Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 25 października 2020, 07:56

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 12 sierpnia 2011, 09:36 
Offline

Rejestracja: czwartek, 15 maja 2008, 14:50
Posty: 17
Mam na serwie NND 0.2.2 z firewall'em Zciecha, który domyślnie blokuje porty 135 oraz 445. Niestety jest problem tego typu, że na kilku kompach mam Outlooka 2010, który wykorzystuje port 135 do połączenia z serwerem Exchange i przy aktywnych poniższych komendach nie można odbierać/wysyłać poczty. Czy można to jakoś obejść bez rezygnacji z zabezpieczenia przed Blasterem i Saserem? Za co odpowiada --dst 0/0?

: [/] [] ()
# Blaster i Saser
$i -A INPUT -p tcp --dst 0/0 -m multiport --dport 135,445 -j DROP
$i -A FORWARD -p tcp --dst 0/0 -m multiport --dport 135,445 -j DROP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 08:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
zmień porty w outloku, pomoc znajdziesz na stronie microsoftu uzyj "szukaj" w googlach a na pewno znajdziesz coś więcej.Wina na pewno nie leży w NND tylko outloku,problem jest już od czasu outloka 2003.
EDIT
--dst 0/0 - jest to caly zakres adresacji z zewnątrz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 26 sierpnia 2011, 12:04 
Offline

Rejestracja: czwartek, 15 maja 2008, 14:50
Posty: 17
rikardo7 pisze:
zmień porty w outloku, pomoc znajdziesz na stronie microsoftu uzyj "szukaj" w googlach a na pewno znajdziesz coś więcej.Wina na pewno nie leży w NND tylko outloku,problem jest już od czasu outloka 2003.
EDIT
--dst 0/0 - jest to caly zakres adresacji z zewnątrz.


po podpięciu tego samego kompa z outlookiem 2010 bezpośrednio do routera z ominięciem NND program pocztowy łączy się bez żadnych problemów czyli winny jest jednak NND...
Outlook 2003 i 2007 działa bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 26 sierpnia 2011, 15:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Ten wpis w firewallu NND można zahaszować. Dotyczy on usługi RPC i w pewnym okresie zabezpieczał LANy przed blasterem i innymi paskudztwami, które na tym samym błędzie w RPC bazowały.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 sierpnia 2011, 10:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
...[ciach]
po podpięciu tego samego kompa z outlookiem 2010 bezpośrednio do routera z ominięciem NND program pocztowy łączy się bez żadnych problemów czyli winny jest jednak NND...
Outlook 2003 i 2007 działa bez problemu.[/quote]

nie jest winny NND tylko ustawienia outloka, ale jak napisał Maciek możesz postawić # przed tymi linijkami i tyle, jak nie chce ci się zmienić portów w outloku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl