Złamię zasady, choć powiedziałem EOT, to jeszcze zabiorę głos.
Dyskusja w tym wątku pokazuje, jak bardzo jednak jeszcze tkwimy w okowach PRLu. Mentalność socjalistyczna zniknie chyba w pokoleniu prawnuków.
Jakiś czas temu opowiadał mi pracownik takiej sieci. Ekonomista. Dostał polecenie zrobienie jakiejś tam analizy. Okazało się, ze kilka potrzebnych stron jest zablokowanych, zajął się więc spokojnie swoją fuchą, po godzinie wysłał maila do admina. Potem znów zajął się prywatną fuchą. Pod koniec dnia zameldował przełożonemu, że nie mógł wykonać zadania z powodu braku dostępu... w tej sieci domyślnie wszystko było zabronione. Takie peerelowskie podejście. A pracownik, owszem też - myśli tylko, jak by zakombinować.
To co czerwo napisał ma głęboki sens: "ludzie zamiast robić będą siedzieć i kombinować jak ominąć zabezpieczenia".
Ty jednak wolisz, zamiast pójść do głowy po rozum to wolisz pisać bzdury: "Nie wiesz jak dziala moja firma, nie wiesz jak mam skonfigurowana siec."
W całości - nie wiem. Z tego co sam zdążyłeś napisać, to owszem trochę zauważyć się dało. Nie tylko ja zresztą to zauważyłem, ale wszyscy. Piramida Cheopsa bzdur.
Podałem ci jeden przykład debilizmu twoich regułek. To zamiast się zastanowić, rzekłeś, ze masz dodatkowy router. Nie pomyślałeś o tym, że cwańszy user skorzysta z tych twoich ACCEPT na wejściu, wyjściu i forwardzie i odpali sobie rozmaite rzeczy na niestandardowych portach. Nawet w logach tego nie będziesz miał. A przy 100 komputerach w firmie to na pewno będzie sporo takich, którzy będą ci marchewkę skrobać za plecami.
Każdy tu próbował ci dawać dobre rady, bo twoje pomysły były idiotyczne. Ty jednak wolisz brnąć po swojemu, zamiast się czegoś nauczyć. Z takim podejściem to adminem w normalnej firmie nie zostaniesz. Za to możesz zrobić karierę w polityce.