Maciek pisze:
Mały sprawdzian wskazuje na to, że w podstawowym przynajmniej zakresie serwer smtp działa.
Zatem szukaj w ustawieniach programu pocztowego, może w ustawieniach sieci...
Małe pocieszenie , ale jednak...
...a więc jak pisałem wcześniej , ja nic nie zmieniałem w klientach zawsze było tak samo, chyba, że nowa wersja exima wymaga jakichś innych ustawień od klientów...
@VIATER zapytał o configi... nie wiem czy wkleić wszystkie tutaj..., są takie jak wszystkie dla exima config wygenerowałem przez nndconf !
W logach naprawdę nic szczególnego nie ma.. panic i reject jest pusty...
Jeżeli chodzi o netstat to nie wiem o co chodzi co mam zrobić.... bo jak zauważyliście to ja chociaż od samego początku użytkuje nnd i zawsze sobie radziłem to jednak cały czas raczkuje powoli, ale do przodu !!
Co do wersji exima i clamawa myślałem, że jak napisze że ściągnąłem najnowsze to będziecie wiedzieli które to są... więc przepraszam juz podaje!!
[root@router jurzikowianka]# pacman -Q exim
exim 4.67-7nnd
[root@router jurzikowianka]# pacman -Q clamav
clamav 0.94-1nnd
Bardzo proszę się nie denerwować, doskonale wiem, że w sprawach które się zna jak "matczyny cycek" trudno się udziela takich prostych porad, ale dla mnie są one niesamowicie cenne !
Dla mnie to wygląda jakby serwer nie dopuszczał połączenia z wewnątrz sieci, ale to chyba nie jest możliwe... i dlaczego się to stało po wymianie exima...
Serdecznie dziękuję za zrozumienie i wszelką pomoc...
pozdrowionka
Daniel