Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 00:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Z gory przepraszam, ze zadam zapewne mocno lamerskie pytanie.

Kiedys mialem NND Serwer na neostradzie. Wtedy tez konfiguracja nie zajela mi zbyt duzo czasu. Niestety pozniej przeszedlem na kablowke i jakos zlikwidowalem serwero-router, bo tylko niepotrzebnie brzeczal.

Teraz idea serwera powrocila. Wygospodarowalem komputer o dosc niezlych parametrach co nie znaczy, ze nie jest leciwy.

Niestety teraz nie chce mi pojsc tak latwo. Na poczatek chcialem serwer podlaczyc do routera linksysa - tak by probnie sobie pohulal, troche sie nim pobawic.

Wymienilem nawet sieciowke (byla stara i nie wiedzialem jakie moduly wybrac). Kupilem dwa edimaxy rtl8139. Po instalacji i wpisaniu ifconfig pokazuje mi sie tylko "lo" nie ma ani eth0 ani eth1. Chcialbym by NND dostal ip z linksysa. Wydaje mi sie, ze dobrze skonfigurowalem polaczenie z internetem (wybralem DHCP). Nie wiem co mam zrobic

Po wpisaniu modprobe 8139cp i 8139too wyskoczyly mi jakies niechciane pierdoly. Ktos na forum napisal, ze jezeli sie to pokaze to znaczy, ze zle stery wybralem. Po wpisaniu modprobe 8390 (moge sie mylic bo pisze z pamieci). Nie wyskoczylo nic wiec wg kolegi z forum dobrze. Zostawilem wiec tak. Uruchomilem od nowa serwerek i mimo wszystko eth0 i et1 nie ma sladu.

Podczas uruchamiania wyskakuje "polaczenie z internetem NIEUDANE"

Przepraszam za ten dosc dlugi wstep, ale heh jakos mi sie zebralo na sentymenty.

Dodatkowo mam pytanie czy bedzie mozliwosc przekierowania domeny na ten serwer? Mam stale ip 82.139.XX.XXX. Chcialbym w przyszlosci zalozyc serwer www,ftp itp. a jeszcze pozniej pobawic sie w VPN bo chyba to spowodowalo ze zakladam serwer.

W robocie mam poblokowane wszystkie porty, procz jednego na ktorym moge sie laczyc tylko z domem. Moze sie jakos da to wykorzystac do zrobienia tunelu bym mogl bez problemy korzystac z gg a moze nawet grac w wowa. Ale to temat na inny post bo chyba i tak zbyt duzo tu napisalem.

Pozdrawiam wytrwalych ktorzy doczytali do konca. I jeszcze raz przepraszam.

P.S. chetnie zlapie jakis kontakt gg bym do osoby ktora chetnie pomoze mi uporac sie z tymi problemami.

Tytuł:
PGF

Użyj polecenia net_conf

Pozdrawiam

Tytuł:
PGF

Dziwne, u mnie są dwa Edimaxy rtl8139 i oba chodzą na module 8139too :
: [/] [] ()
# lspci
...
01:01.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:03.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

# lsmod
...
8139too                14484   2
...

Co masz w /etc/modules.conf ?

Wie jest tak,
jest tak ze nie mam mozliwosci przekopiowania tych wynikow, ale moge powiedziec, ze w wyniku tego polecenia nie ma nic o ethernet. Jest karta graficzna, plyta glowna, karta muzyczna, ale nie ma slychu ani widu o kartach sieciowych.

lsmod pokazuje zaladowane stery, ale przy sterowniku, ktory wybralem do sieciowki jest unused.

Jak podlacze kabel do sieciowki to zapala mi sie zielona dioda. Nie wiem czy ma to wplyw, polaczylem ja kabelkiem z plyta glowna - dokladnie tak jak byla podlaczona wczesniejsza sieciowka.

Tytuł:

[quote="JakubC"]Użyj polecenia net_conf

- uzyc to uzylem, nawet kilkakrotnie. W kocu napisalem, ze wybralem stery i karte sieciowa. Jest mozliwosc, ze moglem zrobic cos zle, w koncu nie jestem specem od tego. Natomiast obawiam sie, ze w jakis sposob te sieciowki poprostu nie dzialaja. Nie wiem jak sprawic by zaczely pracowac.

Tytuł:
Użytkownik

podczs polecena net_conf spacją wybierasz co chcesz wybrać i tak jak napisał viater wybierasz 8139too a nie 8139cp
net_conf i wybierasz spacją
(X) Karty Wybór kart sieciowych ethernet
enter
wybierasz
(X) 8139too RealTek RTL-8139 Fast Ethernet driver
i tak dalej krok po kroku, tez mam jednego edimaxa i chodzi na tym sterowniku.

Tytuł:

Zrobilem wszystko to o czym piszecie i niestety nic. Wiem jak wybrac odpowiedni ster do karty i wybralem ten o ktorym piszecie.

Niestety nic sie nie dzieje. Nadal nie widac eth* ... i powoli zaczyna mnie to
draznic.
Po wpisaniu lspci powinny chyba wyskoczyc informacje na temat wlozonych sieciowek. Niestety nic sie nie pojawia.

Podczas uruchamiania serwera wyskakuje jakis failed przy 8139cp, ktorego ja nie wybieralem.

Tytuł:
MODERATOR

Samo sie nie wybralo :P
Zrob modprobe 8139too i pokaz wynik polecenia ifconfig -a

Tytuł:
Użytkownik

Jak Ci nic nie chodzi to zrób instalacje jeszcze raz(jakies 15-30min) i rob to co podpowiada Ci konfigurator.Bedzie szybciej.

Tytuł:

Niestety ponowna instalacja nic nie dala :-(.
Problem okazal sie banalny. Wciskalem karty z calej sily i myslalem, ze juz im wystarczy, gdyz plyta glowna sie uginala pod moim naporem.

Okazalo sie, ze trzeba bylo wpychac jeszcze mocniej. Karty zadzialaly, ale mysle, ze zostana juz na wieki w tych slotach. Nastepnym razem plyta glowna na pewno peknie.

JakubC bardzo Ci dziekuje za pomoc i cierpliwosc.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.