Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 12:00

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Witam!
Freesco0.27 na hd. Wszystko ładnie pracuje ale na 1 (jednej) karcie 3c905c z logiem eth0. Karta 3c905c loguje się do sieci LAN po mac adresie. Po wsadzeniu 2 karty rtl8029 i skonfigurowaniu nie dostaję dostępu do sieci. Po wpisaniu ifconfig karta 3c905c jest na eth1 z innym adresem IP . A nowo wsadzona karta rtl8029 zajmuje miejsce eth0. Problem wiadomo z przydzieleniem IP na eth0 bo nie ta karta i nie ten mac adres. Prawdziwy chochlik zamienia je w locie - jak go uziemić?
Mam 47 lat i nie jestem taki szybki ale polubiłem Linuxa.
Pozdrawiam Włodas.

Tytuł:
Honorowy Admin

Nikt nie ogranicza wieku użytkowników Linuxa :) Witam w klubie dziadków - jest nas więcej :)
O ile pamiętam rtl 8029 nie ma sterowników we Freesco - trzeba by dograć je do /mnt/router/drv z pliku modules.zip (chyba jest na download.freesco.pl). Sam nie kombinowałem nigdy z dwiema kartami sieciowymi, więc nie wiem jak to jest z tym eth0 i eth1 - możesz ewentualnie spróbowac użyć inną kartę (rtl 8139 są tanie). Byc może ktoś z praktyką objaśni jeszcze czy da się konkretną kartę przypisać sztywno do interfejsu, czy będzie to robione automatycznie.

Tytuł: chochlik eth0
:wink: Sterownik do rtl8029 jest w instalce i widzi ją po zainstalowaniu ale dogrywałem sterowniki do 3com 3c905c.Do tej nie ma. No tak na tej jednej karcie 3c905c pracuje ruther dopakowałem pakiety na hd i to wszystko działa ale z 1 kartą no i było by dobrze. :idea: Tylko, że ja wymyśliłem sobie, żeby podłączyć się z dwoma komputerami do rutera to dodałem 2 kartę tą rtl8029 żeby rozdzielić sygnał na dwa jeszcze kompy poprzez haba lub swicza. Mam jeszcze dfe-528tx ale ta nie widzi dodawanych sterowników. A może jest jeszcze jakiś inny sposób na podłączenie i taką zabawę. :?: Mogę kupić ruther tylko i tak mi pozostanie jeden wolny komp który właśnie przeznaczyłem na Ruthera.
Pozdrawiam Włodas.

Tytuł:
PGF

Z analizy rc_init wynika, że sterowniki do sprawdzania brane sa alfabetycznie najpierw z drv potem z /tmp/net i na koncu ne.o najpierw karty ISA potem PCI:

: [/] [] ()
for l in 0 1 2; do
        j="io=`eval echo '$IO'$l`"; k="irq=`eval echo '$IRQ'$l`"
        for i in /mnt/router/drv/*.o /tmp/net/* /tmp/prm/ne.o; do
                insmod -fs -o "$i.A$l" $i $j $k && break
                insmod -fs -o "$i.B$l" $i $j && break
        done
done
        insmod -fs -o $i.C $i
done

najpierw te z mnt/router/drv/*.o (to te dodatkowe) i to może powodować, że karta ze sterownikiem mnt/router/drv/*.o jest pierwsza wykrywana :?: :idea:, Ale :!: pierwsze są karty ISA

co ciekawe sterownik jest aprawdzany trzy razy dla kazdej z trzech kart
A - insmod -fs -o "sterownik.o.An" sterownik.o io irq (ISA)
B - insmod -fs -o "sterownik.o.Bn" sterownik.o io (ISA)
Po przejrzeniu wszystkich sterowników dopiero:
C - insmod -fs -o "sterownik.o.C" sterownik.o (PCI)
gdzie n=0, 1, 2

:?: :?: :?: :?: ciekawe, nie :?: :?: :?:
sprawdz w logu jakie sterowniki znajduje dla twoich kart i gdzie sie one znajdują, umieść sterownik do pierwszej karty w /mnt/router/drv

byc moze dla kart pci liczy się miejce (slot) :?:

Honorowy Admin

Wlodas pisze:
Tylko, że ja wymyśliłem sobie, żeby podłączyć się z dwoma komputerami do rutera to dodałem 2 kartę tą rtl8029 żeby rozdzielić sygnał na dwa jeszcze kompy poprzez haba lub swicza.

Zaraz... czyżby wcześniej to pracowało na jednej karcie dając net jednemu klientowi?
Czy masz SDI? Czy dostajesz net przez kartę sieciową, to ma istotne znaczenie.
W tym pierwszym przypadku skoro chcesz switcha kupić to lepiej darować sobie drugą kartę. W drugim oczywiście druga karta jest potrzebna.

Czym więcej pytań to jestem bardziej załamany ale dzięki za porady. 8O Mam nadzieję, że w końcu do czegoś dojdę i coś zrozumię. :idea: Wydawało mi się, że jeżeli jedna z kart sieciowych loguje się do sieci po mac adresie moja jest 3c905c to: Pierwsze żeby ten sygnał dalej przekazać do następnego kompa to musi być następna karta sieciowa w moim przypadku karta rtl8029.Można i chyba poprzez gniazda USB i Com1 bezpośrednie połączenie kablowe.Myślę, że to w ten sposób działa ruther. :oops: I żeby mieć możliwość dostępu do internetu na zmianę lub mieć sieć domową i dostęp do sieci na dwa kompy to wykorzystałem 3 komp na ruther czyli Freesco 027. W tym słabszym kompie mam freesco na hd i wpięte karty sieciowe.Logowanie do istniejącej już sieci polega na podłączeniu i zalogowaniu się mac adresu karty 3c905c i stąd dostaję dostęp do internetu. Nie ma znaczenia w jakiej kolejności są wpięte karty w slot Pci.Sterowniki do tych kart są zainstalowane /mnt/router/drv a przy okazji w Freesco 030 w taki sposób nie mogę zainstalować drv.Problem polega na tym, że chciałbym mieć dostęp do Internetu w 2 kompach nie wyjmując karty sieciowej i nie przekładając jej. Jest jeszcze jedno wyjście zakupić nową kartę sieciową pod USB i rozdzielić ten sygnał. Oczywiście wiąże się to z większymi kosztami i podaniem nowego Mac adresu karty do Admina sieci.

Tytuł:
Honorowy Admin

Podsumujmy. Dostajesz net z kablówki przez kartę sieciową. I jest to 3com. Problem jest w tym, że karta na PCI jest zawsze widziana jako ta pierwsza... To moze podaj adminowi MAC tej karty, a przez tą drugą dziel...
Osobną sprawą jest to, czy to jest dopuszczalne (regulamin sieci), bo jeśli nie, to może admin się zabezpieczył i wtedy sorry Winnetou, albo uniemożliwi dzielenie, albo się dowie i cię odetnie...

Tak sieć do domu dostaje poprzez kartę sieciową 3com loguje się to tej istniejącej sieci po mac adresie.Ja potrzebuję od czasu do czasu podłączyć się do Internetu. Robię to wyjmując kartę do 2 kompa. Wcześniej pisałem na piechotę wszystkie dane i logowałem się z innym mac adresem karty sieciowej. Widocznie zmienił operator system tylko loguje się po mac adresie.Dzwoniąc do Admina zaproponował, żebym zakupił kartę sieciową pod USB i switcha ale czy moje wtedy 2 kompy będą się widziały nawzajem :?: Obie karty są na slotach PCI do nich są podogrywane sterowniki i nie zależnie od slotu na którym są wpięte problem jest ten sam.Po przydzieleniu stałym adresu IP na kartę 3com ona w trakcie dostawania sygnału zamienia się miejscami z drugą karą z tą rtl8029. Tu jest jakiś problem w systemie Freesco którego nie rozumiem.Wydawało mi się, że Freesco poradzi sobie z tą całą mascaradą i innymi rzeczami.
Pozdrawiam Włodas.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Sterowniki do tych kart są zainstalowane /mnt/router/drv

zostaw tylko w rc_init

for l in 0 1 2; do
        j="io=`eval echo '$IO'$l`"; k="irq=`eval echo '$IRQ'$l`"
#                insmod -fs -o "$i.A$l" $i $j $k && break
#               insmod -fs -o "$i.B$l" $i $j && break
        done
done
for i in /mnt/router/drv/*.o ; do
        insmod -fs -o $i.C $i
done

i zmien nazwe jednego ze sterowników by ten którego karta ma byc pierwsza by zaczynała sie na wcześniejszą literę alfabetu lub cyfrę.

Rozwiązanie trochę silowe ale moze dobre :?:

:( Prawdopodobnie czegoś nie rozumię lub nie tak robię :cry: :oops: bo:Sterowniki są zainstalowane miejsce na hd jest hasła zamienione karty siedzą i dotarłem do pliku Rc / rc_init . :oops: Ale mam taki komunikat po takim moim energicznym działaniu:
/mnt/router/rc/rc-init :64: Syntax error.
:idea: Do pliku dotarłem z pozycji dos programem vc i dotarłem do zapisu ciągu znaków for l in 0 1 2; i zamieniłem wszystkie l na 1 czy to o to chodziło :?:
Jeżeli można to tak krok po kroku.
Włodas.

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Nie prościej byłoby podejść do admina(ISP) i poprosić o autoryzację nowej karty?
Przecierz karty się też psują no nie :lol:

Pozdrawiam

Honorowy Admin

Wlodas pisze:
Do pliku dotarłem z pozycji dos

Żle! Pliki Freesco edytujesz z poziomu Freesco np. edt /rc/rc_init i wtedy będzie w porządku, edycja z Windows lub DOS zawsze może stwarzać problemy.
Rada Zciecha wydaje mi się sensowna, choć ja oczywiście uruchomiłbym Freesco i podał adminowi MAC tej karty, która uruchamia się jako pierwsza, jak radzi nufel.
Propozycja admina też nie jest zła sieciówka na USB bez problemów powinna być widoczna na komputerach z Windowsem (i także z Linuxem, z jądrem powyżej 2.2.16), ale wtedy zmarnuje ci się komp przeznaczony na Freesco :)))

I
for l in 0 1 2; do
Ij="io=`eval echo '$IO'$l`"; k="irq=`eval echo '$IRQ'$l`"
Ifor i in /mnt/router/drv/*.o /tmp/net/* /tmp/prm/ne.o; do
II insmod -fs -o "$i.A$l" $i $j $k && break
II insmod -fs -o "$i.B$l" $i $j && break
I done
done
I insmod -fs -o $i.C $i
done

To jest Kod który powinien mnie interesować i taki zapis jest na moim hd.Przed tym jest coś takiego sam początek [ "$ BIGMEM" = y ]
Z pozycji dosa jak się dostałem do pliku Rc / to w poz 65 widzi jakiś błąd ale z pozycji Freesco edt /rc/rc_init po zamianie l na 1 na tym kodzie powyżej i zapisaniu pracy on nie zapisuje tych zmian Alt+S.Powraca do takich ustawień jak podałem. 8O I ten złośliwy chochlik zamieniający pozycjami karty psoci sprawdzałem ifconfig. Nawet bez przydzielania adresu IP on to robi tak jak to kolega opisał "że sterowniki do sprawdzania brane sa alfabetycznie lub coś tam jeszcze" Podanie nowego mac adresu do Admina nic mi nie da :idea: jestem za bardzo dociekliwy i uparty i podejrzewam, że z pomocą dobrej ekipy wszystko można. Nawet złapać tego chochlika który zamienia pozycjami karty.Tylko może ja nie potrafię i coś nie tak robię.
Pozdrawiam Włodas.

Tytuł:
Użytkownik

No to powodzenia :)

Tytuł:
PGF

Pierwsze co robi administrator freesco, które ma na hd-ku to instaluje pakiet mc - to taki norton commander dla linuxa i od tego momentu jego zycie staje sie proste. f4 - edit tak ja w VC, edycja, esc , zapisz i już.
edit jest troche skomplikowny :wink:
po za tym komendą do edycji jest edit a nie edt :!:
etd jest dla twardzieli :D
dos wstawia dodatkowe znaki [0C] widoczne w edit jako swiecące M i dlatego NIE WOLNO nim edytowac plików linuxa :!: :!:
a te II to znaki tabulacji (Tab)

Tytuł:
:oops: No tak - z tego co zrozumiałem to nie mam szans.Freesco 0.27 nie pobierze poprzez kartę sieciową stałego IP od Admina sieci i nie rozdzieli tego sygnału poprzez następną kartę - żebym ja miał uciechę choć przez chwilę.Na jednej karcie tak -nie wszystko tak do końca ale działa. Nie piszę o wszystkich problemach ale z tego co pamiętam to z www.freesco.arx.pl nie da się zrobić installpkg mc45.Na http://freesco.virus chyba nie mogłem wejść. A wracając do tego kodu to tak czy inaczej po zamianie l na 1 to mam zawis systemu i Syntax Error w linji chyba 64. Nie wiem czy to o to chodziło ale...... :idea: Wpisywałem też mac adres w punkcie chyba 424 i też nie pomaga.A czy w ogóle takie dopisanie i zamiana na siłę to da ten oczekiwany efekt. Bo może sie okazać, że uziemię w końcu tą kartę na eth0- ale wyświetli komunikat, że pula adresów które chciałbym przydzielić do następnych kompów jest zarezerwowana przez "no coś tam" .....
Gzie obecnie są dostępne pakiety bez wirusów:?:
No właśnie ostatnio zastanawiałem się dlaczego mi nie butuje flop po skopiowaniu pakietów na dyskietkę :?:
Czy z innym freesco np 0.32 będą inne problemy do tych samych celów :?: bo testowałem i jest OK tylko że adres IP dostaję poprzez 2 kartę i nie mam sygnału wyjścia z 1 karty widać to po diodach.
Jeżeli nie zanudzam to pozdrawiam i oczekuję na podpowiedzi.
Pozdrawiam Włodek. A apropo bawie się jescze Auroxem9.

Tytuł:
PGF

Ręce opadają :( :evil:
Włoż ta dobrą kartę, uruchom freesco, zainstaluj mc:
[Linux] installpkg http://download.freesco.pl/0.2.7/mc-4.5.55-maciek
Now downloading the install script for mc-4.5.55-maciek...
Warning: installing software from a 3rd party package could damage your
router's configuration or make it insecure. You should only install a
package from an author/site you trust.
http://download.freesco.pl/0.2.7/mc-4.5.55-maciek.sh (2K)
mc-4.5.55-maciek.sh       [########################]       2K |   22.14K/s
2166 bytes transferred in 0.10 sec (21.92k/sec)

uruchom mc zmien zapisy w rc_init i nazwy sterowników (oba muszą byc w /mnt/router/drv/
włoż drugą kartę i powinno działać. :idea: :?:
-------------------------------------------------------------------------------
Co chcesz zmieniać na 1 czy ja gdziekolwiek wpisałem jakąś jedynkę postawilem dwa płotki w dwóch liniach i wykasowałem [/tmp/net/* /tmp/prm/ne.o] w trzeciej

Pakiety bez virusów sa dostepne wszedzie, nie słyszałem o pakiecie z virusami. (po za pakietami u Virusa :P )
co to jest setup 424 i dlaczego ja tego nie mam.

tu masz zmieniony rc_init wpisujesz to co po [Linux]
sciagasz snarfem, zmieniasz uprawnienia i kopiujesz do /rc
[Linux] snarf http://zciech.w.interia.pl/rc_init
http://zciech.w.interia.pl/rc_init (4K)
rc_init                   [########################]       4K |   15.72K/s
4136 bytes transferred in 0.26 sec (15.66k/sec)
[Linux] chmod 755 rc_init

Zakładam, że obie kary są na PCI :?: czy słusznie :?:
Wszystko co do tej pory napisałem dotyczy freesco 0.2.7

A możę skoro obydwa sterowniki masz w //drv/ wystarczy zmienic ich nazwy. to kasowanie jest po to, by nie brał innych wcześniej.
Czy sprawdziłeś log, jak wykrywane są karty :?:
Pisz jaśniej, wiecej danych, mniej bełkotu, my nie widzimy twojego ekranu :cry:
A tak w ogóle to co Ty tak z tymi jedynkami :?:

Tytuł:
:oops: Sory dobrze, że to tylko ręce Ci opadają tak mówi moja Pani.Dzięki za tą wytrwałość i wyrozumienie. Installpkg mc-4.5.55 zrobiłem ale mój freesco wymyślił sobie, że potrzebny mu najpierw plik lewy.lib i zainstalowałem jego też. No tak Freesco bez problemów to jak nie freesco - bo w momencie wpisania mc pojawia się "cant load library libglib-1.2.so.0". Gdzieś jakiś błąd zrobiłem ale gdzie nie wiem........Zmianę napisów w kodzie zrobiłem poprzez edit/ ale dopiero po sformatowaniu na nowo hd bo jednak gdzieś ściągnołem wirusa i dlatego problem z zapisywaniem gdzie go trafiłem - nie wiem. No tak ale tym sposobem i tu wielkie dzieki za pomoc doszedłem do "Witamy na serverze Freesco". Za co jeszcze raz dzięki. Gadu działa, Strony wolno sie wczytują , poczta nie działa. Teraz dalej do czytania postów napewno to było przerabiane i jeszcze poczytać na temat co można jeszcze zainstalować.A jeżeli chodzi co z tymi jedynkami wydawało mi się u mnie na monitorze wyglądały jak jedynki bo od jakiegoś czasu zrobił się gdzieś zimny lut w monitorze coś bielą i pojawiają sie w poprzek smugi i jest nieczytelny tekst Sory....
Pozdrawiam Włodas.

Tytuł:
A SETUP i taka pozycja 424 to za takimi jak 422-Wins 423-time i 424-Edit static DHCP tam niewiem czy powinno się zmieniać adres karty czy nie ale to o to chodziło Sorrrrrrrrrrry.

Tytuł:
PGF

Co do tej wersji mc może Maciek sie wypowie, porzednia mc45 zawierała wszystkie bibilioteki w sobie.

odinstaluj mc
/rc/uinst/mc4.5.55-maciek.rm
odinstaluj lewy-lib
/rc/uinst/lewy-lib.rm

ponownie zainstaluj lewy-lib
installpkg http://...../lewy-lib
reboot
i zainstaluj mc
installpkg http:/........../mc4.5.55-maciek
reboot
mc
Poczytaj wątki o mc na forum było o tym wiele razy.

Albo inaczej w katalogu z /mnt/router/packages/lewy-lib powinieneś miec plik:
libglib-1.2.so.0.0.10
skopiuj go gdzieś zmień nazwę na
libglib-1.2.so.0
i skopiuj do katalago lewy-lib.
to ta sama biblioteka .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.