No to kolego mamy ten sam problem
Lecz nasz problem się różni tym, że ja chcialem puścić ruch do dekodera przez jakieś urządzenie klasy soho jak linksys wrt54gl z zainstalowanym openwrt
Generalnie jeżeli zapoznałeś się z informacjami na forum przez ciebie wymienionym to przy usłudze neostrada ruch z/do internetu idzie przez JEDEN kanał PVC, natomiast videostrada przez TRZY kanały PVC.
Livebox posiada dwa porty ethernet - jeden LAN, drugi TV. I logicznie rzecz biorąc "internet"jest przeNATowany do jednego portu eth, videostrada (3 x PVC) do drugiego portu eth.
Na forum videostrady udało im się odpalić usługe TV bez livebox'a - z tego co pamiętam, a nie chce mi się teraz tego wątku przerabiać na nowo - na jakimś D-LINK'u, ASMAX'ie i chyba jakimś US ROBOTICS.
No niby gites jak ktoś ma w domu 2 komputery.
Ja mam neo 2MB/s i 8 komputerów (nie - nie dziele poza lokal) i linksys'a z tomato 1.19, który tnie ruch zaje#$%

- u mnie rozwiązanie podane powyżej odpada.
I są 3 opcje zabawy z problemem:
1. Jeżeli rozwiązania będziemy szukać w typowym sprzęcie SOHO ale z możliwością zarządzania (zaawansowanego) ruchem do/z netu to wydaje mi się, że openwrt jest wyjściem najbardziej optymalnym. Przykładem jest modemo-router D-LINK'a DSL-G604T- wbudowany modem ADSL pozawala na podpięcie się do usługi ale niestety nie wiem jak tutaj z videostradą

- gyby ktoś podpowiedział mi czy bridge 3ech kanałów PVC z np. czwartym portem ethernet zależne jest tutaj od możliwości sprzetu czy raczej firmware !?
2. Opcja z NND, którą również planuje przetestować - dostępne są modemy ADSL over POTS wpinane w slot PCI (zwą się BEWAN czy cuś) - jednak tutaj nie mam pojęcia czy masz możliwość stworzenia więcej niż jednego kanały PVC na wyjściu na swiąt a potem zmostkowania tego z kartą ethernetową
3. Użycie jednego z modemo-routerów - patrz forum videostrada:
- odpalenie usługi na jednym z portów eth
- uruchomienie DMZ ("teoretycznie" nie powinno blokować) na adresie serwerka z NND