dobra skusiłem się na jednego ALIXA 1C i teraz mogę opisać moje doświadczenia i zdementować kilka mitów jakie tu zostały opisane.
luk1401 pisze:
Chcąc skorzystać z wbudowanego w płytę slotu CF instalacja się nie powiedzie. Należy poprzez przelotkę 2,5-->3,5 podłączyć taśmę do płyty. Do niej jako master czytnik CF a jako slave CD-ROM
tasiorek pisze:
bo do zadnego alixa nie podepniesz cdroma.
powiedzie się
Da się podłączyć CD i z niego zainstalować NND
trzeba tylko zmienić (wyciągnąć) zworkę J28
Ja kupiłem tylko przejścówkę 2,5">>3,5" - taką która umożliwia podpięcie dysku laptopowego 2,5" do zwykłego złącza IDE.
dokładnie to:
http://www.allegro.pl/item445151187_k23 ... a_3_5.htmlWłożyłem ją jednak na odwrót, czyli wąskie złącze do płyty a z drugiej strony dałem "klasyczną tamę" do dysków.
Zakupiona przejścówka nie mieściła sie jednak w wersji oryginalnej więc musiałem obciąć gniazdo zasilania ze złączki.
W ten sposób zainstalowałem NND z płyty na kartę CF.
Podobnie instalacja przebiegła na dysk 2,5".
Trzeba tylko pamiętać że podpinając dysk wyciągamy kartę CF
Na czas instalacji użyłem zasilacza AT.
Jeszcze chciałbym dodać coś co znalazłem w sieci n/t ograniczonej ilości cykli zapisów karty CF:
Cytuj:
"Chyba wszystkie karty na rynku maja juz kontroler dbajacy o to, ze kazda komorka jest zapisywana taka sama ilosc razy. Trwalosc obecnie szacuje sie na >6 mln cykli. Ale dobrze. Przyjmijmy ze kupimy 2GB karte starszego typu z trwaloscia gwarantowana 1mln cykli zapisu. Karta ma predkosc zapisu 20MB/s. Co daje nam czas zapisu dla calej karty 100 sekund. Po jakim czasie karta zaczyna sie psuc? Odpowiedz: 1mln cykli * 100 sekund=100mln sekund= ok 3 lata. 3 Lata _ciaglego_ zapisu. Jesli kupimy karte tego samego typu o pojemnosci 4GB - bedzie to 6 lat ciaglego zapisu z pelna predkoscia."
przy założeniu że używamy całej pojemności karty.
A im mniej używamy miejsca tym karta dłużej pochodzi.
Koniec życia karty objawi się spadkiem pojemności.
Dodając fakt że obecnie mozna kupić 2GB kartę za 30zł to chyba nie jest tak źle?