Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 21:52

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam,

Od dawna mam router NND a na nim AP [karta wifi w trybie AP] i wszystko pięknie chodzi. Tylko ostatnio odkryłem, że jest problem z komunikacją pomiędzy klientami podłączonymi przez wifi. Nie wiem czy to nowe czy tak było bo wcześniej był jeden klient, w porywach dwóch. Teraz jednak jest więcej i zaczyna to być denerwujące.

Wszystkie komputery widzą router, wszystkie mają "działający Internet", router widzi wszystkie komputery (kabel+wifi) i może wszystkie pingować/łączyć się z nimi, natomiast Ci via wifi mogą jedynie gadać z routerem oraz klientami po kablu. Próby połączenia wifi<->wifi dają timeout.

Oglądałem konfigurację, ale nic tam złego nie widzę, choć przyznam iż od czasu gdy to ustawiłem trochę minęło ;)

W każdym razie [to tylko zgadywanka] podejrzewam arp albo jakiś błąd w konfiguracji br0 (bo sam go dokładałem -> łączy eth+wifi).

Niestety po poszukiwaniach i na forum i w konfiguracji nic nie wymyśliłem.

Jakieś sugestie? :)

Tytuł:
Użytkownik

Niektóre AP mają opcję blokowania ruchu między klientami radiowymi. Może jest włączona.

pozdrawiam

Tytuł:

Oj, mój błąd, przepraszam.

Zapomniałem napisać, iż gdy problem pojawił się pierwszy raz [po kilku godzinach walki] zrestartowałem router i switcha i po "ożyciu" sieci ustawiłem nieprzerwany ping z jednego klienta wifi na drugi i po jakimś czasie jakby się "przepchało" i działało - bez żadnych zmian konfiguracji, bez niczego. Zadowolony że "naprawiłem" zająłem się czym innym, a następnego dnia jak potrzebowałem okazało się, że już nie działa. Oczywiście oba komputery mają odpowiednio ustawione firewalle - zresztą jak działało to działało i z i bez firewalli. Tak więc wygląda na to, iż to router coś czyni.

A ten AP to zwykła karta wifi na PCI -> nie ma takiej opcji :) Zresztą, jak mówię, działało przez jakiś czas. Jeśli trzeba zrestartuję ponownie router i sprawdzę czy to powtarzalne.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.