?
Zamiast jednego wątku, zakładasz dwa wątki (sprzęt współpracujący i nie-współpracujący) i ludziska niech wpisują możliwie najwięcej informacji.
Czy ta koncepcja tak daleko odbiega od Twojej ?

Tytuł:
Użytkownik

pozostaje jeden dylemat - czy komus sie bedzie chcialo takie dane zamieszczac :)

Tytuł:
PGF

-MW- pisze:
pozostaje jeden dylemat - czy komus sie bedzie chcialo takie dane zamieszczac :)

Zgadza się, ale ten dylemat będzie zawsze, jakkolwiek byśmy tego nie zrobili...

Tytuł:

Może któryś z uprzejmych kolegów poda jakiś rodzaj płyty głownej z która nie ma problemu jezeli chodzi o NND, a jest spokojnie do nabycia w sklepie aktualnie?

Intel socket 775??

okazuje się, ze generalnie chipsety SIS jest do dupy, wiec to odrazu odpada, cos na intelu, ale co i jak? i oby działało

Dzięki z Góry :)

Niebawem NND #1
Jaka nową płyte kupic pod NND? Socket 775 (Intel)?

Tytuł:
Honorowy Admin

W poście inicjującym wątek podałem firmę i model płyty, nie chciało się przeczytać?

Tytuł:

Jezeli uważasz ze firma MSI, jest dobra... albo inaczej jezeli NND jest tak samo stabilne jak płyty firmy MSI, to dziekuje bardzo pozdrawiam :)

Niebawem NND #1

Bede mial za kilka dni ( wyslane dzis kurierem ) MSI K9VGM-V VIA K8M90, oraz athlona x2 3600, no i 2gb dd2. Powalcze z nnd i wyedytuje post.
Przy okazji sprawdzalem jak dziala nnd na compaq sff d530 - i865 z p4 2.4. Wszystko smiga jak nalezy.
Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

mie_mode pisze:
Jezeli uważasz ze firma MSI, jest dobra... albo inaczej jezeli NND jest tak samo stabilne jak płyty firmy MSI, to dziekuje bardzo pozdrawiam :)

Masz kłopoty z rozumieniem? Napisałem, że NND działa na tej płycie. Z tego co wiem działa z uptime nieprzerwanym od instalacji i konfiguracji. Nie mówiłem ani słowa o tym czy płyta jest dobra, czy be. Po prostu dałem przykład działającej płyty z sata.

Tytuł:

nie irytuj sie, bo to szkodi ;)

firma MSI powinna produkowac puszki do sardynek a nie płyty głowne, dla mnie to nie przykład... pozatym kolego to ty masz problem z rozumieniem, bo ewidentnie napisałem o płycie Intela ;)

Niebawem NND #1

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
pozatym kolego to ty masz problem z rozumieniem, bo ewidentnie napisałem o płycie Intela

czego tyczy sie pogrubiona wypowiedz - mam problemy ze zrozumieniem!

ps.
to ta firma co robi zatyczki do sloikow?

Tytuł:

Chodziło mi tylko o płyty Intel...

np : taka http://sip24.pl/product_info.php?nazwa= ... dz_lan_vga)_matx&cPath=1_24_248&&products_id=218452

a tu cytat mojej wypowiedzi która świadczy o tym ze czytanie ze zrozumieniem to jednak jeszcze obce zjawisko
Cytuj:
generalnie chipsety SIS jest do dupy, wiec to odrazu odpada, cos na intelu, ale co i jak? i oby działało

Niebawem NND #1

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
generalnie chipsety SIS jest do dupy, wiec to odrazu odpada, cos na intelu, ale co i jak? i oby działało

kolega wskarze kto i w jakim fragmencie tego watku wspomina o plytcie sis?

Tytuł:
Honorowy Admin

mie_mode pisze:
Chodziło mi tylko o płyty Intel...

To ciekawe, to cytat z twojej wypowiedzi widać sobie wymyśliłem.
Pomijając twoje ewidentne odwracanie kota ogonem, mało mnie obchodzą twoje oceny. Powiem więcej, nikogo nie obchodzą twoje oceny, tu chodzi tylko o to która płyta działa, a która nie - z czymś co głupio nazywa się NND. I na tym koniec. Chcesz sobie pofilozofować na temat płyt, to zacznij na Hyde Parku.

Tytuł:

Dyskusja jest becelowa, nie macie wiedzy potrzebnej mi do odpowiedzi postawionej w moim poscie, wiec prosze nie odpowiadac, zreszta ni wazne juz.

powracajac do tematu :

Ta płyta nie działa pod NND

ASUS P5S-MX SE SIS671FX S775 (PCX/DDR2/RAID/GL)

Screen z momentu instalacji w której Następuje Stop TUTAJ

Niebawem NND #1

Tytuł:
Użytkownik

w wersji 0.2.2 ze standardowym kernelem, ale z nowszym kto wie?

Tytuł:
MODERATOR

mie_mode pisze:
Dyskusja jest becelowa, nie macie wiedzy potrzebnej mi do odpowiedzi postawionej w moim poscie, wiec prosze nie odpowiadac,

Po pierwsze - bądź łaskaw nie mówić nam co mamy robić a czego nie. Tak będzie grzeczniej.
Po drugie - podczepiasz się do wątku z pytaniem, podczas gdy wątek, i to od poczatku było napisane jasno i wyraźnie, służyć miał do pokazania jaki sprzęt DZIAŁA.
Po trzecie może i nie mamy wiedzy, ale również nie mamy obowiązku odpowiadać - z tym, że nie Ty o tym będziesz decydować.

mie_mode pisze:
Ta płyta nie działa pod NND

ASUS P5S-MX SE SIS671FX S775 (PCX/DDR2/RAID/GL)

Po czwarte, to nie jest pierwsza płyta Asusa, która ma problemy z Linuksem (albo odwrotnie). Zupełnie niedawno czytałem o problemach z instalacją najnowszej Fedory na płycie P5E WS Pro...
Po piąte zaś - z założenia NND miało działać na starszym, wycofanym już z zastosowań desktopowych sprzęcie. I na takim raczej działa bez problemów.
Chcesz aby zapewnić działanie NND na konkretnym sprzęcie? - dostarcz któremuś z developerów dany sprzęt i poczekaj. Wcześniej czy później taka obsługa zostanie dodana.

Tytuł:
PGF

Odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta. Płyta jest na chipsecie nForce (?). Nie obsługuje go kernel 2.4. Zostanie wprowadzony razem z kernelem 2.6, czyli jeszcze trochę...

Co do Twojego pytania o płyty intela - nie ma chyba takiego modelu na chipsecie intela, który nie zostałby* przez NND obsłużony**.

Tak jak napisał Michał, NND da się odpalić na każdym sprzęcie***, ale ponieważ NND to raczej mała dystrybucja, to żaden sklep/producent nie udostępni nam sprzętu do testów, więc możemy testować tylko na tym co mamy. Dodam jeszcze, że najczęściej nie są to nowinki na rynku komputerów.

* - Testowane na wielu, ale wiadomo, nie na wszystkich płytach intela
** - Mam tu na myśli poprawne działanie systemu na dysku IDE. Z SATA w kernelu 2.4 jest, była i będzie to loteria.
*** - Są oczywiście niektóre uparte wyjątki, które w ogóle z żadnym linuksem nie chcą współpracować.

Tytuł:
Użytkownik

@JakubC ta płyta jest na czipie SiSa ;)
@mie_mode gdybyś sobie zadał trochę trudu, znalazłbyś na tym forum jądro skompilowane pod ten kontroler ide (podpowiedź: autor paczki przemek_nnd)

NND current @ COMPAQ Deskpro EN Series SFF 6350 | 64 MB RAM | 80 GB HDD | DSL 1000

Tytuł:
MODERATOR

mie_mode pisze:
Dyskusja jest becelowa, nie macie wiedzy potrzebnej mi do odpowiedzi postawionej w moim poscie, wiec prosze nie odpowiadac, zreszta ni wazne juz.

A co ty wiesz??
Ty wiesz tyle ze stawiasz serwer na płycie mikro ATX :lol:
Kpisz czy o drogę pytasz??
Ile miałeś tych płyt MSI?? Przez moje ręce przeszło około 150 sztuk, w okresie puchnących kondensatorów tylko się psuły a tak działają bez zarzutów jako serwery aplikacyjne czasami i w ciężkich warunkach bo w szafie jest często 35 i więcej stopni, a płyty w których popuchły kondensatory po wymianie kondziolkow działają do dnia dzisiejszego.
Co za różnica czy Intel czy AMD?? Kup jakaś gazetę komputerowa i pokaz mi te różnicę a nie rzucaj starymi ogólnikami.
Budujesz serwer na płycie którą ma raida ale ma tylko 2 złącza SATA!? To po cholerę w ogóle zaczynać budowę takiego serwera? Zrobisz sobie raida 1 podłączysz 2 dyski po 120GB i jak Ci miejsca braknie to... podłączysz na ide?? Czy będziesz kombinował z kontrolerem na pci który znowu nie będzie chciał działać.
Chcesz mieć dobra maszynę to kup ML370 G2 ładnie na tym działa NND.
A nie znasz to się ty, bo nawet nie potrafisz sobie poradzić z instalacja NND, przecież to każdy wie, ze trzeba użyć szukaj, a druga cześć ludzi wie, że należy ładnie poprosić developera i może mu przygotuje jajko które zadziała, a Ty obawiam się ze jesteś już na straconej pozycji.
A mieć w gronie tak kłótliwego użytkownika i twierdzącego ze on ma zawsze racje to dla nas udręka i wolimy mieć 10 co grzecznie zapytają niż takiego jednego i pamiętaj ze nam nikt za to nie płaci wiec jak wymagasz to lepiej zmień dystrybucje i pamiętaj ze to wersja beta nikt nie gwarantuje działania.
Zawsze mówimy, za sponsoruj nam sprzęt my Ci przygotujemy pod niego kernel i będzie działać.
Koniec tego OT, wnioski wyciągnij sam uwzględnij też te od reszty ludzi!

Tytuł:
Użytkownik

Po kilku próbach instalacji NND 0.2.2 na nowych "wypasionych" sprzętach zszedłem na ziemię....
Ale do rzeczy:
Pierwsza próba - sprzęt: Asus P5B-MX, Intel Pentium E2160, 1024MB ddr2, dysk sata seagate 250gb - Instalacja poszła bez problemu - wszystko działa oprócz ... Attansic L1 PCI-E Gigabit LAN controller - ponieważ potrzebuję 3 eth a są 2 PCI na płycie - sprzęt odpada.

Druga próba - sprzęt: Asus P5B, Intel Pentium E2160, 1024MB ddr2, dysk sata seagate 250gb - Po wybotowaniu brak możliwości odpalenia instalatora - kontroler IDE to RAID JMicron JMB363 - instalator nie widzi napędu, zainstalowałem na innym sprzęcie system po podłączeniu dysku z powrotem kolejna skucha - NND nie staruje, płyta posiada kontroler sata intela ICH8, nie widzi dysku - sprzęt odpada.

Trzecia próba - sprzęt: Asus M2N-X Plus, AMD X2 4200, 1024MB ddr2, dysk sata seagate 250gb - Instalacja poszła bez problemu założyłem 3 nowe karty na pci, niby wszystko OK ale... nie chce działać eth1, dhcp nie przydziela adresu na tej karcie, po wpisaniu IP ręcznie, nie idą pingi nawet do tej karty. O dziwo po wymontowaniu karty eth2, karta eth1 zaczyna działać - dziwna sprawa, brak czasu na dalsze testy, wydaje mi się że problem to chipset nforce - sprzęt odpada.

Ponieważ miałem tylko 2 dni na podmianę serwera musiałem się zadowolić celeronem 2.66 - s478 na (tfuuu) Asrocku (modelu nie pamiętam ale na jakimś Intelu). Dysk został satowy. Na razie wszystko działa.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniony środa, 2 kwietnia 2008, 23:41 przez jaba, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.