Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 08:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Szukałem czegoś takiego na starym forum ale chyba rozwiązania tam nie ma. Może już ktoś zrobił cosik takiego ale w ten sposób że 1 userowi w sieci ograniczamy transfer a reszta ma normalnie.

Tytuł:
MODERATOR

W innych Linux'ach jest CBQ (lub coś takiego), ale do Freesco nikt tego chyba nie przeniósł. Ktoś powiedział, że to z powodu starego jądra we Freesco :-(.

Tytuł: tshaper
skonfigurowalem tshapera wg instrukcji ze starego forum (Orion) i dziala !!! ale jest 1 problem ... ograniczam predkosc calej sieci, a zalezaloby mi na tym aby ograniczyc transfer tylko poszczegolnym uzytkownikom (jak to zrobic ?? jakie trzeba skonfigurowac tshaper'a??)
Dla usprawiedliwienia swojej decyzji powiem tylko iz dziennie moja siec ciagnie z netu ok 800 mega !!!!!! a wysyla ok 600 mega !!! tu sie kurde poczty odebrac nie da ... i to za sprawa kilku buraczkow .... nawet blokada za dnia kazy i dc nie pomogla bo wsiedli na ftp .... nc

z gory dziekuje za odpowiedzi ...

Tytuł: Re: tshaper
mlody pisze:
skonfigurowalem tshapera wg instrukcji ze starego forum (Orion) i dziala !!! ale jest 1 problem ... ograniczam predkosc calej sieci, a zalezaloby mi na tym aby ograniczyc transfer tylko poszczegolnym uzytkownikom (jak to zrobic ?? jakie trzeba skonfigurowac tshaper'a??)
Dla usprawiedliwienia swojej decyzji powiem tylko iz dziennie moja siec ciagnie z netu ok 800 mega !!!!!! a wysyla ok 600 mega !!! tu sie kurde poczty odebrac nie da ... i to za sprawa kilku buraczkow .... nawet blokada za dnia kazy i dc nie pomogla bo wsiedli na ftp .... nc

z gory dziekuje za odpowiedzi ...

PROPONUJE DEBIANA JEST LATWIEJSZY OD FREESCO I ELIMINUJE TAKIE KLOPOTY. INSTALACJA TO PESTKA

Tytuł:
Użytkownik

Moim zdaniem to najlepiej sie dogadać z ludźmi. Ja udostępniam dwum kumplom net, oczywiście na poczętku były małe spory ale internetowy szał minął i teraz nikt nałogowo nie ciągnie wszystkiego co sie da ściągnąć z netu :lol: Nawet jak kumpel młuci w Medal of Honor wieczorami to zjada prawie cały transfer i każdy przeboli ten fakt. :lol: :lol: :!:

Tytuł: Re: tshaper
MODERATOR

Pit pisze:
PROPONUJE DEBIANA JEST LATWIEJSZY OD FREESCO I ELIMINUJE TAKIE KLOPOTY. INSTALACJA TO PESTKA

nie ma powodu, żeby się drzeć...

Tytuł:
no wiec wyobrazcie sobie ze mam pecha ... a mianowicie w sieci mam 2 piratow ktorzy sprzedaja plytki na gieldzie ... i nie ma mowy o jakimkolwiek dogadaniu sie z tymi burakami ... oni mowia ze placa za 24h na dobe wiec beda ciagnac 24 h na dobe !!! i tak w kolko przez caly miech ... jedynym wyjsciem jest ograniczenie transferu ... (nie chce im banowac stron z ktorych sciagaja) probowalem pingowania ... hehehe spox ale nam za to www jak zolw chodzi .... jesli ktos bedzie mial jakis pomysl to z gory thx

PS
Sory za tyle kropek ... ;)

Tytuł:
MODERATOR

Może ich lepiej odetnij raz na zawsze zanim narobią kłopotów. Jak policja zapuka do ich drzwi, to zainteresują się także dokąd biegnie kabel...

Tytuł:
Użytkownik

Ja bym kolesiom oddał kasiorke i odłączył bo jak im za mało natu (pewnie za śmieszne pieniądze) to niech przejdą sobie na modemik i ciekawe co zrobią :lol:

Tytuł:
PGF

Ja mam takiego pomysła:

skrypt jak atd

i co np 1 minute wylacza im net na 30 sekund

ipfwadm -I -i deny -S 192.168.0.23
sleep 30 #(sekund)

ipfwadm -I -d deny -S 192.168.0.23
sleep 30 #(sekund) to mozna skrócic :twisted:
i w petle
moze tylko porty, moze reject zamiast deny i dwukierunkowo -b
mozna poeksperymentowac
net maja caly czas ale nie cały :P :twisted:
oczywiscie czasy trzeba dobrac eksperymentalnie :D

Tytuł: 7 sekund?
kumpel sprawdzal kiedys na jak dlugo mozna odciac dostep do sieci aby windows nie zerwal calkiem polaczenia, wyszlo mu 7 sekund (czy cos kolo tego). Tyle ze sprawdzal to w LAN, w otoczeniu, nie wiem jak z polaczeniem z inetem, ale jest szansa ze podobnie. czyli np co 10-15s blokowac na 2-3s i powinno ich spowolnic...
choziaz z drugiej strony jak bedzie taka blokada to moze im czest wywalac ze jest brak dostepu i sie beda wkurzac

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.